Hopp til innhold

«Hauken Hillary» distanserer seg fra Obama

WASHINGTON (NRK): I harde ordelag har Hillary Clinton kritisert president Obamas utenrikspolitikk denne uka.

Hillary Clinton og Barack Obama.

Til tross for kritikken fra Hillary Clinton (t.v.) mot Barack Obama var begge til stede ved en selskap på det ekslusive feriestedet Martha's Vineyard sist onsdag.

Foto: AFP

Hun mener han er alt for forsiktig og mangler en utenrikspolitisk doktrine. Samtidig relanserer hun seg selv som en hauk i amerikansk utenrikspolitikk – og som en stadig mer sannsynlig presidentkandidat.

Begrepet hauk referer til de som ønsker at USA skal føre en aktiv og intervensjonistisk utenrikspolitikk, samtidig som de går inn for høye bevilgninger til militæret.

«Ikke gjør noe dumt.»

Er det president Obamas utenrikspolitiske doktrine? Ja det er det, og den holder bare ikke, mener Hillary Clinton.

En president må ha en doktrine: En overordnet plan eller i alle fall organisatoriske prinsipper for hvordan han håndterer utenrikspolitikken til verdens eneste supermakt. Og det mangler Barack Obama, hevder hun.

Det er harde ord fra presidents egen tidligere utenriksminister. Men Hillary Clinton er jo også noe langt mer, og hun har et økende behov for å få fram nettopp det.

IS fikk for fritt leide


Det var dette Clinton forsøkte å gjøre i et mye omtalt intervju med magasinet The Atlantic denne uka.

Der beskyldte hun altså Obama for å mangle en plan. Hun hevder at USA kunne ha forsinket IS framrykking i Irak ved å bevæpne moderate opposisjonsgrupper i Syria. Og hun mener Obama har sittet alt for stille og sett på mens Russland har tatt seg til rette i Ukraina.

– Store nasjoner trenger organisatoriske prinsipper, og «Ikke gjør dumme ting», er ikke et slikt prinsipp, sier Clinton, som mener Obama er alt blitt alt for redd for å engasjere USA ute i verden og derfor kan bli oppfattet som svak av USAs fiender.

– Når du ligger lavt og trekker deg tilbake, vil du ikke nødvendigvis ta bedre avgjørelser enn når du er aggressivt engasjert i en konflikt, sier Clinton i intervjuet.

Obama har de siste to ukene brukt mye tid og energi på å forklare det amerikanske folket at engasjementet i Irak er svært kortvarig og at han ikke vil involvere USA i flere internasjonale konflikter.

Han har også avvist at det var et alternativ for USA å bevæpne moderate grupper i Syria fordi disse var altfor dårlig organisert.

Clinton sier hun forstår at presidenten er blitt redd for å ta risiko fordi han har enorme oppgaver å håndtere, men hun er også klar på at hun ville ha styrt annerledes om det var hun som satt i det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USA-POLITICS/CLINTON

Hillary Clinton tapte primærvalgene for Barack Obama i 2008. Mange mener 2016 blir hennes år, og ektemann og ekspresident Bill og datter Chelsea er to av hennes sterkeste kort i valgkampen.

Foto: JOHN GRESS / REUTERS

Vil skape avstand

Spekulasjonene om hvorvidt hun er klar til å lansere seg som presidentkandidat har skutt fart med intervjuet i The Atlantic. De fleste som følger alle Hillary Clintons bevegelser nå mener alt hun sier i intervjuet var nøye planlagt.

Hillary Clinton holder nemlig på å bygge en plattform foran en mer og mer sannsynlig ny presidentkampanje.

En viktig del av den prosessen er å skape tilstrekkelig avstand til Obama administrasjonen. Det er ikke minst avgjørende siden hun var en del av den fram til 2012.

Oppslutningen om president Obama blir stadig lavere. Ikke minst har amerikanerne liten tillit til utenrikspolitikken hans.

Siden Clinton var utenriksminister, er det derfor ikke rart at hun bruker det området til å skape distanse først.

I intervjuet legger hun selvsagt også ut om hvordan hun forstår og respekterer Obama. Men hun forsøker stadig å få fram at hun er en langt mer erfaren utenrikspolitiker.

Det er hun da også. Det finnes ikke en politiker i USA med større utenrikspolitisk erfaring enn Hillary Clinton. At hun står langt til høyre for Obama i mange utenrikspolitiske spørsmål er heller ikke noe nytt.

