Hopp til innhold

Dansker skal lære hvordan man får barn

Unge voksne i Danmark er så travelt opptatt med utdanning og karriere at de glemmer å få barn før det er for sent. Nå skal de få forplantningslære.

Gravid kvinne

– Hittil er vår biologiske utløpsdato blitt oversett i iveren etter å unngå uønskede svangerskap, sier klinikksjef Søren Ziebe på Rigshospitalet.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Tvillinger

Danske par ønsker seg i gjennomsnitt 2,5 barn. Men de en vanlig dansk familie har i snitt 1,7 barn.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Tidligere har læren om bien og blomstene gjerne hatt som hovedfokus hvordan man ikke blir gravid. Nå må danskene påminnes at det gjelder å få de barna man ønsker seg, før det er for sent, skriver Berlingske Tidende. Elevene må rett og slett lære hvordan man blir med barn.

Tror det bare er å kutte ut prevensjon

Ifølge organisasjonen Sex & Samfund, som leverer undervisningsmateriell til skolene, tror mange det bare er å kutte ut prevensjonen for å bli gravid.

– Denne mangelen på kunnskap gjør at mange ikke får barn eller så mange barn de ønsker seg, sier generalsekretær Bjarne B. Christensen til avisen.

Klinikksjef Søren Ziebe på Rigshospitalet er glad for tiltaket.

– Hittil er vår biologiske utløpsdato blitt oversett i iveren etter å unngå uønskede svangerskap, sier han.

Han forklarer at mens en 20 år gammel kvinne har 33 prosents mulighet for å bli gravid for hver syklus, er muligheten halvert til 17 prosent ti år senere.

– Vi tror vi kan velge selv og være unge i lang tid. Men det har en konsekvens, vi kan ikke styre biologien vår, sier han.

I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Danmark 29,1 år. Det er fem år senere enn en førstegangsfødende i 1970. Samtidig er 20 prosent av menns sædkvalitet under Verdens helseorganisasjons nedre grense for normalitet. I dag kommer mellom åtte og ti prosent av barna i landet til verden etter fertilitetsbehandling.

Glede blant barnløse

Men det er ikke bare alderen som påvirker evnen til å bli gravid. Nå skal unge også lære om hvordan miljø og seksuelt overførbare sykdommer påvirker.

– Her skal unge få en bedre viten om hva det er som påvirker deres fruktbarhet og muligheten for at de skal få de barna de gjerne vil ha, sier Bjarne B. Christensen til dansk fjernsyn.

Også formannen i Landsforeningen for ufrivillig barnløse er glad for det nye tiltaket. Hun forteller at deres medlemmer ofte forteller at de har utsatt å få barn til utdannelsen og karrieren var på plass.

– Nå kommer det kanskje færre til oss og sier: «Hadde vi bare visst, hadde vi startet før», sier Dorthe Knudsen til Berlingske Tidende.

Selv om danske par sier de i gjennomsnitt ønsker seg 2,5 barn, var gjennomsnittstallet i 2012 1,7.

SISTE NYTT

Siste nytt