Hopp til innhold

Bekymret for bruken av direktesendte nærbilder

Kort tid etter flyulykken på Taiwan, sendte lokale nyhetskanaler nærbilder av passasjerer som kjempet for livet, tatt opp fra et drone-helikopter med kamera. – En etisk utfordring norske redaktører må ta hensyn til, mener pressekspert.

Flykrasj Taiwan, redningsarbeid

Lokale nyhetskanaler direktesendte nærbilder fra flyulykken på Taiwan tidligere i dag, noe som også ble sendt av andre internasjonale medier. Minst 25 personer mistet livet i ulykken.

Foto: SAM YEH / Afp

Ingen norske medier sendte bildene fra drone-helikopteret etter ulykken, selv om flere hadde livestreaming fra ulykkesstedet. Flere internasjonale medier, blant annet britiske Daily Mirror, sendte bildene.

En typisk drone er mindre enn et vanlig helikopter, og kan dermed komme nærmere ulykkessteder.

– Droner gjør muligheten til å ta nærbilder av ulykkessteder på en måte media tidligere ikke har hatt anledning til, og det er klart at det skaper en ny etisk utfordring, sier ekspert på pressetikk Gunnar Bodahl Johansen.

Gunnar Bodahl Johansen ved Institutt for Journalistikk

NY UTFORDRING: Gunnar Bodahl Johansen mener den teknologiske utviklingen gjør at norske redaktører må stilling til bruken av direktesendte nærbilder.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Kan varsle pårørende

Johansen mener det største problemet med bruken av droner med kamera, er at de kan vise nærbilder av ofrene etter ulykker.

– Det krever en mye større etisk gjennomtenkning fordi konsekvensene for bruk av sånt materiale kan bli store for de pårørende.

Bodahl Johansen opplever at dronebruk blir vanligere blant internasjonal presse, og tror de etiske problemstillingene nå blir mer aktuelle for norske medier.

– Kan være fristende

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, tror også norske redaktører i økende grad må ta stilling til bruken av dronehelikoptre etter ulykker. Men han mener den teknologiske utviklingen er positiv.

Arne Jensen, Norsk redaktørforening

IKKE BEKYMRET: Arne Jensen tror norske redaktører kommer til å være varsomme med bruken av direktesendte nærbilder.

Foto: SKUP

– I all hovedsak er dette positivt, fordi det gjør innsamlingen og distribusjon av informasjon enklere. Men for dem som lever av og å være tidlig ute med å fortelle om dramatiske hendelser, kan dette være fristende. Da gjelder det å ha et kaldt hode i redaksjonen.

Jensen opplever at norske redaktører allerede er kjent med problemstillingen, og har troen på at de i fremtiden vil ta veloverveide valg rundt bruken av dronebilder.

– Jeg tror norske redaktører er ganske godt utstyrt med ryggmargsreflekser på sånne ting. Jeg er ikke så veldig bekymret

SISTE NYTT

Siste nytt