Hopp til innhold

Velkommen til verdens drapshovedstad

Verdens voldeligste by er et sted du sannsynligvis aldri har hørt om. Men for narkosmuglerne i Latin-Amerika er San Pedro Sula svært sentral. Det gir byen den høyeste drapsraten på hele kloden.

APTOPIX Inside Honduras Prisons

Mange av de kriminelle bandene i San Pedro Sula styres fra innsiden av byens overfylte fengsel. Her er det de innsatte, og ikke de ansatte, som styrer.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

POY/ REUTERS NEWS PICTURES SERVICE - PICTURES OF THE YEAR 2013

Volden i San Pedro Sula rammer alle. Denne kvinnen ble skutt og drept på åpen gate.

Foto: JORGE CABRERA / Reuters

– Satan selv bor her i San Pedro. Her dreper folk andre mennesker som om de var kyllinger.

Det sier Lucas ved likhuset i San Pedro Sula til The Guardian. I tre år på rad har byen hans vært den voldeligste noe sted i verden utenfor en krigssone. Med 187 drap per 100.000 innbyggere er ingen andre byer i nærheten av å være like farlig.

San Pedro Sula er bare den nest største byen i det mellomamerikanske landet Honduras, etter hovedstaden Tegucigalpa. Men industribyen nær landets karibiske kyst har de siste årene blitt et svært viktig transittsted for narkotika fra Sør-Amerika til USA og Europa.

– Et episenter for kriminell aktivitet

Mens de store narkokartellene har møtt stadig større motstand i Mexico har de nærmest overtatt et Honduras der politikk og institusjoner har fått lide av ustabilitet etter kuppet i 2008.

– San Pedro Sula har blitt et episenter for kriminell aktivitet, både nasjonal og internasjonal, sier Steven Dudley, leder for analyseinstituttet InSight Crime i Washington D.C. til NRK.

Dudley forklarer dette ut fra både at byen ligger geografisk svært beleilig plassert og at staten enten er helt fraværende eller spiller på lag med de kriminelle gjengene.

– Statlige institusjoner er et komplett kaos, de er utrolig svake. De har aldri utviklet seg slik at de klarer å ta et oppgjør med de kriminelle problemene de står overfor, sier Dudley.

Lokal kilde til vold

Honduras MS-18

M-18 er blant de mest beryktede gjengene i Honduras.

Foto: LEONEL CRUZ / Afp

Den erfarne analytikeren mener det er det lokale forbruket av narkotika som er den største kilden til vold. Men dette er svært nært knyttet til internasjonale narkotikahandel.

– Honduras har blitt offer for narkotikahandelen mellom Sør-Amerika og USA og Europa. Dette har skapt enorme muligheter for lokale, kriminelle gjenger til å vokse og spre kaos lokalt. De tjener store penger på narkohandel, men også på handel i andre smuglervarer, utpressing og kidnapping, sier Dudley.

Et team fra britiske Channel4 oppholdt seg en uke i drapshovedstaden San Pedro Sula ifjor sommer. Der fant de en by fylt av frykt, blod, desperasjon og gjenger som ikke var redde for å fortelle om hvordan de begraver folk levende.

– Dynamikken rundt lokale narkogjenger er mye mer voldelig enn rundt de internasjonale kartellene, sier Dudley.

– Umulig å forhandle

Leiv Marsteintredet, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forsker på Latin-Amerika, sier at mens den politiske krigen i Colombia nå er nærmere en forhandlet løsning enn noensinne, er det vanskeligere å få bukt med en narkokrig som den i Honduras.

– Dette er mer komplekst enn geriljavold. De er ikke drevet av politisk overbevisning, men av profitt. Dermed blir det umulig å forhandle med dem, sier Marsteintredet.

Såret på sykehus

Sykehusene i San Pedro Sula er overbelastet av pasienter med skuddskader.

Foto: JORGE CABRERA / Reuters

Han mener utviklingen i Honduras er svært skremmende, og peker på at svært mange journalister også blir utsatt for vold. I november valgte landet ny president. Juan Orlando Hernández lover en såkalt «mano dura-politikk», altså å slå hardt ned på gjengene.

– Det har blitt prøvd før, og det har ikke vært særlig heldig. Presidenten har ingen stat å støtte seg på, og da er det vanskelig å få til noe som helst. Det ser ikke særlig bra ut, sier Marsteintredet.

– Det finnes ingen «quick fix».

– Folket må også ta ansvar

Steven Dudley har heller ingen mirakelkur for det voldsherjede landet, men mener at det internasjonale samfunnet ikke bare kan stå og se på at et land kollapser på denne måten. USA og EU bør bidra med insentiver til å bekjempe korrupsjon og kriminalitet, mener han.

– De lokale institusjonene må styrkes, det må legges press på lokale eliter og myndigheter for å utvikle seg i en retning som gagner folket, sier han.

– Men folket må også ta ansvar selv, det sivile samfunn må reise seg. Sikkerhet er et delt ansvar for hele samfunnet.