Hopp til innhold

Obama ber afrikanske ledere behandle homofile bedre

President Barack Obama ber afrikanske ledere utvise større toleranse og avkriminalisere homoseksualitet. Homofili er fortsatt forbudt i 38 afrikanske land.

USAs president Barack Obama og Senegals president Macky Sall

USAs president Barack Obama hadde med seg et budskap da han møtte Senegals president Macky Sall i dag: Det afrikanske kontinentet bør likestille homofile og hetrofile.

Foto: Evan Vucci / Ap

Den amerikanske presidenten, som er på en kort tur til det afrikanske kontinentet, kunne notere seg for en stor seier på hjemmebane da USAs høyesterett i går underkjente loven «Defense of Marriage Act».

Loven har fratatt lovlig gifte homofile amerikanere en rekke skatte-, helse- og pensjonsrettigheter som andre ektepar, altså hetrofile, har krav på. I tillegg opphevet retten delstaten Californias konstitusjonelle forbud mot homoekteskap.

President Barack Obama har under sin andre presidentperiode vært klar på sin støtte til homofile. Alle amerikanere bør ha rett til å gifte seg med den de elsker, mener presidenten.

Budskapet tok han med seg til Afrika, der homofili fortsatt betraktes som stor synd eller sykdom.

I hele 38 land er seksuell omgang mellom homofile å regne som en forbrytelse.

Obama oppfordrer nå afrikanske ledere til å gi homofile afrikanere like rettigheter, blant annet ved å avkriminalisere homofili.

– Høyesteretts avgjørelse var en seier for det amerikanske demokratiet og en stor dag for like rettigheter, sa Obama i Senegal, som er første stoppested på afrikaturen.

Han la til at ulike kulturer og religiøst ståsted må respekteres, men fastholdt at loven og myndighetenes behandling bør være lik for alle. Selv i deler av det konservative USA er man i ferd med å skifte syn på homofile.

– Min grunnleggende holdning er at uavhengig av rase, religion, kjønn eller seksuell legning, når det kommer til loven, bør alle mennesker behandles likt, sa Obama.

Macky Sall, Marieme Faye Sall, Michelle Obama og Barack Obama

Det amerikanske presidentparet ble hjertelig tatt imot av sine senegalesiske verter, president Macky Sall og Marieme Faye Sall i landets hovedstad Dakar.

Foto: SEYLLOU DIALLO / Afp

– Vi er ikke homofober

Men den senegalesiske presidenten Macky Sall mener tiden ikke er moden i Afrika.

– Senegal er et veldig tolerant land, men vi er ikke rede til å avkriminalisere homoseksualitet, var svaret Sall gav Obama.

– Men dette betyr ikke at vi er homofober, selv om vi ikke er klare for å endre lovene, la han til.

Selv om det ikke har vært det samme fokuset og forfølgelsen av homofile i Senegal som eksempelvis i Uganda, har det også der vært angrep mot homofile og lesbiske. Flertallet av senegaleserne er muslimer og homofili er i strid med budskapet i Koranen.

Presidentens, altså Sall, bemerkning om at Senegal ikke er klar for å behandle homofile og heterofile som likeverdige, er trolig myntet på presidentens landsmenn.

For etter all oppmerksomheten rundt homoekteskap i USA og Frankrike det siste halvåret gikk ryktene i den tidligere franske kolonien om at president Sall ønsket å gjøre det samme der, for å gå foran med et liberalt eksempel i Afrika.

Etter opphetede debatter i senegalesisk presse ble regjeringen presset til å si at den overhodet ikke hadde noen intensjoner om å endre lovene.

Det budskapet ble gjentatt i dag, for å roe eventuelle bekymrede borgere om at presidenten ville la seg påvirke av det store besøket.

Senegal er et lite land i det storpolitiske bildet, selv i Afrika, og Obamas reisemål som inkluderer Senegal og Tanzania foruten den regionale stormakten Sør-Afrika, har vakt kritikk fra afrikansk hold.

SISTE NYTT

Siste nytt