Hopp til innhold

Assange og Ecuador mener menneskerettigheter brytes

Julian Assange og Ecuadors utenriksminister mener menneskerettighetene til Wikileaks-grunnleggeren brytes. Ingenting tyder på at han vil overgi seg til politiet selv om han sier han «vil ut snart».

Ricardo Patino og Julian Assange under pressekonferanse

VIDEO: Assange sier han «vil ut snart» fra ambassaden, men ikke hvordan det skal skje (foto: John Stillwell/AP | video: Ecuadors utenriksdepartement/EVN).

Politi utenfor Ecuadors ambassade i London

Utenfor Ecuadors ambassade i London er det døgnvakt fra britisk politi. De var også på plass under pressekonferansen mandag.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Assange har nå sittet innesperret i Ecuadors ambassade i London i to år.

Grunnleggeren av varslernettstedet Wikileaks gikk inn i ambassaden i 2012, søkte asyl og bli innvilget beskyttelse fra landets myndigheter.

Men Assange kommer seg ikke ut av ambassaden.

På en pressekonferanse sammen med Ecuadors utenriksminister sa han selv at han mener det har gått for lang tid, og at rettighetene hans ikke er respektert.

– Det er gått to år uten at jeg har blitt formelt siktet, sier Assange.

Assange mener at det han opplever er frihetsberøvelse uten grunnlag.

– Hvordan kan det være slik i Europa, at en person holdes innesperret, borte fra familien sin uten formell anklage mens USA bygger en stadig større etterforskning mot samme person. Europa skal være et område hvor fundamentale menneskerettigheter respekteres, sier Assange

Assange: – Overgir meg ikke, men vil snart ut

På utsiden har britiske myndigheter politivakthold til enhver tid. Så fort WikiLeaks-grunnleggeren går utenfor ambassaden vil han bli pågrepet og utlevert til Sverige.

Tidligere mandag erfarte Sky News at Julian Assange kan komme til å overgi seg til politiet.

– Mye av kampviljen hans er forsvunnet. Flere rundt ham som har mye kontakt med ham sier også at han er ganske syk, sier kanalens krimreporter Martin Brunt.

Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson fra Island avviste derimot at Assange kan komme til å gå ut av ambassaden og overgi seg.

Ingenting på pressekonferansen tydet på at Assange ville overgi seg. På direkte spørsmål svarte Assange selv dette.

– Jeg vil forlate ambassaden snart, men ikke av de grunnene som Murdoch-pressen og Sky News har meldt om, sier Assange noe kort og tvetydig.

Assange sa ikke hvordan dette vil skje, og det er veldig usikkert om det er noe særlig sannsynlighet for at han kommer til å forlate bygningen innen kort tid.

Etter pressekonferansen snakket The Guardians journalist Esther Addley med Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson, og ifølge henne sier han at det er mer et håp enn en konkret plan.

Laster Twitter-innhold

Assange sier seg samtidig enig i at saken står fast i Sverige.

– Kan ikke du selv også gjøre mer?
– Jeg har gjort mye, og de eneste som rimelig kan løse dette er svenske og britiske myndigheter. Jeg har bedt svenske etterforskere over fire år om å komme hit for å gjennomføre avhør. Ecuador har også tilbudt seg å hjelpe til, men de har avvist det, svarer Assange på spørsmål fra en svensk journalist på pressekonferansen.

Har fortsatt asyl

Ricardo Patino

Ricardo Patiño er Ecuadors utenriksminister.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Mandag formiddag holder Assange en pressekonferanse sammen med Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño.

Patiño har reist fra Ecuador til London for å besøke Assange i forbindelse med at det er to år siden han søkte tilflukt på ambassaden, og han virket tydelig frustert over den fastlåste situasjonen.

Hvor lenge skal den svenske påtalemyndigheten la dette fortsette? Fem år, ti år, spurte han retorisk til de frammøtte journalistene.

Søndag skrev utenriksministeren en kronikk i den britiske avisa The Guardian der han gjør det klart at situasjonen er helt fastlåst. Patino beskylder Storbritannia for å ikke bidra til noen løsning.

– Jeg tror ikke det er noen vilje hos britene til å finne en løsning, sier Patiño.

På pressekonferansen støttet Patino Assange og hans påstander om at menneskerettigheter blir brutt.

– De siste to årene har rettssikkerheten til Julian Assange blitt brutt, og etterforskningen av saken har ikke hatt noen fremgang. Det har vært to tapte år for alle, sier Patiño på pressekonferansen.

Patiño understreket at Ecuador fortsatt er villig til å arbeide sammen med alle aktuelle parter for å løse saken, også Sverige og Storbritannia. Han fortalte blant annet at de ser en positiv debatt i Storbritannia om utleveringsreglene.

Samtidig vil de fortsette å beskytte Assange i ambassaden.

– Vi opprettholder Assange sin status med innvilget politisk asyl, sier Patiño.

Og han ser ikke stor vilje fra Sverige.

– Svensk lov åpner direkte for å gjennomføre avhør i andre land. De kan gjøre det via videokonferanse eller de kan reise til et annet land for å gjennomføre avhøret. Slikt har vært gjort i mange andre saker, og det er ingenting som stopper dem i loven, sier Patiño.

Fikk ikke stoppet arrestordre

Tidligere i sommer forsøkte Assange via sine svenske advokater å få omgjort arrestordren som er mot ham.

Svenske påtalemyndigheter har utstedt arrestordre, etterlyst ham og bedt om utlevering fra alle andre europeiske land.

Bakgrunnen er at WikiLeaks-grunnleggeren er mistenkt for seksualforbrytelser i Stockholmsområdet sommeren 2010.

Assange sine advokater mente at arrestordren måtte fjernes.

Tingretten i Stockholm derimot fastslo at Assange fortsatt kunne stikke av og at det var grunnlag for å pågripe ham.

Les også: Julian Assange slippes ikke fri

Bakgrunnen for arrestordren er at han er siktet for to tilfeller av voldtekt og seksuell trakassering mens han var i Sverige sommeren 2010.

Retten frykter at han skal stikke av dersom han får gå fritt.

– Det er viktig at Assange er tilgjengelig i Sverige slik vi kan fortsette etterforskningen for de forholdene han er mistenkt for å ha begått i Sverige, sier statsadvokat Marianne Ny på en pressekonferanse på Politihuset i Stockholm onsdag 16. juli.

SISTE NYTT

Siste nytt