Hopp til innhold

Aktivister i Kina fengsles

Over hele Kina pågripes aktivister som viser sin støtte til demonstrasjonene i Hongkong.

Demonstranter i Hongkong på nasjonaldagen

Demonstrantene i Hongkong krever at Beijing ikke blander seg inn i valget på byens leder i 2017. Den 17 år gamle studentlederen Joshua Wong er blant dem som inspirerer aktivister i Kina til å være mer frittalende.

Foto: STRINGER/HONGKONG / Reuters

Aktivisten Shen Yanqiu ble hentet av sivilt politi i går. Hennes forbrytelse var å legge ut et bilde av seg selv med barbert hode på internett, for å vise støtte til demonstrantene i Hongkong. Hun holdes på et ukjent sted.

Hun er bare en av mange aktivister som, i følge menneskerettighetsgruppen China Human Rights Defenders (CHRD), er blitt arrestert eller trakassert for sine støtteerklæringer til protestene i Hongkong.

Demonstrantene i Hongkong krever å få velge byens leder uten innblanding fra Beijing.

Myndighetene i Kina frykter at markeringene i Hongkong kan smitte over til resten av landet. Lignende protester i det såkalte «fastlands-Kina» representerer et mareritt for Beijing, som raskt kveler enhver opposisjon i frykt for at den skal spre seg.

Smertefullt kapittel

Demonstrasjonene vekker til live minner om massakren på Den himmelske freds plass i 1989. Det smertefulle kapitlet i Kinas historie blir forsøkt tiet i hjel av de kinesiske myndighetene. Også protestene den gang var initiert av studenter, og spredte seg til et bredere lag av befolkningen.

Myndighetene i Beijing har strammet grepet etter at Xi Jinping ble president. Aktivister, journalister og akademikere har i økende grad blitt satt i varetekt og fengsel, til sterke protester fra menneskerettighetsgrupper og utenlandske myndigher, skriver AFP.

Politiske aktivister i Kina klarer noen ganger å unngå å bli oppdaget med sine kritiske uttalelser på internett ved å bruke kodespråk. Etterhvert som kodene blir avslørt, endrer de språket.

Demonstranter i Hongkong på Kinas nasjonaldag

Demonstranter i Hongkong på Kinas nasjonaldag.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Inspirert av Hongkong

Demonstrasjonene i Hongkong har inspirert flere til åpent å vise sin støtte til demokratiforkjemperne, skriver CHRD.

Luo Yaling i Chongqing ble også hentet av politiet i går etter først å ha vært holdt i en mild form for husarrest. Hun hadde lagt ut støtteerklæringer i form av bilder og tekst på en kinesisk chatside og på mikrobloggstedet Sina Weibo.

Sina Weibo er en svært utbredt form for mikroblogg som brukes av kineserne, og er en slags blanding av Facebook og Twitter.

Støttemarkering

Flere titalls kinesere som møttes til en støttemarkering i en park i Guangzhou ble arrestert. De fleste ble ført til ukjente steder, mens flere ble holdt på en politistasjon, ble nektet mat og senere løslatt.

Et aktivistpar i Beijing ble oppringt og forhørt på telefon og så hentet av politiet, sannsynligvis fordi de ytret sine støtteerklæringer på nettet.

På CHRDs liste står også Wang Long, som ble arrestert i den fremgangsrike byen Shenzhen for å ha «skapt opprør.» Igjen handler det om å legge ut synspunkter på demonstrasjonene i Hongkong på internett.

25 år gamle Wang Long skapte overskrifter da han nylig gikk til sak mot et statlig eid telekommunikasjonsselskap som nektet ham adgang til den amerikanske søkemotoren Google.

Hongkong-demonstanter

Demonstranter i Hongkong.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Sensur

Samtidig som frittalende aktivister blir målbundet blir rekordmange meldinger slettet på Weibo. 152 av 10.000 meldinger ble fjernet søndag, dagen da demonstrantene i Hongkong ble angrepet med tåregass.

– Dette er det høyeste antallet i 2014. Det er til og med høyere enn for 4. juni (datoen for massakren på Den himmelske freds plass), høyere enn ved rettssaker som er blitt ført av menneskerettsadvokater, forteller Fu King-wa, som er assisterende professor ved Hong Kong universitetets journalistikk- og mediasenter.

Fu er grunnleggeren av nettsiden Weiboscope, som daglig sporer 50-60.000 av meldingene til populære mikrobloggere.

Flere andre medier er også blitt sperret for tilgang i Kina i det siste. Hongkong-avisen South China Morning Post har skrevet mye om demonstrasjonene, men er ikke tilgjengelig for kinesere i moderlandet.

– Jeg tror at det ikke har vært så mange blokkerte internettsider innenfor en så kort periode siden «Den store brannmuren» ble innført, sier en av GreatFire.coms grunnleggere, som bruker pseudonymet Charlie Smith, til AFP.

«Den store brannmuren» viser til sensuren av det kinesiske internettet.

Kinas versjon

De statlige mediene i Kina presenterer et alternativt blikk på demokratiforkjemperne i Hongkong. Demonstrantene blir sagt å være ekstreme, voldelige og manipulerte av utenlandske krefter.

Tabloidavisen Global Times viste mandag ikke bilder av studenter som ble angrepet med tåregass, som i resten av verden. I stedet ble oppmerksomheten viet til rekker med politi som prøvde å holde nærgående demonstranter på avstand.

Sendinger fra internasjonale fjernsynsstasjoner som CNN og BBC har gått i svart når Hongkong har vært tema i sendingene.

Bildedelingsappen Instagram har vært blokkert i Kina siden søndag kveld. Facebook, Twitter og Youtube er for lengst sperret ute fra landets strengt kontrollerte internett.

SISTE NYTT

Siste nytt