Hopp til innhold

Angrep streikende tekstilarbeidere

Tekstilarbeiderne i Kambodsja krever høyere minstelønn og har gått til streik. Utenfor hovedstaden Phnom Penh gikk politiet løs på de streikende for å beskytte tekstilfabrikker.

Angrep på en tekstilarbeider i Phnom Penh, Kambodsja

Dette bildet er tatt under en streik i november, da tekstilarbeidere ble angrepet av politiet. I dag skal det ha vært nye sammenstøt.

Foto: Ap

Tekstilnæringen er Kambodsjas viktigste. 650.000 kambodsjanere arbeider i fabrikker som produserer klær og sko for stormerker som Puma, Nike og Gap og H&M. Den svenske kleskjeden er blant de største kjøperne av klær i Kambodsja,

Næringen sørger for en betydelig andel av landets inntekter, men i takt med at den har vokst seg større og mer betydningsfull, har arbeidernes krav økt, godt hjulpet av internasjonale organisasjoner som har avslørt svært kritikkverdige forhold der som andre steder.

Organisasjonene kritiserer de vestlige storselskapene for å utnytte arbeidere i fattige land med dårlig lovverk og svak fagorganisering for selv å få størst mulig lønnsomhet.

Tidligere denne uken vedtok regjeringen i Kambodsja å øke minstelønnen for tekstilarbeidere fra 80 til 95 amerikanske dollar i måneden, eller fra rundt 500 kroner til 550 kroner. Økningen skal gjelde fra april.

Arbeiderne på sin side forlanger 160 dollar, rundt 930 kroner i måneden.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen kritiserer regjeringen for å løpe fra sine tidligere løfter om å forbedre forholdene i tekstilindustrien.

Skyter varselsskudd

Det har vært flere streiker de siste ukene og månedene, og i dag, fredag, er det erklært storstreik.

Tusenvis av arbeidere er samlet i utkanten av Phnom Penh, hvor tekstilfabrikkene ligger på rad og rekke, andre har stilt seg opp utenfor arbeidsministeriet.

Utenfor den såkalte tekstilsonen har stemningen vært spent. Politiet har skutt varselskudd og gått løs på de streikende med batonger, ifølge en observatør fra en lokal menneskerettighetsgruppe.

Ifølge politiets talsmann forsøkte arbeiderne å ta seg inn på fabrikkanleggene.

– Hvis vi ikke hadde grepet inn, blant annet med varselsskudd, så hadde de rasert området, sier talsmann Kheng Tio til nyhetsbyrået AFP.

Dette avvises av den øverste fagforeningslederen i landet.

– Vi fordømmer politiets og myndighetenes bruk av vold mot arbeidere som krever en anstendig lønn, sier Rong Chhun.

Han mener myndighetenes reaksjon gjør at konflikten eskalerer, og at faren for sammenstøt også andre steder øker.

I forrige måned ble en kvinnelig tekstilarbeider drept og flere andre skadet da politiet skjøt med skarpt og brukte tåregass for å bryte opp en av demonstrasjonene.

Rong Chhun krever at regjeringen setter seg ned med tekstilarbeidernes fagforeninger for å komme frem til en enighet.

Mange av de streikende har sluttet seg til opposisjonen og deres krav om at regjeringen under ledelse av statsminister Hun Sen må gå av og at nyvalg utlyses.

SISTE NYTT

Siste nytt