Hopp til innhold

Catalonia gir ikke opp kampen

Katalanerne i det nordøstlige Spania har ikke gitt opp drømmen om å bli et selvstendig land. De har funnet inspirasjon hos skottene, og varsler at de ikke vil gi seg før de også har fått gjennomført et valg.

Spain Soccer Champions League

Det ble flagget med både skotske og katalanske flagg under Champions League-kampen mellom Barcelona og Apoel Nicosia i går. Barcelona er den største byen i Catalonia, en region som også ønsker en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Britain Scotland

Mange katalanere viste sin støtte til den skotske ja-siden i går.

Foto: Matt Dunham / Ap

– Dette utfallet er bra for et samlet, åpent og sterkt Europa, sier EUs avtroppende president José Manuel Barroso.

Han hadde på forhånd gjort det klart at det ikke ville være noen automatikk i at Skottland kunne forbli EU-medlem dersom de sa «ja» til løsrivelse fra Storbritannia.

Vil ha folkeavstemning i november

Det at skottene så sterkt ville bli i EU gikk heller ikke upåaktet hen i den spanske regjeringen. Både den spanske EU-ministeren og den spanske statsministeren har nærmest truet skottene før folkeavstemningen med at ville være uaktuelt for et selvstendig Skottland å få hurtigbehandling for å bli med i EU.

Trusselen var mer myntet på egen befolkning enn skottene. Catalonia ønsker å avholde folkeavstemning 9. november for å bli fri fra Spania. Et JA-flertall i Skottland kunne gitt blod på tann til dem som ønsker løsrivelse der.

Men selv om den spanske statsministeren Mariano Rajoy i dag kunne utbryte at han var «veldig fornøyd» med resultatet i Skottland, har ikke katalanere tenkt til å gi opp kampen.

SPAIN-CATALONIA-REGIONS-POLITICS

Artur Mas er leder i den katalanske regionen, og leder for det liberale nasjonalistpartiet i Catalonia. Han har ikke gitt opp kampen om folkeavstemning.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

– Prosessen i Catalonia vil fortsette, og går stadig fremover. Den katalanske prosessen er styrket fordi vi har sett et EU-land som har godkjent at en folkeavstemning skal finne sted, sa lederen for katalanerne som kjemper for løsrivelse fra Spania, Artur Mas, i dag.

Katalanerne er delt på midten

Reaksjonene på skottenes «nei» har vært at det er desto større grunn for den spanske sentralmyndigheten å tillate dem i å avholde en folkeavstemning.

I Catalonia er flertallet av befolkningen for å avholde en folkeavstemning for å på demokratisk vis si ja eller nei til selvstendighet. Det betyr derimot ikke at alle som vil ha folkeavstemning mener det er riktig at Catalonia blir selvstendig. Der er de delt på midten.

Allerede i dag kommer det katalanske parlamentet sammen for å vedta en lov som vil tillate folkeavstemningen. Men "la Llei de consultes" på katalansk eller la Ley de consultas på spansk vil bli møtt med en umiddelbar reaksjon fra Spanias statsminister. Han vil sammenkalle regjeringen og erklære den ulovlig.

Skotsk sympati til Catalonia

Catalonia har aldri likt å bli styrt av sentralmakten i Madrid, og det har også sine historiske røtter. På 1700-tallet mistet regionen sin uavhengighet. De fikk ikke lenger bruke sitt eget språk katalansk.

Først etter diktatoren Francos død i 1975 ble katalansk språk og kultur lov å bruke igjen. I dag har regionen en stor grad av selvstyre og sin egen regjering. Men de står for en femdel av hva Spania produserer og mener for lite tilfaller dem. Spesielt under den økonomiske krisen har dette synet blitt forsterket.

For to år siden vedtok lokalregjeringen uansett å avholde an avstemning med spørsmål om ja eller nei til fortsatt å være en del av Spania. En folkeavstemning er altså i strid med grunnloven i dag.

Men ingenting tyder på at dagens resultat i Skottland legger en demper på å gjennomføre den. Og de har all mulig sympati fra JA-siden i Skottland. På Twitter beklager skottene for at de ikke ga katalanerne noen drahjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt