Hopp til innhold

Bomber skal stanse inntektsstrømmen til IS

Stadig flere land støtter opp om den USA-ledede militæroperasjonen mot IS. Nå rettes luftangrepene også mot IS-kontrollerte oljeinstallasjoner i Syria. Målet er å ødelegge gruppas inntektskilder.

Amerikanske fly

Amerikanske F-18E Super Hornet-fly over Syria.

Foto: Staff Sgt. Shawn Nickel / Afp

Den islamske staten (IS) tjener millioner av dollar på oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin.

For tredje natt på rad bombet kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland flere av disse oljefeltene og oljeinstallasjoner i Syria.

– De har gitt IS rundt 2 millioner dollar i inntekt per dag, sa kontreadmiral John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon da angrepene var over.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights ble minst 14 IS-krigere og fem sivile drept.

Arabiske fly deltok

Fly fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater var også på vingene i går kveld.

– Flertallet av fly som deltok i operasjonen var faktisk fra koalisjonen, ikke USA, sa Kirby.

Ifølge den amerikanske sentralkommandoen ble det gjennomført angrep mot tolv raffinerier og et IS-kjøretøy.

Vil stanse «terror-reiser»

Det er uklart hvor mye olje IS klarer å selge. Ifølge Adam Sieminski, som leder U.S. Energy Information Administration, produserer IS mindre enn 100.000 fat olje om dagen.

Det siste angrepet mot Den islamske staten fant sted kort tid etter at president Barack Obama under en tale FNs hovedforsamling ba verden stå samlet i kampen mot IS.

På møtet i New York fikk USAs president Barack Obama med seg et enstemmig sikkerhetsråd på å innføre strengere grensekontroll og internasjonalt samarbeid for å hindre soldater å reise fritt inn og ut av konfliktområder.

Onsdag kunngjorde Belgia og Nederland at de sender kampfly til militæroperasjonen mot IS i Irak.

Britiske fly

David Cameron i FN

Statsminister David Cameron innkaller i morgen Parlamentet. Han vil ha grønt lys for å delta i kampene mot IS i Irak.

Foto: Andrew Burton / Afp

Også Storbritannia bør nå slutte seg til luftangrepene mot Den islamske staten i Irak, mener statsminister David Cameron.

I sin tale til FNs hovedforsamling onsdag kveld sa Cameron at han har innkalt representantene i Parlamentet fredag for å få grønt lys til å delta i kampene mot IS i Irak. Men statsministeren sa ingenting om å delta i bombeangrepene mot IS i Syria, som USA og arabiske allierte startet denne uka.

– Det er nå riktig av Storbritannia å gå inn i en ny fase. Jeg har derfor innkalt Parlamentet fredag for å sikre ryggstøtte for at Storbritannia kan delta i luftangrep mot ISIL i Irak, sa statsministeren.

Ondskap

ISIL er et annet navn på ekstremistgruppen IS.

– Mitt budskap i dag er enkelt. Vi står overfor en ondskap som hele verden må stå samlet mot, sa Cameron, som la til tidligere feilsteg ikke må brukes som unnskyldning for ikke å handle.

Den britiske statsministeren sa også i sin tale til alle FNs medlemsland at Iran kan være en del av løsningen i kampen mot ekstremistene i IS.

– Storbritannia har alvorlige uoverensstemmelser med Iran. Men landet må få en sjanse til å vise at de kan være en del av løsningen, ikke en del av problemet, sa Cameron.