Hopp til innhold

Amnesty vil tillate sexkjøp

Amnesty International vedtok i dag at organisasjonen skal gå inn for avkriminalisering av prostitusjon. Dermed er også den norske sexkjøpsloven i strid med menneskerettsorganisasjonens politikk.

BH i sanden

En BH utenfor et bar der det angivelig foregikk salg av sex i en illegal gruveleir i Madre de Dios-regionen i Peru etter at politiet gjennomførte en razzia. I mange land fører forbudet mot salg av sex til at sexarbeidere blir utpresset og utnyttet av politiet.

Foto: Rodrigo Abd, File / Ap

Vedtaket ble gjort på et møte Amnestys internasjonale råd – organisasjonens høyeste organ – i den irske hovedstaden Dublin.

Amnesty har vurdert det slik at en kriminalisering av sexarbeid medfører alvorlige angrep på rettighetene til sexarbeidere.

Rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee. / NRK

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden og risikerer i de fleste tilfeller diskriminering, vold og mishandling, sa generalsekretæren for Amnesty International, Salil Shetty under møtet der 400 delegater fra 70 land var samlet for å diskuter Amnestys forhold til sexhandel.

Patricia Katee

– Dette er viktig vedtak fordi sexarbeidere over hele verden er en utsatt og marginalisert gruppe som i veldig stor grad opplever trakassering, rettsløshet og omfattende vold. Det er viktig at Amnesty tydelig markerer at nå skal vi begynne å ta rettighetene til denne gruppen på alvor, sier rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee.

Foto: Gry Monica Hellevik / Amnesty International i Norge

Beslutningen innebærer ikke bare Amnesty vil avkriminalisere kjøp og salg av sex, men også en rekke tjenester knyttet til sexhandelen.

– Det vil være utleie av hotellrom og leiligheter, tilkjøring til leiligheter og så videre, sier rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee, til NRK.

Samtidig avviser Amnesty at vedtaket åpner opp for å avkriminalisere hallikvirksomhet.

– Hallikvirksomhet vil være en form for utnyttelse av mennesker til sexarbeid. Det er forbudt i henhold til sentrale menneskerettighetsstandarder, inkludert FNs kvinnekonvensjon, så det er ikke omfattet av dette vedtaket, sier Kaatee.

Starter ikke kampanje i Norge

Vedtak i Amnestys internasjonale råd er bindende også for Amnesty i Norge.

Den norske avdelingen kommer likevel ikke til å starte noen umiddelbar kampanje for å endre dagens lovgivning.

Vi har i dag som internasjonal organisasjon fattet et vedtak om å lage en policy. Når denne foreligger vil Amnesty Norge selvfølgelig se hvordan dette skal påvirke vårt arbeid for sexarbeidere i Norge, sier Kaatee.

Vil ikke endre loven

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti var to av partiene som sto bak da sexkjøpsloven ble vedtatt i 2008. Partiene vil ikke følge Amnesty og endre loven.

Kjell Ingolf Ropstad

– Det er en politikk vi er helt uenig i, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad om Amnestys vedtak om å tillate kjøp av sex.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet er for dagens ordning. Evalueringer viser også en nedgang i sexkjøp etter at ordningen trådde i kraft, sier Arbeiderpartiets nestleder og justispolitiske talskvinne Hadja Tadjik til NRK.

Også KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier at sexkjøpsloven fungerer.

– Skal man lykkes i kampen mot slaveriet må man bruke sexkjøpsloven, ikke fjerne den, sier Ropstad til NRK.

Ropstad har engasjert seg i kampen mot trafficking og reagerer på forslaget om å avkriminalisere utleie av hotellrom og leiligheter og andre tjenester som legger til rette for handel med sex.

– Når det gjelder å ta menneskehandlere er mange av måtene det kan gjøres på, å ta virksomheten som drives rundt. Hvis Amnesty International og Amnesty Norge hadde fått gjennomslag for sin politikk, ville kampen mot menneskehandel blitt enda dårligere, sier Ropstad.