Hopp til innhold

Avgjørende dag for skotsk selvstendighet

I dag får skottenes førsteminister besøk av sjefen. Etter månedsvis med forhandlinger på ulike nivåer, er det nå opp til førsteminister Alex Salmond og statsminister David Cameron å bestemme hvordan folkeavstemningen om skotsk selvstendighet skal gjennomføres.

T-skjorte med skotsk løsrivelse

T-skjorter med krav om skotsk uavhengighet.

Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Gry Blekastad Almås, Skottland
Foto: NRK

Det skotske flagget vaier i hvitt og blått fra bygninger langs hele Edinburghs hovedgate, fra parlamentet Holyrood i den ene enden til Edinburgh Slott i den andre.

Suvenirbutikkene er fulle av skotske ruter, kilter, postkort med vakker skotsk natur. «Jeg elsker Skottland» heter den en av butikkene, det er ingen tvil om at skottene er stolte av landet sitt.

Det er bare det at det ikke er et land, ikke en selvstendig nasjon.

Det ønsker den skotske førsteministeren å gjøre noe med. Men han har foreløpig ikke et flertall av folket med seg.

– Jeg tror det er best om Skottland blir værende i den britiske union, sier Murrey Campbell.

Skottland

Murrey Cambell vil ikke forlate den britiske unionen.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Han står i døråpningen til en av Edinburghs puber, i det regnet igjen begynner å dryppe.

– Vi står sterkere sammen. Se på Irland, det er konkurs. Jeg tror Skottland, England, Wales og Nord-Irland alle har større sjanse til å klare seg i et vanskelig økonomisk klima hvis de holder sammen, sier han.

Senker stemmeretten

Det er ventet at avtalen som inngås i dag inneholder følgende punkt:

  • Folkeavstemningen holdes høsten 2014.
  • Det blir ett spørsmål folk må svare ja eller nei til.
  • Stemmeretten utvides til å gjelde folk ned til 16 år.

– Har jeg stemmerett?

NRK møter 16-åringen Michael Russel og faren hans på vei tilbake til Skottland etter en dagstur til England. Ingen av dem var klar over at stemmeretten utvides. Michael har ingen anelse om han er for eller mot uavhengighet. Han har ikke tenkt over det. Nå har han to år på seg til å finne ut hva han mener.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skottland

Det er ingen tvil om at skottene er stolte av Skottland.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Cameron beskyldes for å være veik

– Statsministeren er Pontius Pilatus, sier en gammel ringrev i statsministerens eget konservative parti, Lord Forsyth.

Han mener Cameron har gitt Salmond frie tøyler til å diktere premissene for folkeavstemningen og at han dermed kan styre resultatet i ønsket retning.

Alex Salmond er leder av det Skotske Nasjonalistpartiet, SNP. Partiet har alltid hatt skotsk uavhengighet som sin politikk. Da partiet overraskende vant rent flertall ved valget i 2011, ble det også mulig å gjøre alvor av ønsket.

Flertall mot uavhengighet

Skottland

Det skotske flagget vaier i Edinburgh.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Men selv om SNP vant valget, betyr ikke det at alle partiets velgere ønsker selvstendighet for Skottland.

Rundt en av tre skotter ønsker uavhengighet, over 40 prosent ønsker å utvide det skotske parlamentets myndighet, men flertallet ønsker å forbli en del av den britiske union.

– Hva kan være viktigere enn å redde vår britiske union, spurte statsminister David Cameron sine partifeller da han hold tale til landsmøtet i det konservative partiet forrige uke.

Han sier han vil kjempe med nebb og klør for å beholde Skottland under sine vinger. Men han kjemper dårlig, mener Lord Forsyth.

– Skottene får formulere spørsmålet i folkeavstemningene, de får lov til å vente i to år med å holde folkeavstemningen og de får lov til å gi 16-åringer stemmerett. Hvis det kalles forhandlinger, er det en utvidet betydning av begrepet, sier Forsyth til The Sunday Times.

Statsministeren kontor i Downing street slår fast at «denne avtalen vil sikre en lovlig, rettferdig og avgjørende folkeavstemning. Det skotske folk vil bli vinnerne».

– Britene taper

Om det skotske folk blir vinnerne, blir den britiske regjeringen taperen, mener professor i politikk ved Stratchclyde University i Glasgow, James Mitchell.

– Dersom folkeavstemningen om to år ender med at Skottland blir uavhengig, svekkes Storbritannias posisjon internasjonalt. Det vil igjen bli reist spørsmål ved Storbritannias posisjon som permanent medlem av FNS sikkerhetsråd.

– Hvis skottene stemmer nei eller det blir et veldig jevnt resultat, blir forholdet mellom de to regjeringene svært anstrengt. En slik ustabilitet vil værer verre for Storbritannia enn for Skottland rett og slett fordi Skottland i en slik situasjon ikke er uavhengig, sier Mitchell til NRK.

Stemningen blant skottene er nokså uendret siden de fikk sin selvstyreregjering i 1999. Stemningen for uavhengighet har ligget nokså stabilt mellom 25 og 33 prosent.

De siste målingene viser at det ligger i øvre del av den skalaen nå. Salmond og SNP har to år på seg til å overbevise flere skotter om at et uavhengig Skottland er til deres beste.

Frykter et ja vil føre til uro

– Hvis befolkningen ser det som et valg mellom skotske sosialdemokratiske verdier mål og britisk markedsorientering, kan ja-siden vokse, mener Mitchell.

Hvis man derimot ser uavhengighet som et risikabelt prosjekt i økonomiske ustabile tider, vinner nei-siden.

Mitchell mener et ja i Skottland trolig får liten betydning i England. Men både i Nord-Irland og i Wales kan det føre til uro.

– Unionister i Nord-Irland vil begynne å spørre seg hva som er igjen av den unionen de bekjenner seg til. I Wales vil det trolig føre til økt e krav for mer selvstendighet, men neppe full uavhengighet, mener professor Mitchell.

Utenfor puben i Edinburgh våger også Murrey Campbell seg på en spådom.

– Jeg tror det blir jevnt. Dette er et tema som engasjerer. Gå inn i en hvilken som helst pub så hører du diskusjonen går. Men jeg tror det ender med et nei.

SISTE NYTT

Siste nytt