Hopp til innhold

Aktivistene ber Norge holde ambassaden i Damaskus åpen

Syriske aktivister ber Norge holde ambassaden i Damaskus åpen. Det sier den nettopp hjemvendte chargé d'affaires, Aud Lise Norheim, til NRK.no.

Damaskus og Aud Lise Norheim

Tilhengere av president Bashar Assad samlet seg fredag til demonstrasjon for regimet. Innfelt Norges hjemvendte Aud Lise Norheim.

Foto: AFP/NRK

Aud Lise Norheim

Aud Lise Norheim hadde fortsatt på seg «flyklær» da NRK snakket med henne fredag.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Etter at opprøret i Syria brøt ut i mars i fjor har Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og USA alle stengt sine ambassader i Damaskus.

Det samme har seks arabiske golfstater varslet at de kommer til å gjøre.

Aud Lise Norheim har vært chargé d'affaires ved ambassaden i Damaskus de siste tre månedene og kom tilbake til Norge fredag.

Hun har vært i tett kontakt med flere av aktivistgruppene som jobber mot regimet til president Bashar Assad.

– Aktivistene sier at de er glad for at Norge holder ambassaden sin åpen, sier Aud Lise Norheim i et intervju med NRK.no.

Den erfarne diplomaten sier at aktivistene setter pris på at de norske utsendingene snakker med dem og observerer det som skjer, men det viktigste er at det er noen som kan rapportere fra det som skjer.

– De sier det er en sikkerhet i at vi er der, sier Aud Lise Norheim til NRK.no.

Flere grupper opposisjonelle

Hun forteller at motstanden mot regimet består av flere forskjellige grupper.

– Ved siden av de mer etablerte opposisjonsgruppene har du de væpnede opprørerne, der vi ikke helt vet hvem de er eller nødvendigvis hvem de får våpen fra. Så er det dette aktivistmiljøet som er yngre folk, og som er aktive innenfor menneskerettighetsområdet. sier den hjemvendte diplomaten.

At det er så mange forskjellige grupper blant opposisjonen skaper ekstra problemer i kampen mot Assad-regimet.

– Det er vanskelig å få øye på en klar målsetting hos opposisjonen. At du har mange forskjellige opposisjonspartier er en del av den demokratiske utviklingen, men det at de ikke klarer å komme enes om hvordan de skal komme frem til en løsning er et problem, sier Norheim.

De gruppene de norske diplomatene har meste kontakt med er fra det yngre aktivistmiljøet.

I stor grad er dette mennesker som overvåkes av det syriske regimet og mange av dem har vært arrestert i perioder i det året opprøret har vart.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ber om opplæring

Demonstranter i Damaskus

Tre unge kvinner med malte ansikter deltok på en støttedemonstrasjon for president Bashar Assad i Damaskus torsdag 15. mars, ettårsdagen for starten på opprøret.

Foto: Bassem Tellawi / Ap

En del av de aktivistene jeg har snakket med er opptatt av at de må få opplæring i hvordan man driver demokrati og hvordan man ser på menneskerettighetene. Det synes jeg er veldig positivt at de faktisk kommer og sier "Hjelp oss og lær oss hvordan vi skal gjøre det", sier Aud Lise Norheim.

Diplomaten kan naturlig nok ikke fortelle alt om hvordan de norske diplomatene opptrer i Syria, men sier at det kan skade aktivistenes sak om det blir kjent at de får bistand fra Norge.

– Å gi støtte inn i Syria kan være farlig. Hvis de tar imot økonomisk eller annen bistand og det blir kjent kan det være farlig for dem, sier Norges hjemvendte chargé d'affaires.

Liten ambassade

Norges ambassade i Damaskus

Den norske ambassaden i Damaskus ble stormet i 2006 i striden rundt Muhammed-karikaturene. Her står en syrisk politimann vakt utenfor ambassaden dagen etter stormingen.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Etter at urolighetene brøt ut i Syria i mars i fjor har Norge trappet ned bemanningen ved ambassaden i Damaskus.

Samtidig er familiene til de norske diplomatene sendt hjem til Norge.

I dag har Norge tre diplomater ved ambassaden i Damaskus, men de rullerer slik at to til enhver tid er i Syria, mens den tredje kan tilbringe en periode i roligere strøk.

– Det er ekstremt slitsomt å være i Syria nå og vi må også ta hensyn til sikkerheten ved ambassaden, sier Norheim.

Selv har 56-åringen lang erfaring, både fra Syria og fra området ellers.

– Jeg hadde min første utenlandspostering i Damaskus fra 1987 til 1990, sier hun.

I tillegg har Norheim vært både chargé d'affaires og ambassadør ved ambassaden i Beirut, i nabolandet Libanon.

Får ikke reise rundt

De norske diplomatene får ikke forlate hovedstaden Damaskus, og kan derfor ikke fortelle hvordan situasjonen er i de områdene i Syria der de verste kampen har rast.

– Vi ser og hører en del fra kontakter, og hvis du legger sammen alle de ulike bitene som kommer frem så er det en helt forferdelig situasjon. Det er helt grusomt det folk er blitt utsatt for, spesielt i Homs, men også i andre deler av landet, sier hun.

Når det gjelder selve hovedstaden Damaskus så har det vært noe kamper i forstedene.

Først og fremst merkes det ett år lange opprøret i byen på at folks liv i stor grad er forandret.

Arbeidsløsheten har økt. Turismen er helt borte og nesten alle som jobbet med turisme har mistet jobbene sine. Sanksjonene har gjort at alt er blitt dyrere, bensin og olje til fyring har økt kraftig. Strømmen blir borte hver dag, noen ganger i to timer, og enkelte ganger i opptil tolv timer.

Aud Lise Norheim om Damaskus i dag / NRK

– Det pleide å være liv i gatene og på restaurantene. Nå er det helt dødt i byen på kveldene, sier nettopp hjemvendte chargé d'affaires ved ambassaden i Damaskus, Aud Lise Norheim, til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt