Hopp til innhold

Denne svenske byen vil bli verdens første fossilfrie by

VÄXJÖ (NRK): I Sverige er klimautslippene kuttet med over 20 prosent samtidig som landet har hatt en økonomisk vekst.

Janna og Sascha Neric med sønnen Isak

Janna og Sascha Neric og sønnen Isak bor i et såkalt lavenergihus som kan produsere mer strøm enn det bruker.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Det er min viktigste oppgave som høyremann å jobbe mot klimaendringene, sier Bo Frank, ordføreren for Moderaterna i Växjö i Sør-Sverige som vil bli fossilfri i løpet av 15 år.

Växjö ser ut som en vanlig, rolig småby med rundt 80.000 innbyggere midt inne i de svenske skoger.

Men byen er ikke helt vanlig: den har fått internasjonal oppmerksomhet for jobben med å kutte klimautslippene.

I over 20 år har kommunen jobbet aktivt med klimapolitikk. Resultatet er at Växjö nesten har halvert utslippene pr. innbygger siden 1993, samtidig som de har hatt sterk økonomisk vekst.

Energivennlige hus

Kommunens nye stolthet, er et nytt boligområde litt utenfor sentrum. Her har kommunen tilbudt tomter under markedspris med krav om at husene skulle bygges etter strenge miljøkrav.

Janna og Sascha Neric med sønnen Isak, flyttet for to måneder inn i et nytt og moderne rekkehus. Et såkalt lavenergihus som varmes opp med solceller, varmepumpe og kroppsvarme og som kan produsere mer strøm enn det bruker.

– Man bruker det man behøver og ikke mer – det føles bra at vi ikke sløser, sier Sasha.

Økonomisk vekst

Tidligere statsminister Göran Persson som i dag jobber for selskaper innen fornybar energi, innførte begrepet «Det grøna folkhemmet» da han var statsminister mellom 1996 og 2006 og fikk til økonomisk vekst samtidig som utslippene gikk ned.

– Det er veldig viktig å vise at det er mulig å kombinere økonomisk utvikling med mindre bruk av energi. De som sitter fast i det gamle, kommer til å bli straffet av historien, sier Persson med et tydelig spark til land og regioner som ikke vil kutte utslippene før de store landene som USA og Kina gjør det.

Det har vært stor politisk enighet i Sverige om de store linjene i klimapolitikken, selv om partiene er uenige om virkemidler. Dagens regjering med Sosialdemokratene og Miljøpartiet de grønne, har foreslått en ekstra bensinskatt som høyrepartiet Moderaterna er imot.

Selv om Sverige har klart å redusere klimautslippene kraftig, er ikke alt rosenrødt.

– Vi har begynt bra, men vi har plukket de lette fruktene, sier Sven Hunhammar,
klima-ansvarlig i Naturskyddsföreningen som mener at Sverige burde gjort mye mer for å få ned utslippene. For landet sliter med utslippene fra transportsektoren både nasjonalt og lokalt, selv om mange busser går på biodrivstoff og biler kan fylle miljøvennlig etanol på tanken.

Fossilfri om 15 år

I Växjö går bybussene på husholdningsavfall som rester fra gulrøtter og løk.

Det er likevel ikke nok til å få ned utslippene i transportsektoren.

Men kommunen har ambisiøse planer: Byen skal være karbonfri innen 15 år - det betyr at de skal ha 0-utslipp av klimagasser i 2030. Det høres ut som en utopi, men det avviser ordføreren.

– Nei, det er ingen utopi. Det kommer til å bli virkelighet, sier Bo Frank.

SISTE NYTT

Siste nytt