Hopp til innhold

Derfor er det politisk kaos i Sverige

Voksende frustrasjon i opposisjonen og misnøye med statsminister Stefan Löfvens flyktningpolitikk gjorde at samarbeidsavtalen mellom den svenske opposisjonen og regjeringen kollapset.

Statsminister Stefan Löfven på vei inn til partilederdebatt i Sverige

KAOS: Statsminister Stefan Löfven har fått et vanskeligere styringsgrunnlag etter at samarbeidsavtalen mellom mindretallsregjeringen og den borgerlige alliansen falt.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

– Flyktningsituasjonen var trolig den utløsende faktor, sier statsviter ved Gøteborgs universitet Anders Sundell til NRK.

Fredag kveld brøt det ut fullt kaos i det politiske Sverige etter at Kristdemokraterna helt uventet trakk seg fra samarbeidsavtalen, den såkalte Desemberavtalen.

Avtalen skulle gi regjeringen arbeidsro til å styre landet uten flertall i Riksdagen, ettersom den sikret at de borgerlige ikke stemte mot regjeringens budsjettforslag.

Misnøye

Det har skapt gnisninger nedover i opposisjonspartiene, ifølge Sundell.

– Det har vært en voksende frustrasjon i opposisjonen. Man synes mindretallsregjeringens politikk er dårlig, og man kan jo stoppe den, men gjør ikke det på grunn av avtalen man er bundet av. Det har vært en stor misnøye med at man ikke har gjort det man har kunnet, sier Sundell.

– Det blir jo litt kunstig å stå i debatter og si man er uenig i regjeringens politikk, men så stemmer man ikke mot den.

Lars Adaktusson i Kristdemokraterna pekte på dette da partiet trakk seg fra Desemberavtalen.

– Målet er å utfordre bildet Sverigedemokraterna prøver å skape av seg selv om det eneste virkelige opposisjonspartiet.

«Har gjort dere avhengig av den ungarske piggtråden»

Den siste tiden har flyktningsaken skapt reaksjoner i Sverige.

Regjeringens prognose er at 150.000 personer kommer til å søke asyl i Sverige i år.

Borgerlige partiledere beskylder Stefan Löfven for å ikke ha en oppfølgingsplan for flyktningene etter at de har kommet til Sverige, og for ikke å gjøre noe for å redusere flyktningstrømmen til landet.

Da de svenske partilederne møttes til debatt søndag, gikk Ebba Busch Thor, partileder for Kristdemokraterna, til angrep på Löfven.

– I praksis, Stefan Löfven, har dere gjort dere avhengig av den ungarske piggtråden for å unngå at flere mennesker kommer hit, for dere har ingen plan for å minske trykket på de svenske flyktningmottakene. Risikoen er at vi på sikt ikke klarer å hjelpe mennesker i nød, sa Thor.

Også Anna Kinberg Batra, partileder for Moderaterna, kritiserte regjeringen.

– Vi er i en akutt, uholdbar situasjon, sa hun om flyktningsituasjonen.

Ebba Busch Thor blir intervjuet av SVT

BRØT SAMARBEIDET: Ebba Busch Thor, partileder for Kristdemokraterna, måtte meddele at partiet trekker seg fra Desemberavtalen etter at et flertall på landsmøtet stemte for en slik løsning. Her er Thor på vei inn til partilederdebatt på SVT søndag kveld.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

– Nå kan alt skje

Mens frustrasjonen over samarbeidsavtalen har økt i den borgerlige leiren, har Sverigedemokraterna, som står utenfor avtalen, vokst på meningsmålingene.

Sverigedemokraterna, som mer enn doblet oppslutningen ved 2014-valget og fikk 13 prosents oppslutning da, har ligget på 20–25 prosent på flere meningsmålinger i det siste.

Kanskje ikke så rart at partiet krever nyvalg i kaoset.

– Det er ikke utelukket med nyvalg, men jeg våger ikke å spå. Det er så mye som er usikkert i Sverige nå, så nå kan alt skje, sier Sundell.

SISTE NYTT

Siste nytt