Hopp til innhold
Analyse

Blodig svar på pakistansk offensiv

Det blodige angrepet på en skole i Peshawar er Talibans kraftigste svar etter at den pakistanske hæren for et halvt år siden startet en kraftig offensiv mot Taliban i grenseområdene mot Afghanistan.

Mann med såret jente

En mann løper med en jente som ble såret i dagens terrorangrep i Peshawar i armene.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

Med minst 130 drepte er angrepet på skolen i Peshawar den blodigste terroraksjonen på mange år i kampen mellom Taliban og pakistanske myndigheter.

Angrepet på skolen er direkte rettet mot den pakistanske hæren, ettersom elevene er barn av offiserer og underoffiserer og mange av lærerne er koner av offiserer.

Se kart over området nederst i saken.

Helt siden terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001 har amerikanske myndigheter vært misfornøyde med Pakistans innsats mot Taliban.

I de selvstyrte stammeområdene Sør- og Nord-Waziristan har pakistansk Taliban i stor grad fått operere fritt uten å være truet av den pakistanske hæren.

Den største trusselen mot pakistanske Taliban i stammeområdene har vært amerikanske droneangrep, som gjennom det siste tiåret har tatt livet av over 2000 mennesker i områdene.

Særlig har Nord-Waziristan vært kontrollert av Taliban. Strenge islamske lover er innført og over 500 personer er halshugget etter anklager om spionasje for pakistanske myndigheter og USA, skriver NBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pakistansk soldat i ødelagt hus

En pakistansk soldat nær et hus i Miranshah i Nord-Waziristan som ble ødelagt i en militæraksjon 9. juli i år.

Foto: A Pakistani soldier stands near the debris of a house which was destroyed during a military operatio / Reuters

Storstilt angrep mot stammeområdene

I stedet for å prøve å ta tilbake kontrollen over eget territorium har pakistanske myndigheter forhandlet med Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), den ledende gruppen av Taliban i landet.

15. juni i år endret dette seg, og den pakistanske hæren gikk til et storstilt angrep i operasjon Zarb-e-Azb, oppkalt etter et sverd som ifølge koranen ble brukt av profeten Muhammed.

Angrepet ble forklart som en reaksjon på Talibans terrorangrep mot den internasjonale flyplassen i Karachi en uke tidligere, 8. juni, der over 30 mennesker ble drept.

Selv om angrepet på Jinnah International Airport ble brukt som begrunnelse, var aksjonen mot Taliban planlagt over lengre tid.

Mye av grunnen til angrepet lå i at Pakistan i november i fjor fikk en ny hærsjef, general Raheel Sharif.

I motsetning til tidligere hærsjefer har general Sharif sagt at Taliban utgjør en like stor trussel mot Pakistan som den tradisjonelle hovedfienden India.

Hundretusener av flyktninger

Det seks måneder lange angrepet fra den pakistanske hæren har ført til at minst 1600 medlemmer av Taliban og andre militante islamister er blitt drept.

Bare første dag av angrepet skal 140 militante islamister (flertallet av dem usbekere) ha blitt drept.

Daglig har det vært sammenstøt i de ufremkommelige områdene i Nord-Waziristan, og nesten daglig har det kommet meldinger om drepte Taliban-medlemmer.

Menneskerettighetsgrupper sier at også et stort antall sivile er blitt drept i aksjonen. Blant annet skal flere titalls kvinner og barn ha blitt drept i et flyangrep i juli, ifølge rapporter fra flere innbyggere i området.

Samtidig er opp mot en million mennesker drevet på flukt fra stammeområdene.

Mange av dem har søkt seg til Peshawar, hovedstaden i Nordvest-Pakistan og byen som var et flyktningsentrum så langt tilbake som under Sovjetunionens krig mot Afghanistan tilbake på 1980-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pakistanske flyktninger

Flyktninger fra kampene mellom Taliban og den pakistanske hæren har strømmet til Peshawar siden angrepene begynte i juni. På bildet noen lastebiler med flyktninger som ankommer Peshawar 6. november i år.

Foto: Mohammad Sajjad / Ap

Ikke klart å slå tilbake

Siden storoffensiven startet i juni i år har pakistansk Taliban slitt med å slå tilbake mot den pakistanske hæren.

Gråtende pakistansk kvinne

En gråtende kvinne venter på sykehuset i Peshawar der ofrene etter skoleangrepet blir behandlet.

Foto: Mohammad Sajjad / AFP

Et Taliban-angrep mot en militær flybase i Quetta 15. august førte bare til at tolv Taliban-medlemmer ble drept. Heller ikke et angrep mot den pakistanske fregatten «PNS Zulfiquar» 6. september i år lyktes, til tross for at det fikk stor oppmerksomhet.

2. november tok TTP på seg angrepet for et selvmordsangrep nær Pakistans grense mot India, der 60 mennesker ble drept og 110 skadet.

Senere har det også vært mindre selvmordsaksjoner, men det pakistanske samfunnet er etter år med konflikt blitt så vidt vant til blodige terrorangrep, at mindre terroraksjoner får liten oppmerksomhet.

– Familiene skal sørge slik vi sørger

En talsmann for TTP, Muhammad Khorasani, sier at dagens terrorangrep på skolen i Peshawar var en hevn for de Taliban-soldatene og deres familier som er drept under offensiven i Nord-Waziristan.

– Vi gjør dette fordi vi vil at de skal kjenne den fryktelige smerten når noen de er glad i blir drept, sier talsmann Muhammad Khorasani.

Muhammad Khorasani er den samme talsmannen som sist fredag anklaget faren til Malala Yousafzai, Ziauddin, for å ha «inngått en avtale med vestlige makter om å ødelegge pashtunsk kultur og Pakistan», etter at datteren mottok Nobels fredspris.

– Vi tar dette skrittet så at familiene deres skal sørge slik vi sørger, sier talsmann Khorasani.

Talat Masood, en tidligere pakistansk general som nå er sikkerhetsanalytiker, sier at dagens terrorangrep er ment å svekke viljestyrke.

– Det er både taktisk og strategisk. De militante vet at de ikke vil være i stand til å slå til mot hjertet av det militæret. Det har de ikke kapasitet til fordi hæren er forberedt. Derfor angriper de myke mål. Disse angrepene har stor psykologisk virkning, sier eks-general Masood til nyhetsbyrået AFP.

Før offensiven startet i juni i år har TTP hatt suksess med angrep mot den pakistanske hæren. Tidligere angrep har ført til at hæren har gått i forhandlinger med Taliban.

Den pakistanske hærens reaksjon etter dagens terrorangrep vil derfor si mye om landets vilje til å virkelig ta kampen mot Taliban på alvor denne gangen.

Pakistan med Peshawar

SISTE NYTT

Siste nytt