Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega - Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega. - Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Opprørere ved frontlinjen på veien øst for Brega.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Avviser forslag om våpenhvile

Betingelsene for våpenhvile er at styrkene til Muammar al-Gaddafi trekker ut av de vestlige byene i landet. Men den libyske regjeringen avviser opprørernes betingelser,

Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil sa også at leigesoldater må fjernes fra gatene i libyske byer under en våpenhvile.

Betingelsene er at at regjeringsstyrkene til Muammar Gaddafi trekker seg ut av de vestlige byene i landet, og at folk får anledning til å uttale seg fritt, heter det.

Mussa Ibrahim, talsmann for den libyske regjeringen, avviste i kveld forslaget fra opprørerne kategorisk.

- De ber oss om å trekke oss tilbake fra våre egne byer. Hvis ikke det er galskap, så vet ikke jeg. Vi forlater ikke våre byer, sa han på libysk fjernsyn i kveld.

Mussa Ibrahim gikk også hardt ut mot den internasjonale koalisjonens flygrangrep mot Libya, som han kalte «en forbrytelse mot menneskeheten». Han fortalte om minst seks drepte sivile i et angrep øst i landet i dag.

LES: USA med kald skulder til opprørerne
LES OGSÅ: Flere byer tapt, venter på flystøtte

Leiesoldater må fjernes

Mustafa Abdel Jalil - Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil. - Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Opprørernes leder Mustafa Abdul Jalil.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp
opprørere på vei til Brega - Opprørere på vei til Brega. - Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Opprørere på vei til Brega.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

– Vi har ingen innvendinger mot en våpenhvile, men på betingelse av at libyere i vestlige byer får full ytringsfrihet for sine synspunkter, sa Jalil på en pressekonferanse med FNs spesialutsending Abdelilah al-Khatib.

Jalil sa også at opprørerne trenger våpen hvis Gaddafis styrker ikke slutter å angripe sivile og gjentok oppfordringer om støtte i kampen mot Gaddafis langt bedre utstyrte styrker.

Han sa også at opprørerne ikke viker fra kravet om at Gaddafi og hans familie må forlate Libya. Tidligere har opprørerne sagt at de vil stille Gaddafi for retten for forbrytelser han skal ha begått.

– Måtte Allah hjelpe oss

Fredag er det derimot lite som tyder på at det vil bli enighet om en våpenhvile med det første.

Gaddafis styrker angriper i dag den vestlige, opprørskontrollerte byen Misrata med tunge våpen, opplyser en talsmann for opprørerne, ifølge NTB.

Styrkene bruker både stridsvogner, bombekastere og raketter, og styrkene skal allerede ha trengt inn i byens sentrum.

– Stedet er ikke til å kjenne igjen, sier talsmannen Sami på telefon fra byen.

– Ødeleggelsene er ubeskrivelige. Gaddafi-soldatene inne i byen plyndrer stedet, butikkene, ja selv hjem, og ødelegger alt i prosessen. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Måtte Allah hjelpe oss, sier han.

Både boliger og forretninger blir beskutt, sier talsmannen.

Sammenstøt i Misrata - En libysk regjeringssoldat fotografert i Misrata på en regjeringsguidet tur for fire dager siden. Nå er regjeringsstyrker på nytt gått til angrep på byen med tunge våpen, sier en talsmann for opprørerne. - Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

En libysk regjeringssoldat fotografert i Misrata på en regjeringsguidet tur for fire dager siden. Nå er regjeringsstyrker på nytt gått til angrep på byen med tunge våpen, sier en talsmann for opprørerne.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Ti ganger større enn opprørerne

USAs forsvarssjef Mike Mullen sier at omtrent en fjerdedel av de militære kapabilitetene til de libyske regjeringsstyrkene er ødelagt av angrep fra koalisjonen.

Dette betyr likevel ikke at Gaddafis styrker nærmer seg et sammenbrudd. Fortsatt er de ti ganger flere enn opprørerne, opplyser Mullen.

Været har forhindret koalisjonen fra å kunne identifisere mål de siste dagene.

Opprørerne i Libya har slitt med å ta tilbake initiativet i kampene mot Gaddafi-styrkene de siste dagene, etter å ha tapt mye terreng. Nå forsøker de igjen å rykke vestover langs kysten.

De er foreløpig stanset av regjeringsstyrker ved oljebyen Brega, vel 800 kilometer øst for Tripoli. Tidligere har Gaddafi-lojale styrker tatt tilbake byen Ras Lanuf.

Røde Kors i forhandlinger

Libyske myndigheter har fått sterk kritikk fra hjelpeorganisasjoner for å nekte nødhjelp til krigsofre i vestlige deler av landet.

Representanter for Den internasjonale Røde Kors-komiteeen (ICRC) er nå tilstede i Tripoli og har startet samtaler med myndighetene for utvide sitt hjelpearbeid til hele Libya.

– De innledende samtalene var innholdsike og oppmuntrende, sier Jean-Michel Monod, som leder utsendingen til Tripoli.

Flere utenriksnyheter

Utvalgte dokumentarer

Mex. dokumentar. En av verdens største byer, Mexico by, må få vann fra nabodistriktene for at de over 22 millioner innbyggerne skal overleve. Dette til tross for at byen ble grunnlagt på en øy i den store Texcocosjøen. Sjøen er nå nesten uttørket. Regntiden kunne vært en redning, men det dårlige vann- og kloakksystemet i byen klarer ikke håndtere de store nedbørsmengdene. I stedet blir mange meksikanske hjem hvert år oversvømt av kloakk. Hvordan kunne denne alvorlige vannsituasjonen oppstå og hva kan gjøres nå? (H20mx)
Br. dokumentar. Malala ble skutt av Taliban fordi hun kjemper for jenters rett til utdannelse. BBC's journalist Mishal Husain møter Malala og hennes familie, som forteller om veien tilbake og drømmen for en bedre fremtid for kvinner.
Fr. dokumentar. For koreanarane er Korea eitt land. Både geografien, folket, språket og kulturen er den same. Kan ein gjenforeining av Sør- og Nord-Korea være mogleg? For fyrste gang fortel både sørkoreanere og nordkoreanere heile historia bak Koreahalvøya. (History of the Korean Peninsula)