Hopp til innhold

Derfor gikk det galt for Eva Joly

PARIS: Norsk-franske Eva Joly har fått mye, og berettiget, kritikk for valgkampen hun har ført. Likevel er det andre i partiet som må ta hovedansvaret for at hun endte med to prosent i søndagens presidentvalg.

Eva Joly

Et stort øyeblikk for Eva Joly; hun legger stemmeseddelen med sitt eget navn i urnen i valglokalet i en barneskole i Paris' 14. arrondissement søndag formiddag.

Foto: STRINGER/FRANCE / Reuters

Kristian Elster
Eva Joly

Eva Joly drev valgkamp i kajakk i utenfor Marseille i september i fjor. Det var ikke slik franskmenn var vant til å se presidentkandidater.

Foto: PHILIPPE LAURENSON / Reuters
Eva Joly

Eva Joly sminkes før hun skulle delta på TV-programmet 'Le grand journal' på fransk Canal+, den siste valgkampdagen fredag 20. april. De grønne brillene hun la seg til i valgkampen ble av avisen 'Le Parisien' kalt en av valgkampens fire største flopper.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Alt så lyst ut da Eva Joly i fjor sommer slo TV-kjendisen Nicolas Hurlos og ble De grønnes presidentkandidat.

To dager før den franske nasjonaldagen 14. juli ble hun historiens første franske presidentkandidat med to statsborgerskap.

Partiet De grønne hadde fått 16 prosent av stemmene ved valget til EU-parlamentet i 2009, og 12 prosent ved regionalvalget i Frankrike året etter.

De grønne sto frem som det alternativet for de som ønsket å stemme på noe annet en de tradisjonelle venstrekreftene

De første månedene etter at hun var blitt partiets presidentkandidat var ingen stor suksess for Eva Joly. Hun oppførte seg ikke slik franskmenn ventet at en presidentkandidat skal gjøre.

Bildet av den eldre kvinnen som drev valgkamp i en kajakk ved en nasjonalpark utenfor Marseille fikk mange til å sette Perrieren i halsen.

Fatal avtale

Der alt gikk galt for Eva Joly var i november i fjor da De grønne forhandlet seg frem til en avtale med Sosialistpartiet om å samarbeide ved årets valg.

De grønne forpliktet seg til å støtte sosialistenes Francois Hollande i 2. valgomgang mot at sosialistpartiet ga støtte ved parlamentsvalget i juni slik at De grønne kommer inn i nasjonalforsamlingen.

Eva Joly selv var ikke med på forhandlingene med sosialistpartiet, og selv om hun var partiets frontfigur lot hun være å forsvare avtalen offentlig.

I stedet forsvant hun fra offentligheten i flere dager og det ble spekulert i at hun ville trekke seg som presidentkandidat.

Da hun etter noen dager var tilbake i offentligheten gjorde hun det klart at hun ikke ville følge avtalen og nødvendigvis stemme på Francois Hollande i andre omgang.

Det førte til at hennes «høyre hånd» Yannick Jadot trakk seg fra valgkampen hennes og at andre ledende partimedlemmer kritiserte henne offentlig.

Ble solgt for parlamentsplasser

Det som i praksis skjedde med avtalen med sosialistene var at De grønnes partiledelse ofret Eva Jolys håp om å få et anstendig resultat ved presidentvalget for at partiet skulle få inn medlemmer i parlamentet.

Eva Joly skjønte med en gang at det var umulig for en kandidat å stå frem som et nytt og friskt pust, når det på forhånd var klart at hun skulle støtte det bestående i neste runde.

Rollen som De grønne hadde hatt som et alternativ til Sosialistpartiet på venstresiden var ikke lenger troverdig når de hadde forpliktet seg til å støtte de samme sosialistene i andre runde.

Mélenchon stjal Jolys klær

Den som skjønte det var Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon.

Han stjal Eva Jolys klær og tok på seg kappen som «det rene og ubesudlede venstres forsvarer», og har siden vært nøye med ikke å inngå avtaler med Sosialistpartiet.

Dermed ga han seg selv det spillerommet det er å stå utenfor og kunne være annerledes.

Der Eva Joly, som nå var blitt en del av det bestående, ble kritisert for sin upassende oppførsel, var det nettopp annerledesheten som appellerte hos Mélenchon.

Det har ført til at Mélenchon i kveld ser ut til få 11-12 prosent av stemmene, mens Eva Joly vaker rundt to prosent.

Regjeringsplass for De grønne

Dersom det går slik alle meningsmålinger tyder på, blir Francois Hollande valgt til president i andre valgomgang 6. mai.

Avtalen mellom Sosialistpartiet og De grønne fra november i fjor handlet bare om plasser i nasjonalforsamlingen, ikke i regjeringen.

Likevel er det ventet at han vil ta med representanter for andre partier i regjeringen, vel og merke dersom venstresiden også vinner valget til nasjonalforsamling i juni.

Det er det lang tradisjon for i fransk politikk. For eksempel tok Nicolas Sarkozy med grunnleggeren av Leger uten grenser, Bernard Kouchner, som utenriksminister i sin første regjering i 2007.

Om to år, i 2014, skal det holdes både valg av ordførere rundt om i Frankrike og valg til EU-parlamentet. Der vil de 16 prosentene som stemte på De grønne i 2009 fortsatt gjøre seg gjeldende.

En klok president vil ta dem inn i folden ved å gi dem plasser i regjeringen.

Favoritt til å bli justisminister

For Hollande vil det være vanskelig å gi De grønne miljøverndepartementet. Sosialistenes politikk i miljøspørsmål er så forskjellig fra De grønnes at det fort vil skjære seg i regjering.

Derimot vil det passe perfekt for Francois Hollande å utnevne Eva Joly til justisminister.

Hun er utvilsomt kompetent etter sine år som høyt profilert statsadvokat og forhørsdommer. Selv om hun ikke falt i franskmenns smak som presidentkandidat, har hun også en høy stjerne i befolkningen når det gjelder bekjempelse av korrupsjon.

For et par uker siden gikk Eva Joly ut i et intervju og sa at hun kunne tenke seg å bli justisminister i en ny regjering. Det var en offentlig jobbsøknad som avslørte at det har vært snakket i kulissene.

Dermed kan den presidentvalgkampen som tilsynelatende har vært en trist reise for Eva Joly, likevel ende godt for henne.