Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega - Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega. - Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Avviser forslag om våpenhvile

Betingelsene for våpenhvile er at styrkene til Muammar al-Gaddafi trekker ut av de vestlige byene i landet. Men den libyske regjeringen avviser opprørernes betingelser,

Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil sa også at leigesoldater må fjernes fra gatene i libyske byer under en våpenhvile.

Betingelsene er at at regjeringsstyrkene til Muammar Gaddafi trekker seg ut av de vestlige byene i landet, og at folk får anledning til å uttale seg fritt, heter det.

Mussa Ibrahim, talsmann for den libyske regjeringen, avviste i kveld forslaget fra opprørerne kategorisk.

- De ber oss om å trekke oss tilbake fra våre egne byer. Hvis ikke det er galskap, så vet ikke jeg. Vi forlater ikke våre byer, sa han på libysk fjernsyn i kveld.

Mussa Ibrahim gikk også hardt ut mot den internasjonale koalisjonens flygrangrep mot Libya, som han kalte «en forbrytelse mot menneskeheten». Han fortalte om minst seks drepte sivile i et angrep øst i landet i dag.

LES: USA med kald skulder til opprørerne
LES OGSÅ: Flere byer tapt, venter på flystøtte

Leiesoldater må fjernes

Mustafa Abdel Jalil - Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil. - Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp
opprørere på vei til Brega - Opprørere på vei til Brega. - Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Opprørere på vei til Brega.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Vi har ingen innvendinger mot en våpenhvile, men på betingelse av at libyere i vestlige byer får full ytringsfrihet for sine synspunkter, sa Jalil på en pressekonferanse med FNs spesialutsending Abdelilah al-Khatib.

Jalil sa også at opprørerne trenger våpen hvis Gaddafis styrker ikke slutter å angripe sivile og gjentok oppfordringer om støtte i kampen mot Gaddafis langt bedre utstyrte styrker.

Han sa også at opprørerne ikke viker fra kravet om at Gaddafi og hans familie må forlate Libya. Tidligere har opprørerne sagt at de vil stille Gaddafi for retten for forbrytelser han skal ha begått.

– Måtte Allah hjelpe oss

Fredag er det derimot lite som tyder på at det vil bli enighet om en våpenhvile med det første.

Gaddafis styrker angriper i dag den vestlige, opprørskontrollerte byen Misrata med tunge våpen, opplyser en talsmann for opprørerne, ifølge NTB.

Styrkene bruker både stridsvogner, bombekastere og raketter, og styrkene skal allerede ha trengt inn i byens sentrum.

– Stedet er ikke til å kjenne igjen, sier talsmannen Sami på telefon fra byen.

– Ødeleggelsene er ubeskrivelige. Gaddafi-soldatene inne i byen plyndrer stedet, butikkene, ja selv hjem, og ødelegger alt i prosessen. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Måtte Allah hjelpe oss, sier han.

Både boliger og forretninger blir beskutt, sier talsmannen.

Sammenstøt i Misrata - En libysk regjeringssoldat fotografert i Misrata på en regjeringsguidet tur for fire dager siden. Nå er regjeringsstyrker på nytt gått til angrep på byen med tunge våpen, sier en talsmann for opprørerne. - Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

En libysk regjeringssoldat fotografert i Misrata på en regjeringsguidet tur for fire dager siden. Nå er regjeringsstyrker på nytt gått til angrep på byen med tunge våpen, sier en talsmann for opprørerne.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Ti ganger større enn opprørerne

USAs forsvarssjef Mike Mullen sier at omtrent en fjerdedel av de militære kapabilitetene til de libyske regjeringsstyrkene er ødelagt av angrep fra koalisjonen.

Dette betyr likevel ikke at Gaddafis styrker nærmer seg et sammenbrudd. Fortsatt er de ti ganger flere enn opprørerne, opplyser Mullen.

Været har forhindret koalisjonen fra å kunne identifisere mål de siste dagene.

Opprørerne i Libya har slitt med å ta tilbake initiativet i kampene mot Gaddafi-styrkene de siste dagene, etter å ha tapt mye terreng. Nå forsøker de igjen å rykke vestover langs kysten.

De er foreløpig stanset av regjeringsstyrker ved oljebyen Brega, vel 800 kilometer øst for Tripoli. Tidligere har Gaddafi-lojale styrker tatt tilbake byen Ras Lanuf.

Røde Kors i forhandlinger

Libyske myndigheter har fått sterk kritikk fra hjelpeorganisasjoner for å nekte nødhjelp til krigsofre i vestlige deler av landet.

Representanter for Den internasjonale Røde Kors-komiteeen (ICRC) er nå tilstede i Tripoli og har startet samtaler med myndighetene for utvide sitt hjelpearbeid til hele Libya.

– De innledende samtalene var innholdsike og oppmuntrende, sier Jean-Michel Monod, som leder utsendingen til Tripoli.

Flere utenriksnyheter

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Japansk dokumentar. Kvar og når oppstod det første livet på jorda? Ein stor studie blei nylig starta for å løyse dette store biologiske mysteriet. Forskarane undersøker havområde djupare enn 1000 meter. Hydrotermiske opningar i havbotnen på desse djupa støyter ut vatn med temperaturar over 300 gradar. Teorien er at dette miljøet truleg er nesten det same som da livet blei til på jorda for fire milliardar år sidan. (Deep Sea Expedition - Searching for Life's Origin)
Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde. Hva fikk Dhuhulow til å reise fra en rolig, norsk småby for å bli terrorist? Når ble han radikalisert? Vi har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.
Norsk dokumentar. Førstkommende søndag går 143 millioner brasilianere til valgurnene i den avgjørende omgangen i årets presidentvalg. Kampen står mellom venstresidens kandidat, president Dilma Rouseff, og sentrum-høyre-kandidaten Aecio Neves. Mye står på spill - også for norsk industri, som har investert store summer i Brasil.