Hopp til innhold

Daniel (8) blir sint når han er sulten

MADRID (NRK) Nærmere ett av tre barn i Spania lever under fattigdomsgrensen og i sosial eksklusjon. Redd Barna frykter at utviklingen til åtte år gamle Daniel og 2,8 millioner andre barn blir satt ti år tilbake i tid.

Daniel blir sint når han sulten

Daniel (8) har blitt vant til å være sulten. Med to søsken og en arbeidsledig mor og far har livet blitt daglig kamp for Daniel og familien.

Foto: Åse Marit Befring

– Det jeg liker best er å spille fotball, sier Daniel, før han stapper en ny, søt «churro» i munnen.

Den spinkle åtteåringen smiler under den mørke luggen. Han skiller seg ikke ut fra andre barn i Spania. Målet er å bli fotballspiller, og Real Madrid er drømmelaget.

Ikke råd til godteri

Det er tidlig morgen, og Daniel og faren Juan Barroso har stoppet innom en kafé på vei til skolen. Det gjør de én gang i måneden – den dagen faren får utbetalt sosialtrygd.

– Av og til blir han sint når han ber om 50 cent for å kjøpe is eller godteri, for det kan han ikke få uansett, sier Barroso.

Daniel forklarer hvorfor:

– Jeg blir sint når jeg er sulten.

Han ser forsiktig bort på faren, og vrir seg litt i stolen. Daniel kan ikke huske hvordan det var å få varm mat på bordet hver dag, at de handlet klær og mat i butikken eller at leiligheten alltid var varm om vinteren fordi strømregningen var betalt.

Rammet av boligboblen

Etter at faren og moren med få måneders mellomrom mistet jobben for over fem år siden, er familien avhengig av hjelp og trygd for å overleve.

– Jeg trodde aldri jeg skulle havne i denne situasjonen. Jeg tjente godt, og vi manglet ingenting i huset, sier den tidligere bygningsarbeideren.

Spania ble spesielt hardt rammet da boligboblen sprakk og flere tusen mennesker ble kastet ut i arbeidsledighet. Men det er barna som er har betalt den høyeste prisen, mener flere hjelpeorganisasjoner NRK har snakket med.

Nærmere hvert tredje barn lever under fattigdomsgrensen eller i risiko for å bli sosialt ekskludert i Spania. Det er bare Romania, Hellas og Bulgaria som har flere fattige barn i Europa, ifølge Redd Barna.

Redd barna Spania

Direktør i Redd Barna, Andres Conde, frykter at mange av Spanias unge vil leve i fattigdom i flere år fremover. I Spania lever hvert tredje barn under fattigdomsgrensa.

Foto: Åse Marit Befring

– På en måling i 2014 var Spania nummer to på denne dystre statistikken, rett etter Romania. Men etter at man endret metoden å regne på, havnet vi på en fjerdeplass, sier direktør i Redd Barna, Andres Conde.

– Rammet for livet

Uansett om Spania er på andre eller fjerde plass, så bør det få rødlyset til å blinke. Dette vil også ramme oss i fremtiden, mener Conde, og sier det de mister ikke vil være mulig å ta igjen.

– Et voksent menneske kan leve i krise og likevel stable et liv på beina etter noen år, men barn som ikke får næringsrik kost og lov til å vokse opp i trygge forhold, kan bli rammet for resten av livet, sier Conde.

Han får støtte fra flere hjelpeorganisasjoner.

– Vi er en internasjonal organisasjon, som først og fremst pleide å jobbe utenfor landets grenser. Men for halvannet år siden fant vi ut at situasjonen her var blitt så ille at vi måtte gå inn med tiltak, sier Josep M. Faura, som er styreleder for Educo.

2,5 millioner barn får ikke et ordentlig måltid hver dag, ifølge Unicef og Caritas.

Derfor har Educo et program for å betale mat til fattige barn på skolen. Det skal sørge for at de garanteres ett næringsrikt måltid om dagen.

Flest spanjoler

Miguel Lopez, daglig leder i Balia

Miguel Lopez er daglig leder på dagsenteret Balia. Han sier den populære hjelpeorganisasjonen har lange ventelister med barn som trenger hjelp.

Foto: Åse Marit Befring

Ikke langt unna har barn begynt å strømme inn på et dagsenter, hvor de kan få hjelp til lekser. Først benker de seg rundt bordene for å spise. Etterpå går de på badet for å pusse tennene. Barna er mellom tre og tolv år. Organisasjonen Balia driver flere slike sentre for å bygge opp selvtilliten til sårbare barn, og har lange ventelister.

– Vi har holdt på i 13 år, men de siste fem årene har vi sett en klar endring, ved at flertallet som kommer hit er spanjoler. Tidligere hadde vi flest barn av innvandrere, sier daglig leder Miguel Lopez.

De minste barna får løpe ut i parken for å leke før de skal sette seg ned og lære. De større går inn i små klasserom og begynner å jobbe med leksene. Lopez forteller at mange av barna er stresset fordi de lever i familier der det er stadige konflikter rundt ubetalte regninger. Det skaper en utrygghet og de mister all motivasjonen.

Mange dropper skolen

På dagsenteret får barna som får plass både hjelp og støtte til skolearbeidet.

– Vi forsøker å legge til rette for at de kan utvikle sitt talent. Utdanning er helt avgjørende for å bekjempe fattigdom, sier Lopez, som mener at fattigdom også er grunnen til at så mange som 24 prosent dropper ut av skolen i Spania.

Spania topper statistikken over barn som kutter ut skolen før de er ferdige.

– Vi klarer ikke å tilby innbyggerne i dette landet det de trenger. Der har samfunnet spilt falitt, sier Lopez.

Til tross for positive tegn i økonomien, er arbeidsledigheten i Spania blant de høyeste i Europa. Samtidig har avstanden mellom fattige og rike vokst.

Leksehjelp

Barna på dagsenteret får blant annet leksehjelp. En stor andel av spanske barn dropper ut av skolen før de er ferdige.

Foto: Åse Marit Befring

Far: – Føler meg ubrukelig

Andres Conde i Redd Barna mener avstanden bare vil forsterke seg hvis man ikke endrer politisk kurs.

– Fattigdom har blitt en kronisk tilstand fordi mange har mistet retten til å motta sosialhjelp og trygd. Dermed vil ikke situasjonen forbedre seg, sier han.

På gata i Madrid er likevel ikke den enorme barnefattigdommen synlig. Grunnen er tette familiebånd, der besteforeldre, onkler og tanter stiller opp for å hjelpe.

Det gjør også Daniels besteforeldre. De betaler skolebussen for åtteåringen og det han trenger for å trene fotball.

Far og sønn

Juan Barroso føler han ikke strekker til i forsørgelsen av sønnen Daniel og de eldre brødrene hans.

Foto: Åse Marit Befring

– Jeg føler meg helt ubrukelig som ikke kan gi ham eller brødrene på 17 og 15 år det helt grunnleggende, sier pappa Juan Barroso.

Han sitter sammen med Daniel, som jobber med leksene. Åtteåringen er skoleflink, og det gir faren håp.

– Min egen fremtid ser mørk ut, men jeg håper den vil bli lysere for ham, sier far Juan Barroso.

SISTE NYTT

Siste nytt