Hopp til innhold

Amnesty om Beijing-OL: – IOC må ta ansvar

– Siden 2008 har menneskerettighetssituasjonen i Kina blitt verre, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

FRANCE-CHINA-OLYMPICS-2008-HUMAN-RIGHTS

PROTEST: Menneskerettighetsaktivister demonstrerte i Paris' gater i mai 2008, kort tid før sommer-OL i Beijing ble sparket i gang. Vil situasjonen i Kina være bedre i 2022?

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Fredag formiddag ble det klart at Kinas hovedstad Beijing er tildelt vinter-OL i 2022. Beijing vant med knapp margin – 44 mot 40 stemmer – over motkandidaten Almaty i Kasakhstan.

Mer sensur og mer undertrykkelse.

Slik beskriver Gerald Folkvord i Amnesty utviklingen i Kina siden 2008, da landet arrangerte sommer-OL.

Han vil ikke oppfordre til boikott av arrangementet i 2022, men ber Den Internasjonale olympiske komité (IOC) ta ansvar.

– Ikke Kinas leker

– Dette er ikke Kinas leker, det er IOCs leker. Derfor er det viktig at IOC tar ansvar for at lekene blir gjennomført på ordentlig måte, sier Folkvord.

Gerald Folkvord

FORSIKTIG OPTIMIST: Gerald Folkvord i Amnesty International Norge tror oppmerksomheten rundt menneskerettigheter og idrett den siste tiden har vært en øyeåpner for IOC.

Foto: Amnesty

– Vi vil i utgangspunktet ikke legge oss opp i hvor det skal gjennomføres OL, men vi vet at hvis det skal gjennomføres i Beijing, vil det føre med seg en del menneskerettighetsutfordringer.

Folkvord mener det er farligere å si sin mening i Kina i dag, enn det var for ti år siden. Han viser til fengslingene av en rekke menneskerettighetsadvoakter den siste tiden.

– Det har vært en konstant utvikling i feil retning. Det betyr ikke nødvendigvis at det ikke bør arrangeres OL i Beijing, men vi må være klar over utfordringene.

Optimistisk, tross alt

– Vi har dårlige erfaringer fra OL i 2008. Den gang ble personer som uttalte seg kritisk om mesterskapet kastet i fengsel, fattige ble jaget vekk fra gatene slik at de ikke skulle gi turister på besøk feil inntrykk, og mange mistet boligene sine på grunn av byggeprosjekter knyttet til OL, sier Folkvord.

Likevel er han optimistisk på vegne av OL i 2022.

– Jeg tror Kina kan være interessert i å samarbeide dersom IOC, fra begynnelsen av, er tydelige på hva de krever og forventer. IOC må anse det som sin jobb å holde øye med menneskerettighetssituasjonen.

– Idretten taper

Oppmerksomheten rundt kritikkverdige forhold ved idrettsarrangementer de siste årene, har vært en øyeåpner for IOC, tror Folkvord.

– Med tanke på menneskerettigheter gjorde de en dårlig jobb i Sotsji i fjor, og har så langt gjort en dårlig jobb i forkant av OL i Rio neste år. Men etter all kritikk og oppmerksomhet den siste tiden, må IOC nå ha skjønt at folk er opptatt av menneskerettigheter. Har de ikke det, kommer alle til å tape. Og først og fremst idretten.

SISTE NYTT

Siste nytt