Hopp til innhold

Dalai Lama unngikk politiske spørsmål

RIGA (NRK): Den 14. Dalai Lama lo og spøkte med de fremmøtte pressefolkene i Riga tirsdag formiddag, men unngikk behendig politiske spørsmål som kunne sette vertskapet i klemme. Onsdag reiser han videre til Norge hvor besøket hans har ført til politisk storm.

Dalai Lama før Oslo-besøket: Skal møte gamle venner

Dalai Lama understreket at han først og fremst kommer til Oslo for å treffe gamle venner, og ikke for å utøve politikk.

Dalai Lama pressekonferanse Riga

Det var tallrikt oppmøte på Dalai Lamas pressekonferanse i Riga tirsdag.

Foto: Philip Lote/NRK

Dalai Lama ankom pressekonferansen i sin sedvanlige røde og gule kjortel, og satte seg på et lite podium foran et bord med blomster og en liten skog av mikrofoner.

Der var han tydelig opptatt av å unngå å svare direkte på politiske spørsmål. Han holdt seg til overordnede spørsmål, som klima og verdensøkonomi, og snakket om viktigheten av å tenke på tvers av landegrensene.

Hensikten med mitt besøk er upolitisk. Jeg ønsker kun å fokusere på menneskeverdet og harmoni.

Dalai Lama, i Riga, dagen før han kommer til Oslo
Dalai Lama i Riga

Dalai Lama sier han ønsker aller mest å møte vanlige mennesker.

Foto: Philip Lote/NRK

På direkte spørsmål fra NRK sier han at han først og fremst kommer til Oslo for å treffe «gamle venner», og at han kommer som gjest på invitasjon fra Nobelinstituttet.

– Hensikten med mitt besøk er upolitisk. Jeg ønsker kun å fokusere på menneskeverdet og harmoni.

Mest interessert i møte med mennesker

Han påpekte at han hovedinteresse er å møte mennesker og snakke offentlig gjennom forelesninger og foredrag.

Selv om Dalai Lama er Tibets åndelige leder, bruker han som utgangspunkt at han bare er ett av sju milliarder mennesker på kloden. Andre ganger er det hans rolle som buddhistmunk han trekker fram, og noen ganger er det som eksiltibetaner han opptrer.

Han bruker også sin rolle som nobelprisvinner bevisst, og forteller til NRK at han har god kontakt med andre prisvinnere som han treffer jevnlig på sine reiser.

I februar traff han USAs president Barack Obama i Det hvite hus. Han var en nær venn av Sør-Afrikas nå avdøde president Nelson Mandela, og av Polens tidligere president Lech Walesa. En annen fredsprisvinner han kjenner godt er den sørafrikanske erkebiskop Tutu som i kraftige ordelag har kritisert den norske reageringen for å unngå Dalai Lama.

«Skal treffe venner»

Dalai Lama og Kjell Magne Bondevik 2005

I 2005 la Dalai Lama det hvite skjerfet om halsen på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Om Oslo-besøket denne uken sa han at han kommer for å treffe venner som hadde invitert ham. Invitasjonen har tre avsendere: Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

Dalai Lama har vært en rekke ganger i Oslo etter at han fikk fredsprisen i 1989. Han var her i 1994,1996, 2000, og igjen i 2001 under 100 års markringen for Alfred Nobel. Under et besøk i 2005 ble han invitert til statsminister Kjell Magne Bondeviks kontor. Etter å ha gitt Bondevik et hvitt silkeskjerf som tegn på fred og framgang, beundret de to utsikten over Oslo.

Dalai Lama foreleser i Riga

Mandag kveld var 3500 buddhister og eksiltibetanere fra hele Baltikum og deler av Russland samlet for å høre den åndelige lederen forelese om fred og buddhisme.

Foto: Philip Lote / NRK

Under denne ukens Oslo-besøk er det færre politiske møter, men flere forelesninger om buddhisme og mindfullness, og møter med eksiltibetanere fra hele Skandinavia.

3500 hørte Dalai Lama i Riga

Til mandagens forelesning i Riga kom det 3500 mennesker, og rundt 500 av dem var fra Russland, hvor Dalai Lama har hatt begrenset anledning til å reise de siste årene. Under spørsmålsrunden etter forelesningen svarte Dalai Lama på spørsmål om alt fra å leve i nuet til spørsmål om de store konfliktene i verden.

Dalai Lama i Latvia 2013

Da Dalai Lama var i Riga sist, i september 2013, ble han mottatt både av justisministeren og i Nasjonalforsamlingen Saeima.

Foto: ILMARS ZNOTINS / Afp

Forrige gang han var i den latviske hovedstaden, høsten 2013, møtte han medlemmer av parlamentet, Latvias tidligere president og den sittende justisministeren. Denne gang er det ikke satt opp noen politiske møter.

Også i Latvia har det vært debatt om hvorfor verken presidenten eller statsministeren skal møte ham, men debatten har ikke vært like stor som i Norge hvor kritikken har vært svært hard mot stortingspresident Olemic Thommesen og utenriksminister Børge Brende som i opposisjon var sterke forsvarere for Tibets sak. Nå begrunner begge sin avvisning med hensynet til Kina som fryser ut land som tar imot Dalai Lama på offisielle besøk.

Latvia naboland Litauen fikk smake Kinas medisin i fjor høst, da landet mistet en viktig eksportkontrakten med Kina etter at presidenten møtte Dalai Lama.

Fra Riga reiser Dalai Lama videre til Oslo onsdag morgen, hvor et tett tredagers program venter.

SISTE NYTT

Siste nytt