Hopp til innhold

Avsatt statsminister har meldt seg

Thailands avsatte statsminister Yingluck Shinawatra har ankommet en militær base, etter at landets nye militære regjering gav ordre om at sentrale politikere måtte melde seg.

Bilen som kjører Yingluck Shinawatra til en militærbase

Eksstatsminister Yingluck Shinawatra kom kjørende til militærbasen i den vanlige skuddsikre bilen hun disponerte som statsminister.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Ministrer i regjeringen som ble styrtet, inkludert statsministeren, fikk tidlig i dag beskjed om å innfinne seg ved en militærforlegning i Bangkok.

Det samme har opposisjonspolitikere som ledet an i de månedslange demonstrasjonene mot regjeringen.

De to mest sentrale protestlederne på begge sider, Suthep Thaugsuban (pro-opposisjonen) og Jatuporn Prompan (pro-regjeringen) ble pågrepet da kuppet var et faktum.

155 navngitte politikere og aktivister har fått forbud mot å forlate landet, inkludert medlemmer i Shinawatra-familien.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble Yingluck Shinawatra møtt av forsvarssjef, og ny selvutpekt statsminister, Prayuth Chan-ocha da hun ankom militærforlegningen i hovedstaden.

Det er ikke kommet frem opplysninger om hva som venter de som nå har meldt seg.

(Artikkelen fortsetter under video.)


De militære kuppmakerne i Thailand ber over hundre politiske ledere om å melde seg. Det er uvisst hvilken skjebne som venter dem.

Thailands militære makthavere gav i morges ordre om at landets sentrale politikere måtte innfinne seg på militære forlegninger.

For å opprettholde ro og orden

I en uttalelse som ble lest på thailands fjernsyn i dag, fredag, ble den militære maktovertakelsen begrunnet ut fra behovene om «å opprettholde ro og orden i landet og få løst den fastlåste politiske konflikten».

I går gav landets militære øverstkommanderende beskjed om at de midlertidig har satt til side Thailands politiske konstitusjon unntatt delen som omhandler monarkiet, avsatt regjeringen og innført forbud mot demonstrasjoner og folkeansamlinger utover 5 personer.

Dette kom to dager etter at det var innført unntakstilstand i landet, inkludert nattlig portforbud.

Det er også kommet restriksjoner på mediene. BBC, CNN og andre kanaler er tatt av luften. Det trues også med stengning av sosiale medier på internett hvis de publiserer noe som kan virke provokativt og føre til uro.

Ifølge forsvarssjef og fungerende regjeringssjef Prayuth Chan-ocha er målet er å komme tilbake til en normaltilstand så raskt som mulig.

– Alle borgere må forholde seg rolig og offentlige ansatte må opprettholde sitt vanlige arbeide, sa Prayuth Chan-ocha i en tv-sendt tale.

Det thailandske senatet (overhuset i nasjonalforsamlingen) og domstolene er gitt beskjed om å fungere som normalt.

Folk er forsiktige

NRKs korrespondent Anders Magnus forteller at stemningen er rolig i Bangkok.

SISTE NYTT

Siste nytt