Hopp til innhold

Australia skremmer flyktninger med drukningsdød

Australias kampanje for å stoppe immigranter høster mye kritikk, men har gitt resultater. Politikeren Andrew Wilkie vil at Den internasjonale straffedomstolen undersøker om myndigheten kan dømmes for forbrytelser mot menneskeheten.

Plakaten og videoen som er oversatt til 17 språk har høstet kritikk etter lanseringen denne uken.

– Budskapet er enkelt: Hvis du kommer til Australia ulovlig med båt, vil ikke Australia bli ditt hjem, advarer operasjonsleder i grensevakten, general Campbell i videoen.

– Dødsfall skyldes myndighetene

Flyktningorganisasjonen Refugee Action Coalition of Sydney har reagert med sinne på kampanjen, og hevder at «nesten alle dødsfallene på sjøen skyldes myndighetens elendige respons.

Australias søk- og redningstjeneste har fått beskjed om å prioritere å stoppe båter, ikke redde liv, uttaler organisasjonen.

– Det er policyen og praksisen til den australske regjeringen å avskjære ethvert fartøy som forsøker å ulovlig entre Australia og trygt fjerne det fra våre farvann, sier general Campbell i videoen.

– Hvis du reiser i båt uten visum, vil du ikke komme i havn i Australia. Reglene gjelder alle – familier, barn, barn som reiser alene, utdannede og trente – det er ingen unntak, advarer Campbell i videoen som blant annet er publisert på Youtube.

– Tøffeste tiltak noensinne

Australske myndigheter har kjempet med en tilstrømning av asylsøkere, mange fra land som Irak, Iran og Afghanistan, som risikerer sine liv på havet. Mange flyktninger har druknet underveis.

Den australske regjeringen gjennomfører nå de tøffeste grensetiltakene noensinne for å bekjempe menneskesmugling og beskytte Australias grenser, skriver de australske myndighetene om kampanjen Operation Sovereign Borders (operasjon suverene grenser).

– Tro ikke på løgnene til menneskesmuglere. Disse kriminelle vil stjele pengene dine, og sette ditt liv og livet til familien din på spill – for ingenting, uttaler Campbell.

Melder Australia til straffedomstolen

Australias statsminister Tony Abbott

NÅDELØS: Australias statsminister Tony Abbott lovet å stoppe antall båtflyktninger, og hans harde linje har gitt resultater, skriver nyhetsbyrået AP.

Foto: Lai Seng Sin / Ap

Australia er kjent for å drive en beinhard asylpolitikk, og frakter båtflyktninger til stillehavsøyene Papua New Guinea og Nauru.

En uavhengig australsk parlamentariker har bedt Den internasjonale straffedomstolen undersøke om Australias asylpolitikk kan dømmes for forbrytelser mot menneskeheten.

Etter å ha blitt stasjonert på stillehavsøyene, nektes båtflyktningene gjenbosetting i Australia selv om de blir funnet å være ekte flyktninger. De må forbli på stillehavsøyene eller reise tilbake til sine hjemland, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Effekten av politikken er at menn, kvinner og barn blir tvangsflyttet og at de deretter utsettes for vilkårlig fengsling på ubestemt tid, skriver Wilkie i et brev til Straffedomstolen.

– Forholdene de er tvunget til å holde ut i forvaring forårsaker store lidelser samt alvorlig legemlig og psykisk skade, skriver Wilkie.

Wilkie anklager regjeringen for brudd på internasjonale konvensjoner om flyktninger og barns rettigheter og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Immigrasjonsminister Scott Morrison sier han ikke føler seg truet av Wilkies brev.

– Regjeringen blir ikke skremt av oppmerksomhetssøkende talsmenn som ønsker en retur tilden mislykkede politikken i fortiden som resulterte i enorme kostnader, kaos og tragedie ved våre grenser, sier han til australske Associated Press.

Før han ble valgt, lovet statsminister Tony Abbott å stoppe båtene. Den harde linjen har ført til at båttrafikken med flyktninger har bremset opp.

31. juli hadde Australia 12.974 asylsøkere i forvaring, mens tallet 30. september 2014 var 8.590, viser statistikk fra australske Asylum seeker resource center.

Statistikk over asylsøkere i Australia

NEDGANG: 31. juli hadde Australia 12.974 asylsøkere i forvaring, mens tallet 30. september 2014 var 8.590, viser statistikk fra australske Asylum seeker resource center.

Foto: ASRC

SISTE NYTT

Siste nytt