Hopp til innhold

Ber den norske ambassadøren kaste sjalet

– Kvinnelige politikere som bærer hijab når de besøker Iran styrker myndighetenes grep på iranske kvinner. Det mener aktivisten som inspirerer iranere til å kaste sløret på Facebook.

Masih Alinejad ønsker frihet for iranske kvinner

Masih Alinejad mener at Hijab må settes på dagsorden når embetsmenn og kvinner verden over besøker Iran.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Kvinner i Iran trosser faren for å bli straffet med femti piskeslag når de publiserer bilder av seg selv uten hijab på Facebook. Flere skal ha blitt angrepet med syre.

Likevel strømmer de til kampanjen My Stealthy Freedom med hår som flagrer fritt i vinden og med sjal som gir dem vinger.

– De er som fugler som flyr fritt, sier aktivisten bak den populære Facebook kampanjen, Masih Alinejad, til NRK.

Hun skulle ønske at også den norske ambassadøren kastet sjalet da hun nylig møtte Irans president.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den norske ambassadøren fikk stor oppmerksomhet i Iran

Den norske ambassadøren fikk stor pressedekning i Iran ikledd norsk bunad og sjal

Foto: Skjermdump/montasje / NRK

Bunad og sjal

Ambassadør Aud Lise Norheim fikk stor oppmerksomhet i iranske medier da hun stilte til møtet i hedmarksbunad og supplerte med sjal.

Alinejad mener at både Norheim og andre vestlige politikere har misforstått når de kler seg i hijab for å vise respekt.

– Obligatorisk hijab er diskriminerende. Når de utenlandske kvinnene bærer sjal så viser de ikke respekt men gir myndighetene mer makt over iranske kvinner. Da sier myndighetene at «se her, selv utenlandske politikere forholder seg til denne loven, så det må du også gjøre,» sier Alinejad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinner i Iran kaster av seg sjalet

Iranske kvinner smaker på friheten i skjul, men har lagt ut bildene på internett.

Foto: MY STEALTHY FREEDOM / PRIVAT / FACEBOOK

– Ufri

Hun mener derfor at vestlige politikere i hijab undergraver iranske kvinnenes modige kamp om å frigjøre seg fra en lov som gjør dem ufri.

– Deres enkle krav er å få være seg selv, akkurat slik jenter og kvinner i resten av verden får være seg selv. De er ikke imot hijab, de er ikke imot islam. De er bare imot obligatorisk hijab, sier Alinejad, som besøker Oslo i forbindelse med en menneskerettighetskonferanse.

Masih Alinejad ønsker større frihet for iranske kvinner

Masih Alinejad erkjenner at et hijab-fritt Iran er en fjern drøm, men håper likevel at kampanjen kan føre til mer frihet for landets kvinner.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Hun har vanskelig for å forstå at vestlige politikere ikler seg sjal for å tilfredsstille iranske myndigheter og mener at de heller ikke respekterer seg selv, når de aksepterer en kvinnediskriminerende tradisjon de selv ikke tror på.

– Alt jeg ønsker er at de utenlandske politikerne stiller et åpent spørsmål til regimet. Har de hørt om kampanjen der iranske kvinner kaster sløret?, sier hun.

Kvinners rettigheter på dagsorden

Kampanjen om å kaste sløret var ikke på dagsorden da utenriksminister Børge Brende nylig besøkte Iran, men spørsmålet om kvinners rettigheter skal ha vært et tema.

NRK har ikke fått kontakt med Norges ambassadør, men får følgende melding fra utenriksdepartementet om hennes bruk av hodeplagg:

– Det er opp til UDs ansatte hvorvidt de ønsker å følge lokale regler for klesdrakt når de utfører oppdrag for UD. Samtidig er vi tydelige på at å bryte slike regler kan medføre at enkelte deler av oppdraget blir vanskeligere å gjennomføre, skriver kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Diskriminerende

Aktivisten mener at vestlige politikere kan reagere på samme måte i Iran som iranerne gjør når de møter skikker de finner uakseptable.

– Dersom det blir servert alkohol på en offentlig tilstelning iranske utsendinger skal ta del i, så går de derfra. Hvorfor kan ikke kvinnelige politikere gjøre det samme i Iran? De kan velge å si at denne tradisjonen er diskriminerende, den aksepterer jeg ikke, mener Alinejad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Iranske kvinner kaster sjalet

– Min bestemor og jeg. To ulike generasjoner som begge er imot obligatorisk hijab, skriver innsenderen av dette bildet til Facebook-siden My Stealthy Freedom

Foto: My Stealthy Freedom / Privat

Frihetssøkende

Aktivisten mener at vestlige politikere kun er opptatt av atomprogrammet og å inngå forretningsavtaler med Iran, og at kvinnene står alene i sin sak. Hun kjenner kun til ett tilfelle der en vestlig politiker har gått foran som ett godt eksempel for frihetssøkende iranske kvinner.

Den israelske avisen Haaretz skriver at den italienske utenriksministeren var nær ved å bli sendt hjem fra Iran fordi hun nektet å kle seg i sjal. Det italienske utenriksdepartementet har avkreftet at hun ble tvunget til å bære hijab, skriver BBC.

– Hun ble omsider overtalt, men i det minste kom nyheten ut om at hun ikke ønsket å bære sjal, fordi det «ikke var henne.» Det oppmuntrer oss iranere, og vi sier at ja, din stemme ble hørt, sier Alinejad.

Slaveri

Hun synes heller ikke at argumentet om at loven må respekteres er spesielt god.

– En gang i tiden var slaveriet også lovlig. Dersom ingen hadde protestert mot slaveriet, så hadde svarte amerikanere fremdeles vært slaver. De iranske myndighetene behandler iranske kvinner nettopp som slaver, sier 37-åringen som ikke selv kan reise tilbake til Iran.

Hun var politisk fange da hun bar sin nå atten-år gamle sønn i magen. For fem år siden forlot hun hjemlandet og bor i London, hvor hun i voksen alder utdannet seg til journalist. Etter at Facebook-kampanjen ble lansert i begynnelsen av mai, har forsøket på å målbinde henne tatt en bisarr vending.

– På nasjonalt fjernsyn ble det fortalt at jeg gikk naken på gaten i London og ble voldtatt. De hevdet til og med at min egen atten-år gamle sønn var vitne til det hele, sier Alinejad.

På Facebook-siden skriver deltakere om at kvinner som kaster sløret blir utsatt for syreangrep.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinner i Iran kaster sjalet

Kvinner som kaster sjalet i Iran risikerer femti piskeslag for å bryte loven. Denne kvinnen turde likevel å ta dette bildet i nærheten av en politistasjon.

Foto: My Stealthy Freedom / Privat

En drøm

Journalisten erkjenner at et hijab-fritt Iran er en fjern drøm, men hun våger å tro at hennes kampanje på sikt kan gi kvinnene større frihet, og at hun en dag kan vende hjem.

– Jeg har et stort ønske om å få gå skulder til skulder med min mor og min søster. De støtter ikke min kamp, men slik ønsker jeg også at Iran skal være; En familie der det er rom for ulike syn, der man får lov å være seg selv, sier Alinejad.

Hun lar seg inspirere av innsenderne og spesielt kvinnen, datteren, og moren, som skrev at hun håpet at hennes egen datter skulle slippe å bli grå før hun fikk vise frem det vakre håret sitt uten å bli straffet.

Masih Alinejad

Masih Alinejad startet Facebook kampanjen i mai og inspirerte tusenvis av iranske kvinner til å kaste sløret.

SISTE NYTT

Siste nytt