Hopp til innhold

Cruiseskip innstiller reiser til Tunisia

Flere cruiseselskaper slutter nå å anløpe havner i Tunisia etter onsdagens terrorangrep. Samtidig har flere turoperatører avlyst pakketurer til Middelhavslandet.

«MSC Divina»

«MSC Divina» fra det italienske cruiserederiet MSC Cruises er søsterskip til «MSC Splendida», som mistet ni passasjerer i onsdagens terrorangrep.

Foto: GERARD JULIEN / AFP

Politimenn med skuddsikre vester

Bevæpnet politi med skuddsikre vester sto torsdag vakt utenfor Bardo-museet i Tunis.

Foto: Anis Mili / Reuters

Ni av turistene som ble drept kom fra cruiseskipet «MSC Splendida» som tilhører det italienske cruiserederiet MSC Cruises. I tillegg ble tolv av passasjerene såret i angrepet.

Også det italienske cruiseskipet «Costa Fascinosa» fra selskapet Costa Crociere mistet passasjerer i angrepet. Tre av passasjerene ble drept og åtte såret.

Begge de italienske cruiserederiene MSC Cruises og Costa Crociere har sluttet å anløpe Tunis inntil videre.

– Sikkerheten til våre gjester og vårt mannskap er Costa Crocieres prioritet og avgjørende for å kunne tilby en fredelig og avslappende ferie. Etter det som skjedde i Tunis, har vi bestemt oss for å avlyse alle fremtidige stopp for båtene våre.

Den gamle basaren Tunis

Det var få mennesker og enkelte stengte butikker torsdag i den gamle basaren i det historiske sentrum av Tunis.

Foto: SOFIENNE HAMDAOUI / AFP

Går glipp av store inntekter

Skipene fra de to rederiene er enorme. Costa Crociere hadde 3161 da den kom til havn i Tunis, skriver Le Figaro og også det spanske skipet hadde over 3000 turister om bord.

Alt tyder på at terrorangrepet er rettet direkte mot turistindustrien. Blant dem som ble drept var turister fra Japan, Italia, Colombia, Australia, Frankrike, Polen og Spania.

To tyske turoperatører har allerede sagt at de kansellerer pakkereiser til strandhoteller i Tunisia.

I et forsøk på å avdramatisere situasjonen kunngjorde tunisiske myndigheter at Bardo-museet vil åpne igjen allerede neste uke.

Truer oppsving i turismen

Turistindustrien står for rundt sju prosent av Tunisias bruttonasjonalprodukt (BNP). I et intervju i 2013 sa landets daværende turistminister, Jamel Garra, at 20 prosent av landets befolkning – to millioner mennesker, var avhengige av turistindustrien.

De siste årene har det kommet mellom fem og sju millioner turister til Tunisia. Toppåret var 2010, året før den revolusjonen i landet. Da kom det 6,9 millioner turister, mens det sank til 4,7 millioner i revolusjonsåret, ifølge tall fra Verdensbanken.

Siden har antall besøkende tatt seg opp igjen, men nå kan oppsvinget være truet.

Allerede nå anslår regjeringen at terrorangrepet vil føre til at turistindustrien taper 700 millioner dollar, eller nær seks milliarder norske kroner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt