Hopp til innhold

Berlinmuren flyttes til Trondheim

BERLIN (NRK): Den berlinbaserte norske kunstneren Lars Ramberg vil flytte deler av Berlinmuren til Trondheim, i protest mot at noe av muren har blitt revet for å få plass til boliger.

turister tar foto av Berlinmuren på East Side Gallery, kunstner Lars Ramberg går langs Berlinmuren, peker på luksusbolig som er bygd rett ved Berlinmuren, Teltow sør i Berlin der de kjøpte murbitene står med Lars Ramberg.

IRONISK: Kjøper seg inn i problemet i protest. Lars Ramberg er norsk kunstner i Berlin.

– Her kan man se at man har fjernet en del av Berlinmuren for å få plass til dette luksusbygget i bakgrunnen, sier Lars Ramberg.

Kunstneren peker på en åpning i muren langs East Side Gallery i Berlin og sier han er sterkt imot det han mener er salg av historien. Likevel har han selv skaffet seg seks biter av muren som han skal bruke i kunstprosjektet «Kapitalistischer Realismus.»

– Det kan virke ironisk at vi har kjøpt Berlinmuren i protest mot at den er til salgs, men kanskje må man også kjøpe seg inn i problemet for å kunne snakke om noe med en litt større tyngde og troverdighet. Vi har kjøpt disse for å kommentere og diskutere hvorvidt historien skal være til salgs, sier Ramberg.

Flyttes til Trondheim

Murbitene skal nå flikkes på og etter hvert få neonskilt med bokstavene «SALE», altså «Til salgs». Deretter skal de fraktes til Trondheim og avdukes utenfor Gråmølna Kunstmuseum 9. november, på dagen 26 år etter Berlinmurens fall.

Gråmølna var tidligere suppekjøkken, politihus og sykestue, men er i dag et galleri for samtidskunst. Bydelen rundt Gråmølna er nå mest kjent som Solsiden, med leiligheter, kjøpesentre, småbåthavn, barer og restaurantet på et konsentrert område. Det er ikke tilfeldig at Ramberg ønsker å sette opp murbitene der.

– I Trondheim og i andre norske og europeiske byer skjer egentlig det samme som i Berlin. Man selger ut noe av sin egen historie og byutvikling til private, sier Ramberg og legger til:

– Nå heter det Solsiden, men jeg tror neppe de som bodde der for hundre år siden opplevde at de var født på "The sunny side of the street."

Men er det ikke naturlig at en by utvikler og endrer seg?

– Det er veldig naturlig, men vi ønsker også at man skal se kritisk på hvordan man forholder seg til historien og at man ikke utsletter sin egen historie i lengsel etter å konsumere og ha det bekvemt. Jeg mener at kunsten rolle er å tvinge folk ut av komfortsonen, svarer Ramberg.

Etablert

Kunstneren Lars Ramberg har jobbet i Berlin siden 1998. Han er blant annet kjent for prosjektet «Palast des Zweifels» som betyr «Tvilens palass» fra 2005.

Ramberg plasserte de enorme bokstavene på taket av bygningen som tidligere hadde huset Øst-Tysklands nasjonalforsamling. Installasjonen kom opp midt i debatten om hva Tyskland skulle gjøre med bygget.

SISTE NYTT

Siste nytt