Hopp til innhold

Deporter først, og spør etterpå

LONDON (NRK.no): Dersom den britiske regjeringen får det som den vil blir ulovlig innvandring til Storbritannia langt vanskeligere. Nå kan innvandrere bli kastet ut før de får anket avslaget.

En bil, med antallet arresterte innvandrere, kjører rundt i London

I sommer kjørte lastebilder rundt i London med plakater med hvor mange ulovlige immigranter som var arrestert.

Foto: Ap

I et nytt og strengere lovforslag vil den britiske regjeringen til livs innvandring som koster skattebetalerne store beløp, og det som blir omtalt som «velferdsturisme» til øyriket.

Ulovlig innvandring har av den konservative delen av den britiske regjeringen lenge blitt sett på som en av de største økonomiske utfordringene for Storbritannia.

I sommer kjørte det lastebiler rundt i hovedstaden med plakater hvor det sto oppsummert hvor mange ulovlige immigranter som var blitt kastet ut de siste dagene, og at flere skulle det bli. De omstridte bilene ble fjernet, men sendte en klar beskjed: «Du får bare være her om vi har gitt deg lov».

Legger ansvaret på flere

Innenriksminister Theresa May, som er ansvarlig for justispolitikken, sier folk flest stiller spørsmål med hvorfor ulovlig innvandrere så lett får bli i landet, og legger nå et større ansvar på andre enn bare politi- og immigrasjonsmyndighetene.

Bankene må nå sjekke immigrasjonsstatusen til dem søker om bankkonto, og folk som leier ut bolig har også krav på seg til å utføre en lignende bakgrunnssjekk på folk som er på boligjakt. Folk som søker om sertifikat, må også kunne bevise at de er i Storbritannia på lovlig vis, ellers blir de avvist.

Immigrasjonsminister Mark Harper sier de nye lovene gjør at ulovlige innvandrere ikke lenger skal kunne snylte til seg goder de ikke har krav på, samtidig som det gjør det mindre attraktivt for andre å prøve å komme seg inn i landet.

Rammer også andre

Men, selv om dette først og fremst er rettet mot folk som forsøker å få seg permanent opphold på ulovlig vis, vil det ramme de som ønsker seg kortere opphold i Storbritannia.

Utenlandske studenter er en gruppe som nå får det litt vanskeligere når de skal ha helsehjelp. I lovforslaget heter det at de må «regne med å bidra til det offentlige helsevesenet» før de kan benytte seg av lege- og sykehustjenester.

Regjeringen frykter at for mange, også fra EU-området, kommer til Storbritannia som såkalte «velferdsturister», med mål om å få sin del av velferdssystemet.

Et tidligere forslag om at legekontorene skulle sjekke immigrasjonsstatusen til nye pasienter før de ga legehjelp er fjernet. Under den pågående gjeldskrisen måles det nøyere enn noen gang hvem og hva skattepengene går til.

Organisasjonen «Migrants Rights Network» som ivaretar innvandreres rettigheter er kritiske til forslaget, og mener det går ut over uskyldige.

– Det er svært få innvandrere som kommer hit for å benytte seg av gratis helsetjenester, sier Don Flynn som leder organisasjonen til BBC.

– Jeg tror rett og slett ikke på at det offentlige helsevesenet gjør at flere velger å komme hit.

Raskt ut ved avslag

Får immigranter avslag på søknaden, er veien kort ut av landet.

Ankemulighetene, som i dag er 17 stykker, reduseres til fire. Og skal det ankes, skjer det etter deportasjon fra Storbritannia.

Metoden omtales av mange som «deporter først, spør etterpå».

Nylig ble den terrormistenkte jordaneren Abu Qatada sendt tilbake til hjemlandet, etter en 12 år lang juridisk runddans. Når lovforslaget blir til praktisk politikk, regner regjeringen med å redusere antall ankesaker med 68.000 i året.

Fengslede ulovlige innvandrere skal også i mindre grad enn før få lov til å gjentatt få gjenopptatt sine oppholds-søknader.

Tøffere mot innvandrerfamilier

Storbritannia går også imot menneskerettighetskommisjonens artikkel 8 om retten til privatliv og familieliv. Igjen mener regjeringen dette skal begrense antallet ulovlig innvandrere og kriminelle som forsøker å skaffe seg opphold i Storbritannia.

Forslag forlenger også varslingstiden på bryllup fra 15 til 28 dager, i håp om å slå ned på proformaekteskap.

De konservative mener de nye lovene skal redusere immigrasjonen fra land utenom EU med om lag 100.000 i året. Tall fra desember i fjor viste en netto innvandring på 176.000 i året, som var en økning fra 153.000 fra september 2012, sammenlignet med året før.

SISTE NYTT

Siste nytt