Hopp til innhold

Ung tøff kvinne sjarmerer spanske sosialister

Hun er tøff, hun er ung, hun er kvinne, og hun er vakker. Søndag kan Carme Chacon bli valgt til det spanske sosialistpartiets leder og dermed trolig bli landets neste statsminister.

Carme Chacon

Carme Chacon da hun lanserte sitt kandidatur som ny PSOE-leder på et møtet i Olula del Rio i sørvest-Spania 7. januar i år. Olula del Rio er landsbyen der Chacons far ble født og hun startet valgkampen der for å vise at hun har røtter også utenfor Catalonia.

Foto: FRANCISCO BONILLA / Reuters

Alfredo Perez Rubalcaba

Alfredo Perez Rubalcaba var PSOEs statsministerkandidat ved det spanske valget i november.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Søndag skal det spanske sosialistpartiet (PSOE) velge seg ny leder etter at José Luis Rodríguez Zapatero gikk av etter valgnederlaget 20. november i fjor.

På landsmøtet i sørspanske Sevilla skal de 972 delegatene velge mellom to kandidater; den 40 år gamle tidligere forsvarsministeren Carme Chacon og den 20 år eldre tidligere visestatsministeren Alfredo Perez Rubalcaba.

Dersom Chacon går av med seieren blir hun den første kvinnelige lederen for et av de to store spanske partiene; sosialistpartiet (PSOE) og de konservative (PP).

Fikk barn som forsvarsminister

Chacon har allerede inntatt mannsbastioner i den ellers så macho spanske politiske verdenen.

Det vakte stor oppsikt da Chacon i 2008 ble utnevnt som Spanias første kvinnelige forsvarsminister.

Hun var den fremste av kvinnene som var i flertall da José Luis Rodríguez Zapatero utnevnte sin nye regjering etter gjenvalget i 2008.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carme Chacon

Det vakte stor oppmerksomhet da Carme Chacon ble utnevnt til forsvarsminister i 2008, da hun var sju måneder gravid. Her inspiserer hun spanske fredsbevarende styrker i Libanon, bare uker før hun fødte sønnen Miquel.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP

I mer konservative kretser vakte imidlertid utnevnelsen harme.

En organisasjon av pensjonerte offiserer gikk så langt at de sa at statsminister Zapatero viste «forakt» for de væpnede styrkene da han utnevnte Chacon, skrev Time.

Carme Chacon og Jose Alonso

Tronskifte i det spanske forsvarsdepartementet 14. april 2008: Carme Chacon overtok kofferten fra avgående Jose Alonso.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP
Carme Chacon og Anders Fogh Rasmussen

Carme Chacon og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på vei ut fra et møte i Madrid 16. juni 2011.

Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Oppmerksomheten, og bestyrtelsen, ble ikke mindre av at hun da var sju måneder gravid og fødte sønnen Miguel etter halvannen måned i jobben.

Da hun vendte tilbake til forsvarsministerjobben etter seks ukers svangerskapspermisjon, viste hun seg også som tøff og handlekraftig.

Første dag hun var tilbake på kontoret skiftet Chacon ut hele toppledelsen av det spanske militæret, og erstattet dem med mer ukonvensjonelle offiserer, i strid militærets normale forfremmelsespolitikk.

Barnebarn av Franco-flyktning

Selv beskriver Chacon seg som en pasifist, og sier at det er noe hun har til felles med de fleste spanjoler.

Hun identifiserer seg med den tapende siden i den spanske borgerkrigen (1936-1939) og sier at bare den som kjenner krigens redsler kan sette pris på fred.

Bestefaren hennes var en anarkist som kjempet i borgerkrigen som 15-åring, ble tatt til fange av Franco-tilhengere og senere måtte bo flere år i eksil.

I intervjuer trekker hun frem bestefaren og moren som forbilder, skriver Der Spiegel.

Født med hjertefeil

Selv ble Carme Chacon født i en forstad til Barcelona i 1971.

Hun ble født med en hjertefeil og var mye syk som barn og arbeidet senere som butikkselger mens hun studerte jus.

Da José Luis Rodríguez Zapatero overraskende ble valgt til statsminister i 2004 ble hun utnevnt til hans talsmann og ble også en av hans nærmeste rådgivere.

Suksess som politiker

Regjeringen til José Luis Rodríguez Zapatero var mer upopulær enn noen annen spansk regjering i moderne tid da den gikk av før jul.

Som forsvarsminister har imidlertid Chacon klart å holde distanse til de enorme økonomiske problemene som gjorde sosialistene så upopulære.

Meningsmålinger har hele tiden vist at hun har vært en av regjeringens mest populære politikere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forsvarsministermøte i Nato

Forsvarsministermøte i NATO i Brussel 5. oktober 2011. Ingen tvil om hvem som skiller seg ut.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Braknederlag

Sosialistene gikk på et braknederlag ved valget 20. november og mistet over en tredel av mandatene i nasjonalforsamlingen Cortes.

Carme Chacon

Carme Chacon på møte med NATOs forsvarsministre i Brussel 8. juni 2011.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Det var partiets dårligste valgresultat siden gjeninnføringen av demokratiet i Spania etter fascistdiktaturet til Franco.

Samtidig fikk det konservative partiet (PP) til Manuela Rajoy 186 mandater av de totalt 350 og dermed har PP rent flertall.

Motstanderen var statsministerkandidat

Chacons motstander som ny PSOE-leder, Alfredo Perez Rubalcaba, var sosialistpartiets statsministerkandidat ved valget i november.

Før det var han visestatsminister i regjeringen, samtidig som han var en populær innenriksminister.

Selv om Rubalcaba formelt sett var den som ledet partiet til det historiske valgnederlaget, så er det en allmenn oppfatning at Zapatero hadde ledet partiet inn i en så dyp bølgedal at tapet ville komme uansett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carme Chacon og Leon Panetta

Carme Chacon og USAs forsvarsminister Leon Panetta i munter passiar under et forsvarsministermøte i Brussel 5. oktober i fjor.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Kandidat for fornyelse

Alfredo Perez Rubalcaba og Carme Chacon

De to kandidatene til å bli ny PSOE-leder, Alfredo Perez Rubalcaba og Carme Chacon, ved åpningen av landsmøtet i Sevilla fredag.

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

På kongressen i Sevilla er nå spørsmålet hvem som er den beste til å fornye partiet.

Chacon er den som krever de mest dramatiske endringene og som 20 år yngre enn motstanderen fremstår hun også som mer av et symbol på forandring.

Hun har også stått frem med en langt mer spenstig valgkamp enn sin motstander, blant annet med en uvanlig god hjemmeside.

Se Carme Chacons egen hjemmeside (ekstern lenke)

Fire år til neste valg

Hvem av de to som vinner søndagens avstemning regnes som ganske åpent.

– Det er en veldig åpent landsmøte. Det er i realiteten 50–50 fordi det er gode argumenter for begge kandidatene. Kandidatenes landsmøtetaler blir veldig viktige, sier professor i statsvitenskap ved universitetet i Santiago de Compostela, Anton Losada, til nyhetsbyrået AFP.

Noe som taler til Chacons fordel er at neste valg i Spania ikke skal gå av stabelen før om fire år.

Da vil Rubalcaba være 64 år, og kan stå i fare for å bli oppfattet som for gammel til å ta fatt på en periode som statsminister.

Carme Chacon vil derimot være 44 år, og kan stå frem som et symbol på spansk forandring. Det er imidlertid avhengig av at hun overbeviser PSOE-delegatene i Sevilla på søndag.