Hopp til innhold

Brende: – Dette er begynnelsen på en opptrapping mot IS

BRUSSEL (NRK): Dette er begynnelsen på en opptrapping mot Den islamske stat, sier utenriksminister Børge Brende før møtet i koalisjonen mot IS i dag.

Børge Brende utenfor NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Børge Brende er klar på at dagens møte i koalisjonen mot IS er historisk.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Dette er et historisk møte med så mange koalisjonspartnere som skal samle seg mot ekstremistorganisasjonen IS. Det sender et sterkt signal, og det er begynnelsen på en opptrapping, sier utenriksminister Børge Brende da 62 utenriksministre fra Midtøsten og Europa møttes for første gang for å diskutere hvordan Den islamske stat (IS) skal bekjempes.

Senere i ettermiddag skal NATO-sjef Jens Stoltenberg møte Iraks nye statsminister Haidar al-Abadi, og det er ventet at irakerne vil be NATO om å delta i kampen mot de islamistiske ekstremistene.

NATO vil i så fall ikke bidra med våpen men med rådgivning av hæren.

Lang vei igjen

Koalisjonen, ledet av USA, mener den har oppnådd mye, men at det kan ta år før ekstremistgruppa er lagt dø.

– Ingen IS-krigere kan rykke fremover uten å frykte hva som kan ramme dem fra oven, sa USAs utenriksminister John Kerry under dagens møte.

– Vår koalisjon er ikke bygget på hat, men av mot til å bygge en fremtid sammen med delte verdier og troen på hverandre, sa han til forsamlingen av ministre fra samtlige NATO-land og flere arabiske stater. Også Iraks statsminister Haidar al-Ababdi deltar.

Knappe tre måneder etter at koalisjonen oppsto på sidelinjen av NATO-toppmøtet i Wales har de gjennomført over 1000 luftangrep både i Irak og Syria. Irakere i nord har klart å gjenvinne flere områder, og det har blitt vanskeligere for IS og erobre nye.

I flere uker har det vært kamper i og rundt grensebyen Kobani i Syria, der IS forsøker å få fotfeste.

Med bistand fra amerikanske og arabiske jagerfly har kurdiske styrker klart å holde stand mot ekstremistene.

Men IS er langt ifra beseiret og det er mange spørsmål ministrene må forsøke å finne svaret på. Hva skal til for å kutte pengestrømmen til ekstremistgruppa? Hvordan skal de stoppe fremmedkrigere fra å dra til Irak og Syria? Og hvordan kan det endelige slaget vinnes fra lufta?

Ingen i koalisjonen vil inn med soldater i kampen mot IS. Det endelige slaget må den irakiske hæren stå for alene. Norge vil snart sende 120 spesialsoldater som skal drive opplæring av irakiske soldater.

Opptrapping

Børge Brende kaller dette møtet en opptrapping

.– Det sender et sterkt signal, og det er begynnelsen på en opptrapping, sa han da han ankom møtet i dag tidlig, og kampen føres på mange plan.

– Det er tatt skritt for å stoppe fremmedkrigere fra å dra, for å drive en ideologisk kamp der vi forteller at dette ikke har noe med islam å gjøre og så er det tatt initiativer i golfstatene og den arabiske verden for å stanse pengestrømmen, men det er mye mer som må gjøres her, sier Brende.

Fremgang kan man heller ikke se i de sunni-dominerte regionene av Irak.

– Den irakiske hæren har med støtte av koalisjonen hatt fremgang i noen områder i Irak, sier Brende.

– Men i andre områder, som i sentrale områder av Irak, så har det ikke vært fremgang så langt, sier han.

Norge er også med i Irak-koalisjonen. Foreløpig er et noen få stabsoffiserer sendt til USA for å delta i planleggingen. Regjeringen har også meldt inn rundt 120 soldater som skal drive opplæring av irakiske styrker.

SISTE NYTT

Siste nytt