Hopp til innhold

Brende åpner lommeboka: 268 millioner til renere kokeovner

NEW YORK (NRK): Norge gir 268 millioner kroner til en kampanje for renere kokeovner i utviklingsland. Det opplyste utenriksminister Børge Brende under en konferanse i Den globale kokeovnalliansen. Møtet fant sted i New York, med blant andre Hillary Clinton.

Norge gir 268 millioner kroner til en kampanje for renere kokeovner i utviklingsland.

Det var nemlig daværende utenriksminister Clinton som for fire år siden tok initiativet til kokeovnalliansen.

Fredag var hun og Brende en del av vertskapet for en storstilt konferanse, der flere statsråder fra Afrika og presidenten i Honduras var til stede.

Kokeovn

Målet til Den globale kokeovnalliansen er 100 millioner rene ovner i løpet av de neste fem årene.

Foto: Gro Holm / NRK

Sammen tok de også en runde for å se på en utstilling av rene kokeovner. Noen er beregnet på ved eller pellets, andre på propan eller flytende brensel.

Felles for de rene ovnene er at de tilfredsstiller internasjonale miljøkrav når det gjelder røykutslipp.

Rene kokeovner utgjør en forskjell

– 4 millioner mennesker dør hvert år av skader som skyldes sot fra åpen ild eller urene ovner, sier Børge Brende når han skal begrunne at Norge skal bruke 268 millioner kroner på prosjektet over de neste fire årene.

Blant dem som dør, er de fleste kvinner og barn. 2,8 milliarder mennesker mangler gode ovner å lage mat på. Karbonutslipp fra dårlige ovner og bål til matlaging utgjør en femdel av dagens karbonutslipp.

Målet er 100 millioner rene ovner i løpet av de neste fem årene. Så langt er det produsert og distribuert 20 millioner.

Afrikanske entreprenører

Femi Oye

Femi Oyes firma produserer kokeovner og brensel som distribueres i sju vestafrikanske land.

Foto: Gro Holm / NRK

Nigerianske Femi Oye har et firma, SME Fonds, som produserer kokeovner og brensel som distribueres i sju vestafrikanske land. Ovnene går på pellets eller flytende brensel og koster mellom 15 og 35 dollar stykket, det vil si mellom 100 og 235 kroner.

Oye startet produksjonen før Clinton kom med sitt initiativ i 2010, men har siden fått støtte fra Den globale kokeovnalliansen for å produsere i en annen skala.

Til nå har de distribuert 300.000 rentbrennende ovner, og Oye sier at et nettverk med 40.000 kvinner i de sju landene har ansvar for salg og opplæring.

Han mener det er gode penger å tjene for dem som vil satse, ikke minst fordi markedet er så enormt, og det koster relativt lite å komme i gang.

Norge en viktig partner

– Responsen har vært overveldende. Da vi startet var det 19 partnere, offentlige og private. Nå er vi 1000, sa Hillary Clinton i sitt innlegg på møtet i dag.

– Jeg er svært fornøyd med at nok en gang har vår partner på så mange viktige utviklingsområder, Norges utenriksminister og den norske regjeringen, trådt til igjen, la Clinton til og takket også Børge Brende for hans sterke personlige engasjement.

Brende har vært en svært hyppig gjest i USA i sitt første år som utenriksminister, og ved flere anledninger har han hatt møter med Hillary Clinton på siden av det programmet han offisielt kom for.

Det er ikke noe nytt at norske regjeringer er opptatt av å bli sett av administrasjonen og viktige politikere i USA, det har snarere vært en rød tråd i norsk utenrikspolitikk i etterkrigstiden.

Brende avviser NRKs spørsmål om kokeovnmillionene kan sees på som en inngangsbillett til å møte henne som kanskje blir USAs neste president.

– Det er en urimelig sammenblanding, mener utenriksministeren.

Hillary Clinton og Børge Brende på konferansen i Den globale kokeovnalliansen

Utenriksminister Børge Brende talte til Den globale kokeovnalliansen. Hillary Clinton, som tok initiativ til alliansen for fire år siden, hørte på.

Foto: Bebeto Matthews / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt