Hopp til innhold

Australia avskaffer omstridt klimaskatt

Australia har vedtatt å oppheve landets kontroversielle CO2-skatt, bare to år etter at den ble innført. Gruveindustrien jubler, mens miljøbevegelsen advarer om at landet ikke vil klare å nå sine klimamål.

Utslippene fra stålverket i Port Kembla i Australia

Industrien i Australia har kjempet hardt for å få opphevet skatten på CO2-utslipp som ble innført for to år siden, og har fått gjennomslag hos den nye regjeringen. Utslippet fra stålverket i Port Kembla sør for Sydney er synlig over hele byen.

Foto: Rob Griffith / Ap

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Vedtaket om å oppheve den omstridte miljøskatten ble gjort av det konservative flertallet i Senatet torsdag med 39 mot 32 stemmer.

Avgiften ble innført for to år siden under den sosialdemokratiske regjeringen som gikk av i fjor. Den har vært sterkt kritisert av kullindustrien og av den nye sentrum-høyre-regjeringen under ledelse av Tony Abbott, som tok over i september i fjor.

– En ubrukelig, ødeleggende skatt

Tony Abbott ligger an til å bli Australias nye statsminister

Før han overtok i fjor lovet Tony Abbott at CO2-skatten var det første hans regjering ville fjerne.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Før valget lovet han at det første hans nye regjering ville gjøre, var å oppheve klimaskatten.

– I dag har vi kvittet oss med en ubrukelig, ødeleggende skatt som ødela arbeidsplasser, økte familienes utgifter og ikke engang hjalp miljøet, sa statsminister Tony Abbott til den nasjonale kringkasteren ABC etter lovvedtaket i nasjonalforsamlingen.

Miljøbevegelsen raser og frykter at skattelettelsen vil føre til økte utslipp.

Opposisjonspartiet Labor har ifølge ABC allerede lovet at en gjeninnføring av skatten blir viktig i 2016-valgkampen.

Doblet strømpris

Kullkraftverket Loy Yang B i Latrobe-dalen i Australia

Kullindustrien i Australia er sentral i landets energiforsynling og har kjempet hardt for å få opphevet skatten på CO2-utslipp som ble innført for to år siden. Dette bildet er fra kullkraftverket Loy Yang B som ligger øst for storbyen Melbourne. Her fraktes kullet på transportbånd fra gruven og rett til kraftverket som produserer elektrisk strøm.

Foto: PAUL CROCK / AFP

Da skatten ble innført i 2012, rammet den blant annet kullkraftverkene, som satte opp strømprisen. Siden 2007 har prisen for strøm til australske hjem steget med 110 prosent – altså mer enn doblet.

Skatten har trolig vært den mest hatede skatten både i næringslivet og blant folk flest i Australia.Det er usikekrt om avskaffelsen kommer til å gi særlig lavere strømpriser. Ifølge forskere ved Sydney-universitetet har skatten «skylden» for mindre enn 10 prosent av prisøkningen.

Australia er en av verdens største produsenter av drivhusgasser, regnet per innbygger. Landet er også det første av betydning som snur i klima-døra og oppgir miljøskatt som virkemiddel for å få ned utslippene.

Når landet nå kutter klimaskatten, så inkluderer det også at landet gir opp planene som handel med utslippskvoter.

Australia har forpliktet seg i internasjonale avtaler til å redusere utslippene med minst fem prosent. Nå er landet uten en lov som kan håndheve slike utslippsreduksjoner.

Mektig gruveindustri

Landets mektige gruveindustri har spilt en viktig rolle i omleggingen av landets klimapolitikk.

Sentrum-høyreregjeringen til Abbott var avhengig av støtte fra det marginale PUP (Palmer United Party), som ledes av gruvemagnaten Clive Palmer, for å få flertall i Senatet.

Kullgruve i brann i Morwell i Australia

Kullindustrien i Australia er sentral i landets energiforsynling og har kjempet hardt for å få opphevet skatten på CO2-utslipp. Bildet viser en kullgruve i Morwell i Victoria, som sto i brann i februar.

Foto: Ap

Opposisjonen er forferdet, og advarer om at Australias troverdighet i klimasammenheng er svekket.

– Det er en skrekkelig dag for Australia, når regjeringen i stedet for å se framover. velger å klamre seg til fortiden, sa senator Christine Milne fra De grønne til nyhetsbyrået Reuters før avstemningen.

Abbott har påpekt at CO2-avgiften er en byrde for næringslivet og forbrukerne, og betyr lite for utslippsmengden.

Australia er et land hvor kullindustrien fortsatt er stor. Kull er energikilden til store deler av industrien og landets husholdningene.

Regjeringen mener at skatten har undergravet økonomien og dermed landets levestandard. I stedet foreslår han en støtteordning som skal få den forurensende industrien til å kutte utslippene.

Den uavhengige organisasjonen Climate Action Tracker mener ifølge AFP at en slik linje vil øke Australias utslipp med 12 prosent innen 2020 stedet for å redusere dem med 5 prosent, som var målet.

– Tragisk og pinlig

Bill Shorten som leder det australske arbeiderpartiet (Labor) sier at mens resten av verden beveger seg framover, tar Abbott landet i motsatt retning.

– Dette er pinlig for Australia, sier Shorten.

Michael Raupach som er direktør for Climate Change Institute på Australian National University, sier at avskaffelsen av loven er en tragedie, ikke en triumf.

Han peker på at regjeringens holdning strider mot anerkjente sannheter om at klimaendringene er menneskeskapte, og den overser at det er en regjerings plikt å beskytte fellesgodene.

Christine Milne fra De grønne går enda lengre:

– Dette er en monumental blunder av en klima-fornektende statsminister. Dette vil gjøre livet vanskeligere for framtidige generasjoner, og gjøre Australia til en paria i verden, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt