Hopp til innhold

Dødsdømte utlendinger henrettet i Indonesia

Åtte narkodømte fanger, sju av dem utlendinger – deriblant australske Andrew Chan og Myuran Sukumaran – ble henrettet ved skyting like etter midnatt lokal tid i Indonesia. Australia har svart med å kalle tilbake ambassadøren fra Indonesia.

Kors med navnene og fødselsdatoene til de dødsdømte fangene i Indonesia

Tirsdag ble tomme, hvite kister kjørt til fengselet på øya Nusakambangan, og kors med navnene, fødselsdatoene og dødsdatoen til de dødsdømte fangene ble satt frem. Dødsdatoen ble dekket til, slik at henrettelsesdagen ikke ble offentliggjort.

Foto: AZKA / Afp

Henrettelsene ble gjennomført ved skyting i et fengsel på øya Nusakambangan utenfor Java.

Andrew Chan og Myuran Sukumaran er dømt til døden i Indonesia

Andrew Chan og Myuran Sukumaran ble pågrepet på øya Bali i 2005 og har siden de ble dømt for narkotikasmugling, sittet på dødscelle.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Andrew Chan (31) og Myuran Sukumaran (34) ble pågrepet på øya Bali i 2005 og har siden de ble dømt for smugling av over 8 kilo heroin, sittet på dødscelle.

Tidligere tirsdag kom ambulansebiler med tomme, hvite kister kjørende til høysikkerhetsfengselet på Nusakambangan.

Det ble også publisert bilder av trekorsene som trolig skal brukes på kistene. På korsene var de dødsdømte fangenes navn, fødselsdato og dødsdato skrevet.

– Filippinsk kvinne ble spart

En kvinne tenner lys for den dødsdømte fangen Mary Jane Veloso

En kvinne tenner lys for den dødsdømte fangen Mary Jane Veloso. Hun ble spart i siste sekund og ble ikke henrettet tirsdag norsk tid.

Foto: TED ALJIBE / Afp

Chan og Sukumaran var blant totalt ni fanger som det var varslet at skulle henrettes denne uken. De andre dødsdømte kom fra Brasil, Filippinene og Nigeria, samt én fra Indonesia.

De var alle dømt til døden for narkotikaforbrytelser.

Ifølge australske News.com er den filippinske, dødsdømte kvinnen ikke blant dem som ble henrettet tirsdag kveld, norsk tid.

Australske medier skriver at de åtte fangene ble stilt opp på rekke før arkebuseringen, og at de kunne velge om de ville ha en hette over hodet eller ikke.

Aktivister viser bilder av ni dødsdømte fanger i Indonesia

Aktivister holdt portretter av de ni dødsdømte fangene og krevde at indonesiske myndigheter skulle stanse de planlagte henrettelsene.

Foto: Achmad Ibrahim / Ap

Tok farvel

Det ble et tårevått farvel da de to australske fangene tok avskjed med sine kjære tirsdag.

– I dag opplevde jeg noe som ingen familie skal måtte oppleve. Å gå ut derfra og si farvel for siste gang, det var tortur. Ingen familie skal måtte gjennomgå det, sa Michael Chan, Andrew Chans bror.

Flere av Sukumarans familiemedlemmer ropte nåde idet de gikk tilbake mot havnen. Søsteren ropte ut brorens navn før hun kollapset inn i armene på de andre, som måtte bære henne.

Gjentatte protester

Dødsdommene har ført til protester fra flere land og organisasjoner.

Senest få timer før henrettelsene ble gjennomført, gikk Australia, EU og Frankrike sammen om en felles appell i et forsøk på å stanse henrettelsene av de åtte utenlandske, dødsdømte fangene.

«Det er ikke for sent å endre mening,» het det i uttalelsen, hvor Indonesia også ble oppfordret til å reflektere over hvordan henrettelsene vil påvirke landets internasjonale rykte og stilling i verdenssamfunnet.

Til tross for gjentatte krav fra ulike nasjoner om at dødsstraffen må omgjøres til livsvarig fengsel, bekreftet imidlertid statsadvokaten i Indonesia at fangene skulle henrettes denne uken.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt Indonesia om å skåne de dødsdømte fangene.

Vil ikke ha innblanding

Indonesias president Joko Widodo har på sin side inntatt en hard linje mot narkotikasmugling, som han beskriver som svært alvorlig for landet, og har bedt andre stater om å ikke blande seg inn i Indonesias interne problemer.

Etter et fem år langt opphold ble henrettelser av narkotikasmuglere gjenopptatt i Indonesia i 2013

Bilder av de dødsdømte fangene i Indonesia hviler inntil opprørspolitiets skjold

Lys og bilder av den dødsdømte fangen Mary Jane Veloso, en filippinsk tobarnsmor som var dømt til døden, hviler mot opprørspolitiets skjold. Kvinnen ble ikke henrettet tirsdag norsk tid.

Foto: TED ALJIBE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt