Hopp til innhold

Herman Cain kjemper for sitt politiske liv: – Det var bare en pause

Herman Cain gjør sitt beste for å holde kandidaturet sitt ved like etter at han tabbet seg ut under et intervju med Milwaukee Journal Sentinel mandag.

Video Herman Cain tabber seg ut

Se Herman Cain som ikke vet hva han skal si om Libya i intervjuet med Milwaukee Journal Sentinel.

Cain ble spurt om hva han mente om president Obamas håndtering av Libya, og fikk tilsynelatende jernteppe.

– OK, Libya, sa han.

Deretter kom det ikke det ikke et ord på ti sekunder. Så virket det som om han ikke visste hva som hadde skjedd i Libya,

– President Obama støttet opprøret, riktig? President Obama ønsket å fjerne Gadhafi? Jeg må bare sjekke at vi snakker om det samme før jeg sier «ja, jeg er enig» eller «nei, jeg er ikke enig».

Deretter fortsatte han med å virke usikker:

I do not agree with the way he handled it for the following reason: um, no, that's a different one. Um. I got to go back and see, I got all this stuff twirling round in my head, um. Specifically, what are you asking me did I agree or not disagree with Obama about?

Herman Cain / AP

Rick Perry

Rick Perry under debatten i Michigan der han dummet seg ut.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

TV-flausen til Herman Cain kommer bare få dager etter at hans rival Rick Perry dummet seg ut under en debatt i Michigan.

Slår tilbake

Etter flausen mandag har Cain og hans valgkampstab brukt det meste av tirsdagen til å forklare eller bortforklare flausen.

Selv sier Cain at han bare tok en pause, og går til angrep på media.

– Jeg tok bare en pause for å forsikre meg om at jeg ikke sa noe galt. Saken er at jeg ikke sa noen galt, men det er at jeg ikke svarte meg en gang – jeg skal være ærlig med deg – er latterlig. Det er latterlig, sa Cain.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke første gang

USA-ekspert Hallvard Notaker ved Forum for samtidshistorie er ikke sikker på om Libya-uttalelsene vil være ødeleggende for Cains kandidatur.

– Han har sagt ting tidligere som har virket like rart. Det som skjedde her var først og fremst at han virket usikker på hvordan han skulle begynne å snakke om Libya, slik at det han sa virket tillært, sier Hallvard Notaker til NRK.no.

Alle meningsmålinger i USA tyder på at velgerne er mest opptatt av landets økonomiske problemer, mens utenrikspolitikk ikke fenger like mye.

– Dette er ikke hans største problem. Spørsmålet er hvor mye velgerne bryr seg om at Cain er usikker når han skal snakke med noen redaktører om Libya. Sexanklagene har langt bredere appell og når ut til langt flere, sier forsker ved Forum for samtidshistorie, Hallvard Notaker.

Sexanklager

Herman Cain sliter med anklager om seksuell trakassering av fire kvinner.

Michele Bachmann

Michele Bachmann ville vært en «tutti-frutti» hvis hun var en is, ifølge Herman Cain.

Foto: Paul Sancya / Ap

En av dem, Sharon Bialek, sier han forsøkte seg på henne etter en middag i Washington i 1997, da hun hadde bedt ham om help til å finne en jobb. Nå er det hennes tidligere kjæreste som står fram for å bekrefte kvinnens historie.

Han er barnelege og sier at Bialek fortalte ham om episoden kort tid etter at den skjedde, opplyste Bialeks advokat mandag.

De seksuelle overtrampene skal ha skjedd mens Cain var leder for en nasjonal interesseorganisasjon for restaurantvirksomhet. Cain har gjentatte ganger avvist påstandene.

Flere kvinneproblemer

I tillegg til anklagene om seksuell trakassering har også en rekke slengbemerkninger om kvinner fra Cains side vekket harme, skriver nyhetsbyrået AP.

Han har kalt den demokratiske lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi for «Princess Nancy» og sa at hans rival i kampen om å bli republikansk presidentkandidat, Michele Bachmann, ville vært en «tutti-frutti» iskrem.

En meningsmåling i Washington Post tirsdag viser at støtten til Cain blant republikanske kvinner er halvert på en måned, fra 28 prosent i begynnelsen av oktober til 15 prosent i dag.

Kan åpne for Romney

Tabbene til Cain denne uken og Rick Perry forrige uke gjør at Mitt Romney har styrket sitt favorittstempel i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

USA-ekspert Hallvard Notaker peker imidlertid på at også Romney har problemer hos de republikanske velgerne.

– Folk er sinna, men de tror ikke på at Mitt Romney er det, innerst inne. Der har han fortsatt en jobb å gjøre med å overbevise de republikanske velgerne, sier Hallvard Notaker til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt