Hopp til innhold

Amerikanere frigitt i Nord-Korea

To amerikanere som har vært fanget i Nord-Korea er satt fri, og er på vei hjem. Amerikanske myndigheter takker Sverige for hjelpen med å få satt de to fri.

Matthew Todd Miller sitter i vitneboksen under rettsaken mot ham i Nord-Korea

Matthew Miller ble dømt til 6 års fengsel for å ha revet i stykker visumet sitt og for å ha bed tom politisk asyl. Nå er han frigitt.

Foto: KCNA / Reuters

Det er amerikanerne Kenneth Bae og Matthew Todd Miller som er frigitt,.

– Det er fantastisk. Jeg kunne ikke vært gladere, sier Baes sønn til Reuters,

De to er nå på vei hjem etter henholdsvis to år og seks måneder i fangenskap. De skal ha blitt sendt hjem sammen med James Clapper, sjefen for amerikansk etterretning, men det er ikke kjent hvordan løslatelsen kom i stand.

Tvangsarbeid

Bae (42) er en amerikansk misjonær, som ble arrestert i Nord-Korea i November 2012. Han ble dømt til 15 års straffarbeid for å ha undergravet regimet. Han skal ha hatt helseproblemer, og amerikanske myndigheter har prøvd å få ham løslatt på grunn av det.

Miller, som er i 20-årene, ble dømt til seks års straffarbeid for spionasje tidligere i år. Han skal ha revet i stykker turistvisumet sitt og ropt høye på gaten at han ville søke politisk asyl i landet.

– Dette er et grovt brudd på nordkoreansk lov, opplyste nyhetsbyrået KCNA i april i år da saken ble kjent.

Livet i fangeleirene skal være uutholdelig med hardt arbeid, daglige henrettelser og tortur. Flere fanger må ty til å spise rotter eller plukke maisfrø ut fra dyreekskrementer for å overleve. Blir man tatt for dette risikerer man isolasjon eller annen form for tortur, har fanger tidligere fortalt Amnesty.

Kim Jong-un har vist seg igjen.

Kim Jong-un er Nord-Koreas leder.

Foto: Rodong Sinmun / Afp

Takknemlige for svensk hjelp

– Vi er takknemlige overfor Clapper i etterretningstjenesten, som engasjerte seg i diskusjoner med nordkoreanske myndigheter på vegne av USA for disse to borgerne, sier amerikanske myndigheter i en uttalelse.

De takker også sine internasjonale samarbeidspartnere som bidro til å få de to frigitt, særlig svenske myndigheter som har vært involvert i prosessen.

Jeffrey Fowle

Også Jeffrey Fowle er løslatt og sendt hjem til USA.

Foto: THE CITY OF MORAINE/HANDOUT / AFP

USA har ingen diplomatiske forbindelser med Nord-Korea. Den svenske ambassaden fungerer i stedet som bindeledd mellom Washington og Pyongyang.

Også 56 år gamle Jeffrey Fowle ble fengslet i Nord-Korea. Han skal ha lagt igjen en bibel på hotellrommet sitt, og brøt dermed loven ved «å opptre i strid med formålet med turisme». For tre uker siden ble også han frigitt.

SISTE NYTT

Siste nytt