I den bitre nominasjonskampen i 2008 var den konsistente motstanden han hadde vist mot Irak krigen en viktig grunn til at Barack Obama etter hvert fikk overtaket.

Den upopulære krigen var en svært viktig valgkampsak, og Hillary Clinton ble stadig minnet om at hun stemte for invasjonen i 2003.

I intervjuet velger hun å tegne et bilde av seg selv som litt av en utenrikspolitisk hauk, en som er for en intervensjonistisk utenrikspolitikk. Hun står nærmere republikanske John McCain i mange utenrikspolitiske spørsmål enn Obama, og hun blir spesielt krystallklar når intervjuet dreier over på Gaza krigen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hillary Clinton

Hillary Clinton med memoarboken om sin tid som utenriksminister, «Hard Choices».

Foto: Steven Senne / Ap

Varm forsvarer av Israel

Clinton mener det er svært urettferdig at Israel får hele verdens øyne rettet mot seg på grunn av krigen i Gaza mens 170 000 mennesker er blitt drept i Syria og Russland gjentatte ganger tar seg til rette i Ukraina

-Det du får se på TV fra Gaza er effektivt detaljstyrt av Hamas slik det alltid har vært … Israel har et gammelt PR-problem. Ja det finnes betydelig og dyp mistro og antisemittisme mot Israel fordi det er en mektig stat med et effektivt militærvesen, sier Clinton.

Hun understreker slik hun alltid tidligere har gjort at det helt sentrale i konflikten i Midtøsten er Israels rett til selvforsvar.

En lur strategi

Uttalelsene til Clinton har fått mye oppmerksomhet her denne uka.

De har ført til ramaskrik på venstresiden i det Demokratiske partiet der fredsbevegelsen og progressive krefter har er svært opprørte.

Blant politiske kommentatorer er det imidlertid mange som mener Hillary Clinton har valgt en fornuftig strategi dersom hun akter å stille som presidentkandidat.

– Den tøffe tonen kan skade henne i en demokratisk nominasjonskamp. Men det hun nå har sag, vil hjelpe henne i selve valgkampen, sier David Brooks i The New York Times til National Public Radio.

De fleste regner med at det ikke vil bli noen reell nominasjonskamp hos Demokratene dersom Hillary stiller. Men framstiller hun seg selv som FOR konservativ, kan det provosere andre kandidater til å kaste seg inn i kampen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bill og Hillary Clinton

Det er ingen tvil om hvem Bill Clinton utpeker som USAs neste president. Sammen bruker de den veldedige organisasjonen The Clinton Global Initiative til både å promotere seg selv og å forsøke å utrydde fattigdom i verden.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Klart før jul?

Når vil vi så få vite om Clinton akter å være presidentkandidat i 2016? Jeffrey Goldberg i The Atlantic mener det virker som hun langt på vei har bestemt seg.

Hillary Clinton Twitter Hillary Rodham Clinton

Dette bildet av Hillary Clinton som utenriksminister mens hun tvitrer fra sin Blackberry-telefon på en av sine svært mange reiser gikk verden rundt med et utall vittige bildetekster. Hillary blir tatt for å være seriøs, grundig, kunnskapsrik og tøff. Men klarer hun å gi tv-journalistene de viktige soundbitene?

Foto: Kevin Lamarque / Ap

– På et tidspunkt var det akkurat som hun mellom linjene fortalte meg at hun stiller, skriver han i innledningen til intervjuet.

Der lanserer Hillary Clinton også et slags kampanje slagord: «Peace, Prosperity, Progress» (fred, velstand, framgang).

– Disse tre prinsippene fungerte svært lenge for USA. Nå er velstand blitt en enorm utfordring for oss på hjemmebane. Hvis vi ikke klarer å bygge opp igjen den amerikanske drømmen for amerikanere, da kan du glemme at vi skal ha noen videre lederrolle i verden, sier Clinton.

Hun understreker at hun «kanskje er gammeldags». Trolig frykter hun også dette, fordi unge velgere blir en enda viktigere gruppe å nå om to år enn de var da ungdommelige Obama slo knockout på den 13 år eldre Clinton. Mer enn 30 prosent av velgerne i 2016 vil være under 35 år.

Den bitre striden fra valgkampen for åtte år siden blir ikke borte, og den store staben Clinton har rundt seg tenker naturligvis nøye på hvordan strategien må bygges for at hun ikke skal feile nok en gang.

Stadig flere som har greie på det mener Hillary Clinton nå er på vei ut av tenkeboksen og at vi før året er omme vil få vite om hun virkelig vil forsøke seg på Det hvite hus i 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt