Hopp til innhold

Ytterligere 25 politifolk arrestert i Tyrkia

Totalt er nå 101 polititjenestemenn pågrepet for å ha overvåket personer i regjeringen og øvrig administrasjon i det som ser ut til å bli en stadig mer alvorlig korrupsjonsskandale.

Politisjefar må gå i Tyrkia.

ARRESTERT: Bildet er fra dagen etter at korrupsjonsskandalen ble kjent i desember i fjor, og flere støttespillere av Erdoğan ble arrestert samt en rekke polititopper ble sparket (arkivfoto).

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Polititjenestemennene ble pågrepet flere steder i Tyrkia i dag, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Over 25 polititjenestemenn er nå pågrepet i forbindelse med en sak om ulovlig telefonavlytting av personer i regjering og øvrig administrasjon.

Flere av dem hevder imidlertid at det ligger politiske motiver bak arrestasjonene, men foreløpig har ikke politiet kommentert pågripelsene.

Tidligere i juli ble 76 høytstående politifolk arrestert og anklaget for blant annet spionasje, telefonavlytting og korrupsjon.

Omfattende korrupsjonssak til overflaten

Flere tyrkiske medier, deriblant avisene Milliyet og Radikal, skrev da at mange av de pågrepne politifolkene har nøkkelroller i etterforskningen av en stor korrupsjonssak i Tyrkia desember i fjor.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

ET KUPPFORSØK: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan hevder at den omfattende korrupsjonsetterforskningen var et kuppforsøk fra en «stat i staten» eller en «parallell stat».

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Den saken førte blant annet til at fire ministre måtte trekke seg og at flere forretningsmenn med tette bånd til statsminister Recep Tayyip Erdoğan ble fengslet og senere løslatt.

Glansbildet slår sprekker

Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) – med Recep Tayyip Erdoğan i spissen – har siden maktovertakelsen i 2002 fått skryt for å ha redusert militærets innflytelse, skapt økonomisk vekst, bedret levestandarden og for å være en forkjemper for en demokratisk utvikling.

Men det tyrkiske glansbildet har slått sprekker de siste to årene. Nå blir Erdoğan og hans partifeller beskyldt for å være korrupte og stadig mer autoritære.

Valgkamparrangemeng for AKP

OMSTRIDT LEDER: Tyrkias ubestridte leder Recep Tayyip Erdoğan – siden 2002 – har den siste tiden stått i sin største politiske krise. Han blir beskyldt for å være korrupt, autoritær og udemokratisk. Men den tyrkiske statsministeren har likevel opprettholdt sin makt og popularitet på grunn av en splittet og fragmentert opposisjon. Dette bildet er fra et av regjeringspartiets valgkamparrangement.

Foto: Murad Sezer / Reuters/NTB Scanpix

– Et kuppforsøk fra en «stat i staten»

Tre sønner av statsråder var blant flere titalls personer som ble arrestert 17. desember i forbindelse med korrupsjonsskandalen, og regjeringssjefen skiftet ut til sammen ti medlemmer i kabinettet.

Erdoğan hevdet at den omfattende korrupsjonsetterforskningen var et kuppforsøk fra en «stat i staten» eller en «parallell stat», i regi av erkefienden Fethullah Gülens mange tilhengere i politi og påtalemyndighet.

Gülen er en innflytelsesrik muslimsk skriftlærd som sies at han har millioner av tilhengere. Det antas at de innehar viktige posisjoner i offentlige institusjoner som politiet, e-tjenesten og domstolene. Erdoğan anklager Gülen for å undergrave regjeringen fra sitt selvvalgte eksil i USA.

– De arabiske landene fortjener et bedre forbilde

Seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (Prio), Pınar Tank, har tidligere uttalt til NRK at Tyrkias demokrati har fått et alvorlig tilbakeslag i 2013, og at ytringsfriheten og individets rettigheter er truet i landet.

Tank, som har et hovedfokus på tyrkisk innenriks- og utenrikspolitikk i forskningen sin, trekker frem forbudet mot de sosiale nettstedene Twitter og Youtube og at Tyrkia er en av verstingene i behandlingen av journalister.

– Erdoğan har også truet med å stenge Facebook. Retten til å demonstrere finnes nærmest ikke og politiet er voldsom i sin håndtering av demonstranter. Kvinners rettigheter har også fått alvorlige tilbakeslag. De arabiske landene fortjener bedre enn Tyrkia som rollemodell, sa Tank til NRK i april i år.

SISTE NYTT

Siste nytt