Hopp til innhold

Politi i USA ser ut som Irak-soldater

WASHINGTON (Nrk.no): Lokale politistyrker i USA har fått store mengder pansrede kjøretøy og automatvåpen som ble brukt i Irak og Afghanistan gratis fra Pentagon. Totalt uansvarlig og livsfarlig, mener borgerrettseksperter.

Bevæpnet politi i Ferguson vokter demonstrasjon

Spesialenheten i Ferguson avbildet mens de voktet en demonstrasjon til støtte for den drepte 18-åringen Michael Brown. De kan lett forveksles med soldater og nå har debatten i USA startet.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Bildene fra demonstrasjonene i Ferguson, Missouri viser politifolk væpnet til tennene i møtet med tenåringer som stort sett er ubevæpnet.

Politiet har hjelmer, gassmasker og skuddsikre vester, og de er iført kamuflasje lik den amerikanske hærsoldater bruker.

Button med støtte til Michael Brown

Drapet på Michael Brown har vakt raseri.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Dette har provosert både demonstrantene i Ferguson og vanlige amerikanere.

For måten det lokale politiet har håndtert situasjonen på, har bare økt spenningen mellom politi og demonstranter.

I går kveld overlot derfor guvernør Jay Nixon (D) ansvaret for patruljeringen i Ferguson til trafikkpolitistyrken i delstaten.

Beordret gassmaskene av

I natt har det vært langt fredeligere i Ferguson. Journalister på stedet beskriver situasjonen som «ufattelig endret» på bare noen timer.

Trolig er noe av årsaken at politisjefen som nå har ansvaret for operasjoner, har bedt styrkene sine bevæpne seg minst mulig, ta av seg gassmaskene og la være å kjøre rundt i pansrede kjøretøy som får demonstrantene til å føle at de er i krig med myndighetene.

Politisjef Ron Johnson som nå leder operasjonen hele USA har sine øyne rettet mot, er dessuten selv oppvokst i Ferguson og afroamerikaner, som et flertall av demonstrantene og et stort flertall av dem som bor i den lille forstaden til storbyen St. Louis.

I går kveld gikk han i gatene sammen med demonstrantene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politisjef i Ferguson Ron Johnson klemmer en forbipasserende

Innbyggere og demonstranter viste at de satte stor pris på at politisjef Ron Johnson var ute sammen med dem i gatene i går.

Foto: David Carson / Ap

Fikk våpen for 3 milliarder

Drapet på Michael Brown og det som har skjedd i dagene etter, har imidlertid satt et sterkt fokus på bevæpning av politiet her i USA.

Etter at USA hentet store styrker hjem fra Irak og Afghanistan satt Pentagon på store mengder militært materiell de ikke lenger hadde bruk for.

Gjennom føderale støtteprogrammer har lokale politimyndigheter i USA kunnet søke om å få overført slikt materiell helt gratis.

Bare det siste året har våpen, kjøretøy og utstyr verdt 3 milliarder kroner blitt sendt rundt om i USA.

Det er blant annet snakk om pansrede kjøretøy av typen MWRAP, som kan motstå både miner, bomber og bakholdsangrep i krig. 500 slike skal nå være plassert rundt i USAs politidistrikter. Tusenvis av M16-automatvåpen er også blitt overført, ifølge Bloomberg Businessweek.

Opplæring av dem som skal bruke utstyret, har imidlertid ikke alltid vært en del av pakka.

Dette er direkte uansvarlig og fører til farlige situasjoner, mener Kara Dansky i borgerrettighetsorganisasjoner ACLU, som følger nøye med på programmet til Pentagon.

Hun mener politifolks innstilling til lokalbefolkningen ofte endrer seg når de blir utstyrt som soldater.

– Lokalt politi bruker i dag dette utstyret for eksempel under husransakelser. De kommer kjørende i et pansret kjøretøy og er bevæpnet med automatvåpen. De tar seg inn i hjemmet som skal ransakes mens de retter maskingevær mot dem som er der og skriker at de må legge seg ned på gulvet.

– Dette er en svært traumatisk opplevelse for dem som opplever det, og noen ganger blir mennesker både skadd og drept, sier Dansky til CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politiet i Ferguson vokter demonstrasjon

Politifolkene som står i front er slik amerikanerne er vant til å se dem. Men nå blir flere og flere lik vedkommende bak, utstyrt med kamuflasjeklær, militære våpen og militære kjøretøy.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Krever gjennomgang

Den republikanske senatoren Rand Paul, som vurderer å stille som presidentkandidat om to år, krever nå en full gjennomgang av politiets tilgang til våpen i USA.

Han mener dette viser myndighetene har fått alt for brede fullmakter i det amerikanske samfunnet.

Rand Paul

Senator Rand Paul forlanger gransking.

Foto: MARK WILSON / Afp

Enkelte sikkerhetseksperter påpeker imidlertid det kan være nødvendig for politiet å bevæpne seg som kommandosoldater enkelte steder fordi det er stadig mer våpen i omløp blant vanlige amerikanere.

Offentliggjør navn på politimannen

Politiet i Ferguson har lovet å offentliggjøre navnet på politimannen som skjøt Michael Brown (18).

Politiet har så langt nektet å gjøre dette. Årsaken skal være at de har mottatt drapstrusler mot politimannen. Men i går offentliggjorde hackergruppen Anonymous flere navn på politifolk i Ferguson i sine chatrom på nettet.

Senere i dag, fredag, vil politiet derfor offentliggjøre navnet på politimannen som er tatt ut av tjeneste. Da vil det kanskje også bli klart hva slags våpen han brukte.

Støttedemonstrasjoner.

Situasjonen i Ferguson og drapet på Brown får enorm medieoppmerksomhet i her i USA.

I både Miami, Los Angeles og New York var det i går kveld støttedemonstrasjoner. I Miami ble en person arrestert, men ellers har demonstrasjonene gått fredelig for seg.

I går ba president Obama om ro, men understreket at det er lov å demonstrere fredelig.

Han sa også at det er fullstendig uakseptabelt at politiet i Ferguson natt til torsdag arresterte to journalister fra Washington Post og Huffington Post på brutalt vis da de skulle evakuere en McDonalds restaurant nær demonstrasjonene.