Hopp til innhold

Brende vil både redde klimaet og pumpe opp olje i nord

LONDON (NRK.no): Snarere enn å velge mellom ivaretakelse av klima og utvinnelse av naturressursene i Nordområdene, mener utenriksminister Børge Brende at begge deler er mulig. I ettermiddag talte han i legendariske Royal Geographic Society i London, hvor både Nansen og Amundsen har talt før ham.

Kanadisk kystvakt bryter seg gjennom pol-isen

Etter hvert som isen i nord trekker seg tilbake, vil reiseveien mellom Nord-Atlanteren og Øst-Asia reduseres med om lag 40 prosent, noe som kan øke trafikken i nordområdene betraktelig.

Foto: HO / Reuters

Børge Brende på Royal Geographic Society i London

Børge Brende talte i dag på Royal Geographic Society i London

Foto: Espen Aas / NRK

Det er unektelig et visst historisk sus som møter en når man går inn dørene i Royal Geographic Society over veien for Hyde Park i Vest London. Nær nabo med både Royal College Of Art, Natural History Museum og Victoria og Albert museet.

Norges ferske utenriksminister, Børge Brende, snakket også om historie da han åpnet Nordområdeseminaret i disse lokalene i ettermiddag. Men det var historie om noe som kommer, en historie som er under utvikling – i de enorme havområdene kjent som Nordområdene eller Arktisk.

Et område som åpnes mer og mer opp som følge av klimaendringer, og et område som er i såpass endring at Storbritannias utenriksminister William Hague i går kveld ba om å få komme på besøk for å få se selv, og etter alt å dømme reiser dit sammen med Brende i april.

Ny passasje mot øst

Etter hvert som isen i nord trekker seg tilbake, vil reiseveien mellom Nord-Atlanteren og Øst-Asia reduseres med om lag 40 prosent, noe som kan øke trafikken i nordområdene betraktelig, og særlig i den norske delen.

I dag går åtte av ti fartøy gjennom norsk farvann på sommerstid, ni av ti på vinterstid. Med en ny nordøst-passasje kan trykket bli langt større, og miljøutfordringene likeså.

Brende tror derimot handelstrafikken blir så stor, men at økningen vil komme innenfor olje- og gassvirksomheten. En vesentlig andel av de olje- og gassressursene som ikke er hentet opp ennå, befinner seg trolig nordområdene.

Kan både verne og utvinne

Børge Brende var som kjent både miljøvernminister og næringsminister under Bondevik II regjeringen mellom 2001 og 2005. Kanskje var det begge de tidligere statsrådsjobbene som inspirerte ham da han skrev talen han holdt i ettermiddag.

Den handlet nemlig både om å verne – og om å utvikle. NRK.no spurte om hvordan dette noe Ole Brumm-aktige skal kunne være gjennomførbart

– Vi må jo lære av det vi har hatt av historie når det gjelder olje- og gassutvinning i Norge, som jo har skjedd i en kombinasjon ved å utvikle både fisk og olje/gass, ved å stille de strengeste miljøkravene, sier Brende, og la til:

– Så er det også muligheter for at naturgassen kan være en bro mellom et samfunn som er basert på fossilt brensel o g et samfunn som er basert på fornybar energi.

Og da var han iallfall i rett land for å nevne nettopp gass – i fjor kom over halvparten av den importerte gassen hit fra nettopp Norge. Selv om Norge bruker lite av gassen som hentes opp, utgjør den en stadig økende del av inntektene fra offshorenæringen.

– Naturgass er jo dobbelt så miljøvennlig, kan man si, som kull som jo mye av Europa baserer seg på i dag, sier Brende.

Og dersom nordområdene viser seg å være et nytt rikt område for naturgass er også Norge sikret inntekter i lang tid fremover.

Vil ha med britene

Nordområdene blir med andre ord blir svært viktige i årene som kommer, og Brende håper å kunne ha med seg britene på laget.

– Sammen kan Storbritannia og Norge være viktige premissleverandører for en bærekraftig utvikling i Arktis, så det ikke utvikler seg til et «gullrush», men hvor man går skrittvis frem og hvor miljøet vil definere aktivitetene fremover også, slik at kommende generasjoner også får muligheten til å glede seg over den reneste villmarken i verden, sa Brende, og lot trolig den tidligere miljøvernministeren i seg få overtaket på setningen.

Selv om Storbritannia ikke er blant de åtte arktiske landene (Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Canada, USA og Russland), la landet for litt over en måned siden frem et 40 siders dokument som beskriver landets politikk overfor de enorme områdene i nord. Britene har også hatt en egen forskningsbase på Svalbard i over 20 år, så interessen er absolutt til stede, ikke minst i de historiske lokalene seminaret ble avholdt i dag.

– National Geographic Society er jo på mange måter også det som er britisk arktisk historie. Her talte Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, og det er jo et kulturelt fellesskap mellom Storbritannia og Norge når det gjelder både Antarktis og Arktis, sier Brende til NRK.

Antarktis ja, det ble ikke snakket fullt så mye om i dag. Som kjent det snart 102 år gamle kappløpet mellom norske Roald Amundsen og britiske Robert F. Scott et noe mer sårt punkt mellom Norge og Storbritannia hva polnære områder angår. Kanskje var det klokest å holde seg til områdene i nord.

SISTE NYTT

Siste nytt