De konservatives leder David Cameron - Her hilser David Cameron til tilhengerne sine etter å ha holdt en tale fredag. Cameron sier at han ønsker samtaler med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg. - Foto: Darren Staples / Reuters

Her hilser David Cameron til tilhengerne sine etter å ha holdt en tale fredag. Cameron sier at han ønsker samtaler med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg.

Foto: Darren Staples / Reuters

Cameron og Clegg har diskutert samarbeid

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og de Konservatives leder David Cameron snakket i kveld med hverandre på telefonen om et mulig regjeringssamarbeid.

David Cameron kom fredag ettermiddag med et tilbud om samarbeid han håper er så godt at Liberaldemokratene ikke kan avslå. Sent fredag kveld skulle representanter for de to partiene møtes for samtaler, men det uten partilederne til stede.

Regjeringssamtalene er nødvendig for å sikre Storbritannia en levedyktig regjering etter at ingen av de to store partiene har fått flertall i Underhuset. Det er første gang på 36 år Storbritannia har et såkalt hung parliament.

Tilbyr makt

– David Cameron utelukker ikke å tilby Liberaldemokratene seter i regjeringen, sier De konservatives tidligere partileder William Hague til Sky News.

Hague er nå utenrikspolitisk talsmann for Det konservative partiet.
John Major, den tidligere konservative statsministeren, sier at han mener at Liberaldemokratene bør få et par representanter i en koalisjonsregjering dersom det kan sikre en trygg regjering.

David Cameron - David Cameron regnes for å ha langt bedre tak på kommunikasjonen med små og store velgere enn konkurrenten Gordon Brown. - Foto: Carl de Souza / Reuters

David Cameron regnes for å ha langt bedre tak på kommunikasjonen med små og store velgere enn konkurrenten Gordon Brown.

Foto: Carl de Souza / Reuters

Brown villig til å forhandle

Mens samtalene mellom De konservative og Liberaldemokratene pågår må statsminister Gordon Brown pent vente på at andre skal avgjøre hans skjebne.

En alvorstung statsminister Gordon Brown sa fredag ettermiddag at han er villig til å forhandle med Nick Clegg. Han frister Clegg med at han vil gå inn for å få til en rask endring av valgsystemet, slik Liberaldemokratene ønsker.

– Jeg forstår og respekterer at Clegg først ønsker å snakke med David Cameron. Men kommer de ikke fram til noe, vil jeg diskutere med Clegg der det er enighet mellom oss, sa Brown, som virket som en mann som mer var på vei ut av enn inn igjen i 10 Downing Street.

– Desperat og bekymret, var karakteristikken fra en av BBCs eksperter.

Åpent tilbud

Liberaldemokratene har gjort et langt dårligere valg enn forventet, og partileder Nick Clegg var fredag en tydelig skuffet mann etter å ha mistet flere seter i Underhuset.

Clegg har foreløpig ikke svart offentlig på invitten fra Cameron om regjeringssamarbeid.

– Det er i nasjonens interesse at vi får en sterk regjering. Vi må innlede samtaler med andre partier. Jeg kommer med et omfattende, åpent tilbud til Liberaldemokratene. Det er mange områder vi er enige om, sa David Cameron fredag ettermiddag.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg - Liberaldemokratenes leder Nick Clegg klarte ikke å sikre et godt valgresultat for partiet. Nå mener han at de konservative bør danne regjering. - Foto: Luke Macgregor / Reuters

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg klarte ikke å sikre et godt valgresultat for partiet. Nå mener han at de konservative bør danne regjering.

Foto: Luke Macgregor / Reuters

Forberedt på andre alternativer

Toryene ble det største partiet i torsdagens valg, og Cameron slo allerede natt til fredag fast at han mente Labour og statsminister Gordon Brown har mistet sitt mandat.

Fredag ettermiddag var han forsiktig med å slå fast at han er landets neste statsminister, men det er var ikke noen tvil om at han vil skifte adresse:

– Vi skal starte samtaler med de andre partiene, men er forberedt på å vurdere andre alternativer. Det er mulig å styre med en mindretallsregjering, sier Cameron.

Statsminister Gordon Browns Labour - Statsminister Gordon Browns Labour tapte oppslutning i 
valget, men Brown har ikke gitt opp å bli værende. - Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Statsminister Gordon Browns Labour tapte oppslutning i valget, men Brown har ikke gitt opp å bli værende.

Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Mangler 20 seter

For å komme Liberaldemokratene i møte åpnet han for å se på valgsystemet, men han foreslo kun å sette ned en komité med representanter for alle partier som skal se nærmere på en endring av valgsystemet.

De endelige resultatene viser at De konservative får 306 av 650 seter i Underhuset. Det er en framgang på 97 mandater i forhold til forrige valg, men likevel 20 seter unna et rent flertall.

Labour endte med 258 mandater, 91 færre enn etter forrige valg. Liberaldemokratene, fikk 57 mandater, fem færre enn partiet hadde.
Det er fortsatt ett sete igjen å fylle, men valget av dette er utsatt til 27. mai fordi en av kandidatene døde.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)
Br. dokumentarserie. I løpet av seks hundre år hadde Det osmanske riket mange ulike leiarar. Rageh Omaar utforskar kontrastane mellom to av dei mest kjende sultanane. Det osmanske riket var eit av dei største og mektigaste imperia i verdshistoria. Vi følgjer utviklinga frå den spede byrjinga på 1200-talet til oppløysinga på midten av 1900-talet. (The Ottomans: Europe's Muslim Emperors) (2:3)