Hopp til innhold

Brende: – Kritikken av Norge er meningsløs

Utenriksminister Børge Brende mener kritikken av Norge er meningsløs. I et rapportutkast fra Den afrikanske union får Norge delvis skylden for krigen i Sør-Sudan.

Over 24 000 fordrevne holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan

Over 24.000 fordrevne holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan. I en upublisert rapport fra Den afrikanske union får Norge delvis skyld for krigen.

Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

I den upubliserte rapporten NRK har fått tilgang til blir Norge, USA og Storbritannia beskyldt for å skape «en politisk, uimotsagt, væpnet styrke» gjennom å støtte fredsavtalen fra 2005 «som førte til en uberegnelig politisk klasse».

– Jeg tror at den eventuelle kritikken må sees i sammenheng med at vi altså ikke fikk slutt på borgerkrigen, men det er ingen kritikk i den rapporten, så vidt meg bekjent som går på dagens engasjement. Tvert imot er det blitt bedt om at USA, Storbritannia og Norge skal engasjere seg mer for at man igjen ikke skal få nye kamphandlinger, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Børge Brende og Salva Kiir i Juba

Utenriksminister Børge Brende møtte Sør-Sudans president Salva Kiir i januar i fjor.

Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

LES: Sør-Sudan: Ingen fredsavtale
LES: Sør-Sudan: Jobber intenst for nye fredsforhandlinger

Veien videre

President Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar, som begge kjemper om makten i landet, får kraftig kritikk i rapportutkastet. Den afrikanske union (AU) krever at de holder seg utenfor en ny regjering, og at AU skal utpeke et overgangsstyre med mandat fra FNs sikkerhetsråd.

– Det er bred enighet også i de forhandlingene som har vært, om at de som har vært involvert i alvorlige menneskerettighetsbrudd ikke skal være en del av ledelsen av Sør-Sudan fremover, sier Brende.

Salva Kiir og Riek Machar under undertegning av våpenhvile i 2014

Tidligere visepresident Riek Machar er fortiden i møter med president Salva Kiir i Addis Abeba om å enes om en ny fredsavtale for Sør-Sudan.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

LES: Sør-Sudans president beskyldes for etnisk rensing
LES: Grufulle vitneskildringer i hemmelig Sør-Sudan-rapport

En fredsavtale skulle vært klar 6. mars, men partene greide ikke å komme til enighet.

– Nå er det enighet om at AU skal utpeke fem afrikanske statsledere som skal gjenoppta disse forhandlingene sammen med Norge, USA og Storbritannia. Innen 9. april må det foreligge en avtale. Det er de tre månedene man trenger før man skal gå til valg og gjennomføring av en ny regjering forhåpentligvis, sier Børge Brende.

LES: Hemmelig rapport: Sør-Sudans ledere bør straffeforfølges

Norsk engasjement ønsket

Norge har en viktig rolle i fredsforhandlingene, og var et av landene som stod bak et resolusjonsforslag som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd forrige uke. Resolusjonen inneholdt flere sanksjoner mot de to lederne dersom de ikke finner en løsning på konflikten. Børge Brende mener norsk engasjement i Sør-Sudan fortsatt er ønsket.

– Tilbakemeldingene vi har fått, både ifra de landene som ligger rundt Sør-Sudan og den Afrikanske Union, er at det er bra at Norge engasjerer seg. Konflikten har kostet veldig mye bare det siste året, titusenvis av mennesker er trolig drept, en og en halv million mennesker er internt fordrevne, og det er overgrep og vi ikke har sett maken til, sier han.

Sør-Sudan trues av en sultkatastrofe dersom hjelpen uteblir

Over 1,5 million mennesker er drevet på flukt det siste året, og titusener er trolig drept i krigen i Sør-Sudan.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt