Hopp til innhold

De er Sveriges nye pariakasteparti

Stemningen hos Sverigedemokraterna var stor gjennom valgnatten. Ingen lot seg merke med at de andre partiene ikke vil ta i dem med ildtang.

Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson ble mottatt som en helt når han kom til Sverigedemokraternas seiersfest.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Sverigedemokraterna gjorde det mange ikke hadde trodd var mulig for få måneder siden. De suser inn i Riksdagen med nær 6 prosent av velgerne i ryggen og 20 mandater.

At alle skyr dem mer eller mindre som den politiske pesten. At de blir kalt rasister av Vänstre-leder Lars Ohly biter ikke på i gleden over den historiske valgkvelden.

- Jeg har mest lyst til å gråte, sier John Bergström.

- Jeg har vært med i 20 år. Jeg var med da Sverigedemokraterna ikke fikk åpne konto i banken på grunn av at de mente vi ikke var tilstrekkelig seriøse. Og jeg var med da daværende justisminister Lajla Freivald stengte ned SD Kurieren, vår partiavis, på nettet.

- Og nå er vi inne i Riksdagen. Det er helt utrolig, sier han og lyser av så mye glede man kan oppvise etter kun ha sovet i to timer det siste døgnet.

Rundt ham strømmer unge mennesker, festkledd og med champagne i glassene. De har ikke vært med like lenge, men er fast bestemt på å kjempe like mye for partiet som Bergström har gjort.

Sverigedemokraterna

Christian Westling, Gustav Kasselstrand og Isabelle Ahlmark feiret den historiske kvelden på Sverigedemokraternas valgvake.

Foto: Laila Bakken / NRK

- Velgerne bestemmer

Bergström er oppgitt over hvordan partiet betraktes - og tydelig skal behandles - ved at ingen vil snakke med dem. Det politiske spillet om å unngå dem i Riksdagen er allerede i gang.

- Det er velgerne som avgjør hvilket alternativ de synes er best, det er gjennom valget de bestemmer hvem som skal styre og hvem som skal representere dem.

- Det de andre partiene holder på med nå, er å si til en rekke vanlige mennesker at deres stemmer ikke er like mye verdt som andres, mener John Bergström, som er aktiv i lokalpolitikken i Vesteräs for Sverigedemokraterna.

Han vil ikke si så mye om at mange mener Sverigedemokraterna har et rasistisk og til dels ny-nazistisk opphav.

- Det må noen høyere enn meg i partiet uttale seg om. Jeg tar avstand fra all totalitær tankegang, og er imot diskriminering enten det gjelder svensker eller innvandrere.

- Men nå ser vi et omvendt system i Sverige, unge innvandrere får arbeid gjennom såkalte «in stegs»-jobb. Eldre innvandrere får mer støtte enn svenske minstepensjonister som har jobbet. Det blir et problem, hvor noen behandles bedre enn andre ut fra sin gruppetilhørighet, sier Bergström.

- Og faktisk, jeg har hatt noen gode diskusjoner med unge innvandrerjenter på torgmøtene våre. De blir ikke fullt så skremt når jeg forklarer hva vi egentlig mener ut fra et ideologisk perspektiv.

- Vi vil tilbake til innvandringspolitikken som var på 1970-tallet, hvor innvandrerne ble assimilert på en helt annen måte enn i dag. Nå skapes det samfunn i samfunnet, mener han.

Bergström medgir at det ikke vil bli så enkelt å begrense arbeidsinnvandringen, så lenge Sverige er et EU-medlem og bundet av unionens traktater og fellesregler. Partiet har i partiprogrammet at de vil ha Sverige ut av unionen, men dit er det langt frem.

- De gir seg nok

Første nestleder Jonas Åkerlund er også veteran i partiet. Han er ikke overrasket over valgresultatet.

- Dette viser at vi har folk med oss, at de problemene vi tar opp er gjenkjennbare for mange, sier han til NRK.

Åkerlund mener underlagstallene viser at Sverigedemokraterne i stor grad tar stemmer fra Moderaterna.

- Mange føler som oss når det gjelder innvandringsspørsmålet, sier han.

Han bekymrer seg ikke for at de andre partiene utestenger Sverigedemokraterna fra det gode selskap i Riksdagen.

- De vil nok snakke med oss til slutt. Og vi er rede til å snakke med hvem som helst, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt