Syrisk flyktningjente - Foto: MURAD SEZER / Reuters
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Barnas tegninger fra Syria

Emel er bare 14 år, men kan fortelle mer enn mange voksne om konflikten i sitt hjemland Syria. Emel forteller ikke med ord, men med bilder.

Ett av bildene viser en mann som ligger på gata, mens blod fra et skuddsår strømmer over en rose han holder presset mot brystet. Bildet viser også en soldat som avfyrer et skudd fra luken på en stridsvogn.

– Disse bildene viser det jeg selv så. Jeg har sett disse tingene skje med mine egne øyne, forteller Emel til nyhetsbyrået Reuters.

Den unge jenta er en av mange tusen syriske flyktninger som i løpet av de siste elleve månedene har strømmet over grensen til nabolandet Tyrkia.

Drevet av frykt

Nå bor hun sammen med sine to brødre, en søster og foreldrene i Boynuyogun, som er en av seks flyktningleirer i Hatay-provinsen sør i Tyrkia. De ble drevet hit av frykten for å bli ofre for opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad og Assad-regimets blodige hevnaksjoner.

Teltleirene i Syria har til sammen rundt 10.000 registrerte innbyggere, mens minst 2.000 andre har slått seg til utenfor leirene. I Boynuyogun er ett telt innredet til provisorisk klasserom for undervisning i tegning og maling.

Bildene er enkle og barnlige, men de viser opptrinn barn burde slippe å bli vitne til: Stridsvogner som ruller fram, blod og død.

«Det var ille»

Emel, som i likhet med de andre barna i leiren bare presenteres med fornavn, forteller om hvordan hennes bilder ble til.

– Vi satt hjemme. Det var ingen utenfor. Gatene var helt tomme, sier 14-åringen.

– Så hørte vi noe bråk, og vi skjønte at de hadde begynt å slåss. Først trodde jeg det var noe fint som skjedde, men så fikk jeg se at de skjøt på folk, og jeg forsto at det var ille, sier Emel.

Nå er hun ikke redd lenger, forsikrer den syriske tenåringen. Men hun innrømmer at hun gråter hver dag når hun går hjemmefra, selv om hun vet at hun vil få trøst og støtte av skolekamerater som vet hva hun har vært gjennom.

Ungdommer som krever forandring, har vært en viktig drivkraft bak opprøret i Syria. Landet har en av verdens høyeste fødselsrater, mer enn en tredel av befolkningen på 20 millioner er 14 år gamle eller yngre, og mindre enn 4 prosent er over 65 år.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Syriske barn - Fem år gamle syriske Salaam bærer seks måneder gamle Saam til barneteltene i flyktningleiren Boynyogun i det sørlige Tyrkia. Barna her kan virke blide og fornøyde, men under den smilende overflaten skjuler det seg ofte minner om svært vonde opplevelser som kommer frem i barnas tegninger. - Foto: MURAD SEZER / Reuters

Fem år gamle syriske Salaam bærer seks måneder gamle Saam til barneteltene i flyktningleiren Boynyogun i det sørlige Tyrkia. Barna her kan virke blide og fornøyde, men under den smilende overflaten skjuler det seg ofte minner om svært vonde opplevelser som kommer frem i barnas tegninger.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

Høy ledighet

Stadig flere unge syrere melder seg på arbeidsmarkedet, og tallet på nye jobber er langt fra høyt nok til møte etterspørselen. Arbeidsledigheten ligger offisielt på 10 prosent, men uavhengige analytikere mener den er dobbelt så høy.

Den akutte voldsfaren er med andre ord langt fra det eneste problemet syriske barn og unge sliter med. Psykologer tror det vil ta mange år før man har overblikk over hvor utbredte problemene er, og hvordan de kan løses.

Men blant tegningene som stilles ut i Boynuyogun, er det også noen som uttrykker et forsiktig håp.

På en av dem sitter en liten fugl og følger med fra et bur, mens andre fugler svinger seg høyt mot himmelen.

(NTB)

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.