Hopp til innhold

Assad åpen for dialog med USA

Syrias president Bashar al-Assad sier at han gjerne innleder dialog med hvem det måtte være, også USA.

Bashar al-Assad

ÅPEN FOR DIALOG: President Bashir al-Assad sier at han er positiv til dialog med hvem det enn måtte være.

Foto: JOSEPH EID / NTB Scanpix

– Som et prinsipp mener vi i Syria at enhver dialog er positiv, og vi vil være åpne for dialog med hvem det måtte være, inkludert USA, og om hva som helst, så lenge det er basert på gjensidig respekt, sier Assad i et intervju med CBS-programmet 60 Minutes.

Assad understreker imidlertid at han ikke aksepterer press når det kommer til Syrias suverenitet.

– Jeg er som sagt i prinsippet positiv til all dialog, men selvsagt uten press på Syria når det gjelder suverenitet, sier Assad.

– Vi er nødt til å forhandle til slutt

USAs utenriksminister John Kerry tok tidligere i måneden til orde for en forhandlingsløsning på krigen i Syria, og uten å gjenta USAs tidligere krav om at enhver slik løsning forutsetter at Assad først går av.

– Vi er nødt til å forhandle til slutt. Vi prøver å finne ulike måter vi kan presse ham til å gå med på samtaler, sa Kerry.

Senere presiserte amerikanske talsmenn at Kerry ikke åpner for å slippe Assad til ved forhandlingsbordet og at USA fortsatt håper å komme fram til en løsning som Assad ikke er en del av.

USAs utenriksminister John Kerry

VIL HA DIALOG: USAs utenriksminister John Kerry vil ha samtaler for å løse krisen i Syria.

Foto: Brian Snyder / Ap

En nyttig alliert i kampen mot IS

Fra å toppe listen over verdens mest utskjelte statsoverhoder, har den syriske presidenten i all stillhet blitt sett på som en nyttig alliert i kampen mot en enda mer brutal fiende, Den islamske staten (IS).

En USA-ledet koalisjon har siden september i fjor forsøkt å stanse den ytterliggående islamistgruppens fremmarsj i Syria og Irak, både ved å bombe dem fra lufta og støtte opp om irakiske regjeringsstyrker og kurdisk milits. Assad godtar stilltiende offensiven mot IS i nord og øst.

Regimet i Damaskus kontrollerer fortsatt de tettest befolkede områdene av landet, grensa mot sør samt den strategisk viktige korridoren nordover gjennom Homs og Hama og vestover til kysten.

220.000 mennesker er drept i borgerkrigen

Krigen i Syria har pågått i fire år, og står mellom regjeringsstyrkene på den ene siden og ulike opprørsgrupper på den andre. Den tydeligste av opprørsgruppene er terrorgruppa IS, som hevder å ha opprettet et kalifat i deler av Syria og Irak.

FN anslår at borgerkrigen i Syria har kostet 220.000 mennesker livet.

Halve befolkningen er drevet på flukt fra sine hjem, drøyt 3,8 millioner til naboland, mens 7,6 millioner er på flukt inne i Syria.

Halve Syrias befolkning er nå på flukt og stadig

150 DREPTE HVER DAG: Halve Syrias befolkning er nå på flukt og stadig flere syrere søker asyl i industriland. Borgerkrigen har kostet 150 menneskeliv hver eneste dag de siste fire årene.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt