Hopp til innhold

Avslører slettede Wikipedia-lenker

Wikipedia avslører hvilke sider Google har sluttet å lenke til, og slakter EUs nye privatdirektiv.

Wikimedia holdt pressekonferanse

Wikimedia-direktørene Geoff Brigham og Lila Tretikov og Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales på onsdagens pressekonferanse.

Foto: CARL COURT / Afp

I mai slo EU-domstolen fast at internettbrukere har en «rett til å bli glemt». Det innebærer at de kan kreve koblinger fjernet fra søketreff i Google og andre søkemotorer.

Google har allerede blitt bedt om å fjerne drøyt 300.000 lenker, og har gått med på å fjerne omtrent halvparten av dem.

Drøyt 50 av dem er lenker til sider på nettleksikonet Wikipedia, opplyste Wikimedia Foundation på en pressekonferanse i London onsdag.

Les: Google tillater at folk kan få skjule informasjon
Les: 861 krever å bli slettet av Google

Slettet lenker til kriminelle

Selskapet har nå lagt ut en oversikt over sidene som ikke lenger dukker opp i europeiske Google-søk som følge av EU-direktivet.

Blant dem er en engelskspråklig side om den tidligere bankraneren Gerry Hutch, og en italiensk side om den drapsdømte gjenglederen Renato Vallanzasca.

Et bilde av musikeren Tom Carstairs og en rekke nederlandske Wikipedia-sider som handler om sjakkspilleren Guido den Broeder er også fjernet, uvisst av hvilken grunn.

«Å nekte brukere tilgang til relevant og nøytral informasjon er stikk i strid med Wikipedia-bevegelsens verdier og moralske oppfatninger,» skriver Wikimedia i et blogginnlegg.

Ifølge Wikimedia trenger ikke søkemotorene å fortelle innholdsleverandørene at lenkene til dem er slettet. Dermed kan flere lenker ha forsvunnet fra andre søkemotorer uten at de vet om det, skriver AFP.

– En menneskerett

Ettersom søkeresultater kan forsvinne uten noen offentlig forklaring, bevis, behandling eller ankemulighet, mener Wikimedia at EU undergraver offentlighetens frie tilgang til informasjon.

– Historie er en menneskerett. Noe av det verste en person kan gjøre med det, er å forsøke å kneble andre med makt, sier Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.

De fleste henvendelsene hittil har kommet fra Frankrike og Tyskland, henholdsvis 17.500 og 16.500.

12.000 henvendelser kom fra Storbritannia, 8000 fra Spania og 7500 fra Italia.

Britiske medier har også kritisert EU-domstolens avgjørelse, etter at Google begrenset tilgangen til en BBC-blogg og flere artikler i The Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt