Hopp til innhold

Newzealendere danset krigsdans mot Statoil

Miljøvernere og maorier på New Zealand demonstrerte natt til tirsdag i Auckland med krav om at Statoil dropper sine planer om seismikkskyting utenfor kysten.

Maori-demonstrasjon mot Statoil

Med tradisjonell ansiktsmaling og trommer danset maorier og miljøvernere krigsdans mot Statoil.

Foto: Greenpeace/

Demonstrantene la tidligere denne uken ut på protestmarsjen fra Cape Reinga helt nord på North Island, og endte natt til tirsdag i Auckland hvor norske Statoil sponser og deltar på en petroleumsmesse.

Statoil fikk i november i fjor konsesjon til seismikkskyting i Northland-bassenget utenfor kysten av New Zealand. Leteområdet er på nesten 10.000 kvadratkilometer.

– La havet være i fred

Men urbefolkningen er svært misfornøyde med at den norske oljegiganten skal i gang med petroleumsvirksomhet på newzealandsk sokkel.

Det kom tydelig fram da de rundt 600 demonstrantene troppet opp utenfor konferansebygningen i Auckland og danset den maoriske krigsdansen haka.

Miljøvernere og maorier på New Zealand demonstrerte natt til tirsdag i Auckland med krav om at Statoil dropper sine planer om seismikkskyting utenfor kysten.

SE VIDEO: Maorier liker dårlig at Statoil starter leting etter olje i desember.

– La våre hav være i fred. Vi vil sende et budskap til alle oljeselskaper om at vi er motstandere av dypvannsboring, sa talskvinne Hinekaa Mako, ifølge New Zealand Herald.

En annen demonstrant, Rueben Taipari Porter, sier nordmenn fortsatt er velkommen til landet, bare ikke oljeselskapene.

– Det sjokkerer oss at det norske folk vil utsette vårt hav hvor vi får maten fra og strendene hvor våre barn vokser opp for risiko. For hva? For penger, sa Porter.

«Xena» ber Statoil dra hjem

Lucy Lawless

Skuespilleren Lucy Lawless ba Statoil komme seg hjem.

Foto: Greenpeace/

Martin Norman fra Greenpeace i Norge var blant dem som deltok i demonstrasjonen. I sin appell lovte Norman å sørge for å skape bevissthet om planene i Statoils hjemland.

– Jeg lover dere at jeg vil gjøre alt jeg kan for å sørge for at norske politikere, det norske folk og Statoil-sjefene forstår at de ikke er velkomne på New Zealand, sa Norman.

Foruten urbefolkning og miljøvernere, dukket også en kjent newzealandsk tv-personlighet opp.

Lucy Lawless, kjent fra «Battlestar galactica» og fra rollen som «Xena: Warrior princess» bar en norskspråklig plakat med påskriften «Gå hjem Statoil».

– Selv om utviklingsminister Steven Joyce har forsikret Statoil om at de ikke trenger å bekymre seg for «de innfødte», så er vi her for å vise at «de innfødte» ikke ønsker oljeboring på New Zealand, sa Lawless.

– Ingen «cowboyer»

Lederen for den newzealandske peotroleumsindustrien Cameron Madgwik svarte på kritikken overfor tv-kanalen TV ONE tidligere denne uken.

Han sa at det ikke er mulig å forsikre seg mot ulykker i oljeindustrien, men at det ikke er «cowboyer» de nå har sluppet inn i landet.

– Vi lar de beste av de beste komme hit for å gjennomføre aktiviteten så sikkert og effektivt som mulig, sa Madgvwik.

Statoils visedirektør for oljeleting Nils Telnæs sier til Newstalk ZB at selskapet ser fram til å starte arbeidet i desember. Han avviser at de vil la seg påvirke av demonstrasjonene fra urbefolkningen:

– Vi vil dele våre planer for operasjonen med lokale myndigheter – ikke diskutere med demonstrantene, sier Telnæs til kanalen.

Telnæs sammenligner de attraktive områdene utenfor New Zealand med land som Sør-Afrika og Columbia.

Cape Reigna

SISTE NYTT

Siste nytt