Hopp til innhold

CT-skanning har ført til nye opplysninger om Pompeii-ofrene

Et ekspertteam har gjort to store funn om Pompeii-ofrene etter at de begynte å skanne levningene.

Pompeii-offer i gips
Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Etter å ha ligget begravet i aske i mer enn 1900 år er ofrene for vulkanutbruddet i romerbyen Pompeii brakt noe mer tilbake til liv igjen ved hjelp av dagens røntgenteknologi.

I september hentet et ekspertteam i Italia, bestående av arkeologer, radiologer, kjeveortopeder og antropologer, inn en CT-maskin, lik den som brukes på sykehus.

Gjennom CT-skanningen oppdaget forskerne at mange av ofrene ikke døde av kvelning, slik man tidligere har antatt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Gjennom skanningen har man funnet ut at mange hadde bruddskader i hodeskallen, forårsaket at bygninger som kollapset. Mange døde som følge av dette, ifølge forskerne.

Reuters har nylig publisert en rekke bilder av forskernes arbeid med CT-skanning av levningene. Se bildene øverst i saken.

– Døde bygningskollaps og hadde perfekte tenner

Vesuv i utbrot, 1944

Bilde av Vesuv med sitt siste utbrudd i mars 1944. Bildet er tatt av John Reinhardt i det amerikanske militæret under andre verdenskrig.

Foto: John Reinhardt, USAAF

Da oppdagerne gjennomførte utgravninger av oldtidsbyen på 1800-tallet, helte de en gipsblanding inn i hulrommene som mennesker etterlot seg i askelagene, og tok avstøpninger av dem. Arkeologene klarte å bevare 86 av dem for ettertiden.

CT-maskinen trenger gjennom den tykke gipsen og skaper et tredimensjonalt bilde av hvert legeme. Teamet bak den nye forskningen måtte skanne i 16 lag gjennom gipsen, før de fikk avdekket opplysningene, ifølge Reuters.

Hodeskadene mange trolig døde av kom av at takene skal ha rast sammen under trykket fra pimpstein.

Pimpstein dannes under lavautbrudd og er så lett i vekt at det flyter på vann, men i Pompeii la pimpsteinen seg lag på lag, og bygde seg opp til en flere meter høy masse.

Forskerne har også funnet ut at tennene til ofrene var nærmest perfekte og hadde få hull. Dette mener forskerne henger sammen med at befolkningen i Pompeii hadde en sunn livsstil og et kosthold med lavt sukkerinntak.

I tillegg skal det ha vært høye nivåer av fluor i luften og drikkevannet nær vulkanen. Forskerne har planer om å skanne alle de 86 bevarte levningene fra oldtidsbyen.

Stivnet i positur

Tidligere funn av arkeologer og vulkanologer viser at intens varme kan ha vært hovedårsaken til at mange mennesker døde. Til tross for at menneskene oppholdt seg cirka 10 kilometer fra krateret, ble ofrene utsatt for temperaturer opp mot 250 celsius.

Posituren til de døde kroppene tyder på at menneskene døde umiddelbart, noe som ville være tilfellet dersom varmen drepte dem, ifølge forskere.

De fleste ofrene døde i livaktige positurer. Dersom de hadde lidd kvelningsdøden, ville kroppene deres hatt en slappere positur, argumenterte forskerne.

2000 mennesker mistet livet i vulkanutbruddet fra vulkanen Vesuv i år 79 e.Kr.

Byen som ble gravet frem var som en tidskapsel som ga innblikk i livet i Romerriket, og det historiske området er nå en av verdens mest populære turistattraksjoner. 2,5 millioner mennesker besøker stedet hvert år.

SISTE NYTT

Siste nytt