Hopp til innhold

Avgjørende PR-krig i gang

Mens soldatene hans utkjemper en brutal borgerkrig, fører Bashar al-Assad en mer sofistikert, men like tøff PR-krig med de vestlige lederne.

Bilde av Syrias president Bashar al-Assad

Bashar al-Assad kjemper på to fronter, mot opprørerne i sitt eget land og mot vestlige ledere.

Foto: MAHMOUD ZAYYAT / Afp

Hans første bud, som sikkert mange kommunikasjonsrådgivere kan skrive under på, er å ta initiativet og oppta plass.

Han vet at vestlig utenrikspolitikk i større og større grad egentlig er innenrikspolitikk.

Og han dukker opp der det betyr noe, i landene som står i første rekke for å gjennomføre et angrep.

Intervjuer i kø

Første stopp denne uka var franske Le Figaro der han blant annet truet Frankrike med represalier dersom det kom et angrep.

Høyreavisen Le Figaro var neppe et tilfeldig valg, gitt at president François Hollande hører til Sosialistpartiet.

Den franske presidenten kommenterte selv bistert under toppmøte i St. Petersburg at «vi kan aldri få takket Le Figaro nok for å ta opplyst den franske opinionen med dette diktator-intervjuet. Nå vet vi at han vil utslette opposisjonen

Nå står USA for tur for den syriske presidenten. Der er motstanden mot et amerikansk angrep enda større og det er her det avgjørende slaget står.

Samtidig med at president Barack Obama lar seg intervjue i alle tv-kanaler og skal tale til folket tirsdag, har TV-kanalene CBS og PBS sammen fått et eksklusivt intervju med president Bashar al-Assad.

Det skal sendes i kveld, men nyhetene fra det er allerede lekket, for eksempel nekter han fortsatt for å ha hatt noe med det kjemiske angrepet i Ghouta å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Syrias president Bashar al-Assad i intervju med Le Figaro

Syrias president Bashar al-Assad avbildet under intervjuet med Georges Malbrun fra Le Figaro i forrige uke.

Foto: SANA / Reuters

PR-byrå hyret

Denne PR-strategien er ikke tilfeldig og ikke gratis.

Regimet har hatt kommunikasjonsbyråer i sving i lang tid for å pusse på sitt image, blant annet Brown Loyd James som stod bak det famøse glamour-intervjuet med Al-Assads kone Asma som ble trykket i Vogue under tittelen «En rose i ørkenen».

Det har senere blitt fjernet fra magasinets nettsider.

Du kan lese åpningen av intervjuet her

Samme Asmaa har også en egen Instagram-konto med bilder av henne og familien i tilsynelatende normale og lykkelige omstendigheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Asma al-Assad

Ett av bildene som ligger på presidentparets Instagram-konto. Den viser førstedamen som hjelper til med serveringen på et barnehjem i Damaskus som nå også huser familier som har flyktet fra sine hjem i kampsoner.

Foto: HO / Afp

Vanskelig å verifisere

Når det gjelder skikkelig journalistikk i områdene myndighetene kontrollerer, er det derimot lang vanskeligere.

Jeg har selv vært i Damaskus flere ganger. Det hører til sjeldenhetene at vestlige journalister slippes inn og når de gjør det, jobber de under oppsyn.

Med det oppstår uklarheter og media tvinges til å bruke kondisjonalis om hendelser vi ellers ville vært førstehåndsvitner til, mens myndighetene har lett spill med å fornekte og bortforklare.

Men regimet er ikke alene om dette.

Det er ikke tilfeldig at det dukker opp nye videoer av påståtte grusomheter i vestlig media nå som amerikanerne ønsker å overbevise sin egen motvillige opinion om nødvendigheten av å slå til og Vestens politikere har mer eller mindre full tilgang til egen massemedia.

Barack Obama har også den innflytelsesrike israelvennlige lobbygruppen AIPAC på sin side. Den sender ut 250 personer til Capitol Hill i forbindelse med Obamas tale til folket på tirsdag for å overbevise de amerikanske folkevalgte om nødvendigheten av et angrep.

Opprørssiden har heller ikke ligget på latsiden. Med sine stadig opplastede videoer og ofte omtrentlige forhold til sannheten, har de forsøkt å påvirke vestlig opinion.

Også her er det vanskelig å gå etter for å finne ut hva som egentlig har foregått. Særlig i begynnelsen fikk de positiv omtale av journalister som reiste inn i områdene de kontrollerte.

Krigen vinnes til syvende og sist på bakken, ikke i media, men denne avgjørende uka er det to sider av samme sak.

Karikatur Bashar al-Assad mot Barack Obama

Assad-motstandere i Kfar Nubal i provinsen Idlib er ikke i tvil om hvem som er hvem i konflikten om det kjemiske angrepet.

Foto: RAED FARIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt