Hopp til innhold

Slik identifiserer politiet kriminelle i løpet av sekunder

Britisk politi har tatt i bruk et nytt ansiktsgjenkjenningsprogram som på sekunder plukker ut mistenkelige personer i folkemengden. Personvernaktivister er kritiske.

Ansiktsgjenkjenning

Dataprogrammet gjenkjenner ansikter og sjekker dem opp mot 90.000 bilder i politiets database. Resultatet kommer i løpet av få sekunder.

Foto: NECITSolutions/Youtube

Kameraovervåking i London

Over 6 millioner overvåkingskameraer finnes i Storbritannia. Nå blir de enda mer avanserte.

Foto: RICHARD LEWIS / AP

Det kan se ut som et oppdiktet dataprogram fra en tv-serie, men i dag finnes det teknologi som kan skanne folkemengder og plukke ut og identifisere enkeltpersoner i løpet av sekunder.

90.000 bilder i basen

Politiet i Leicestershire i Storbritannia tok i vår i bruk denne typen programvare i sin kamp mot kriminelle, skriver politiet på sine egne nettsider.

Storbritannia har i flere år vært verdens mest overvåkede land med mer enn seks millioner overvåkingskameraer i drift.

Senest i mai i år ble også politifolk i London utstyrt med kamera som en del av uniformen.

Bildene fra alle disse kameraene kan mates inn i ansiktgjenkjenningsprogrammet. I løpet av få sekunder analyserer dataprogrammet ansiktstrekk og kjennemerker og sammenligner dem med bilder som allerede finnes i politiets systemer.

– Vi har over 90.000 bilder i våre systemer. Nå kan vi sammenligne et bilde med denne basen i løpet av få sekunder, sier leder for identifiseringsenheten Andy Ramsay.

Tidligere var dette en ren manuell jobb hvor man måtte bruke timer på å bla seg gjennom arkivene for å identifisere mulige forbrytere.

Lovende resultater

Datasystemet har i løpet av prøveperioden så langt ført til identifisering av 200 gjerningspersoner.

– Vi er veldig stolte av å være det første politidistriktet i Storbritannia som tester ut dette systemet. Resultatene så langt virker veldig lovende og vi ser fram til å se hva vi kan utrette i resten av testperioden, sier sjefinspektør Chris Cockerill.

Hilary Gazzard og Andy Ramsay

Hilary Gazzard og Andy Ramsay i politiets identifiseringsenhet er så langt fornøyd med det nye verktøyet.

Foto: Leicestershire Police

Resultatene fra dataprogrammet kan foreløpig ikke brukes som bevis i retten, men forenkler etterforskningsarbeidet i form av identifisering av mulige vitner og gjerningspersoner.

Systemet har allerede vært i bruk en stund i USA. Senest i forrige måned ble en ettersøkt raner i Chicago pågrepet etter at politiet koblet overvåkingsbildet av ham opp mot en bildedatabase på 4,5 millioner bilder, ifølge Chicago Sun Times.

Personvernskepsis

Selv om politiet utvilsomt har fått et effektivt verktøy, gir overvåkingen en dårlig smak i munnen hos personvernaktivister.

– Ansiktsgjenkjenningsprogramvare tar kameraovervåking til et nytt nivå. Så det er viktig at folk tar til motmæle dersom de føler at personvernet deres blir krenket av dette, sier Emma Carr i organisasjonen Big Brother Watch til BBC.

Sjefinspektør Chris Cokerill i Leicestershire understreker at systemet ikke vil gå utover folks borgerrettigheter.

– Vi sitter på disse bildene uansett. Alt dette gjør er å sørge for et mer effektivt søk og sparer oss for titusener av timer med arbeid, sier Cockerill til den britiske allmennkringkasteren.

Bildebasen består av personer som er arrestert av politiet eller som har gitt sitt samtykke til at politiet lagrer bilde av dem.

– Et annet klima i Norge

Marius Engh Pellerud i Datatilsynet

Marius Engh Pellerud i Datatilsynet tror det kan komme et ønske om å ta i bruk denne teknologien også i Norge.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet

Datatilsynet i Norge er kjent med teknologien og har også fått den demonstrert på besøk i Storbritannia.

– Klimaet i Norge i dag for å bruke kameraovervåking i politiet er ikke utbredt. Politiet har i dag få kameraer i bruk, cirka 12. Men ettersom teknologien for ansiktsgjenkjenning blir bedre, så kan det godt tenkes at det blir et ønske om det også i Norge, sier rådgiver tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet Marius Engh Pellerud til NRK.

Datatilsynet kontrollerer at personopplysningsloven etterleves, men som hovedregel er politiet unntatt fra disse bestemmelsene. Dersom teknologien skal tas i bruk her i landet, må det stilles krav til hvordan det gjøres og det må være en åpenhet rundt virksomheten, sier Pellerud.

– Det må være en målrettethet i bruken av ansiktsgjenkjenning, altså at man skrur på funksjonen når man leter etter spesifikke personer og ikke driver generell overvåking.

– Alle som passerer et slikt kamera vil bli analysert. En datamaskin vil lagre en beskrivelse av ansiktet ditt og det kan gjenbrukes senere. De som ikke er mistenkte må jo da slettes. Man skal ikke sitte med massive ansiktsregistre over hvem som har vært hvor til hvilken tid, sier han.

I videoen nedenfor kan du se hvordan britenes dataverktøy fungerer.