Hopp til innhold

Afghanske velgere trosset trusler

Valgdeltagelsen var på 58 prosent under lørdagens presidentvalg i Afghanistan, viser foreløpige tall. Velgerne trosset trusler fra Taliban og angrep, og nå venter en vanskelig opptelling.

En eldre afghansk kvinne viser frem fingeren med blekk etter å ha stemt i presidentvalget, i Kabul

STEMTE MED FINGEREN: En eldre afghansk kvinne viser frem en finger med blekk etter å ha avlagt stemme i presidentvalget, ved et valglokale i Kabul.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Ifølge valgkommisjonen i Afghanistan deltok vel syv millioner av de tolv millioner stemmeberettigede i lørdagens presidentvalg.

De foreløpige tallene for valgdeltakelsen er på 58 prosent, sa valgkommisjonens leder Ahmad Yousuf Nuristani etter at valglokalene stengte lørdag ettermiddag.

– Oppslutningen har vært større enn ved forrige presidentvalg, i 2009, sier den norske journalisten Anders Sømme Hamme, som er i Afghanistan, til NRK.

Valget blir den første demokratiske overføringen av makten fra en president til en annen siden Taliban-regimet falt i 2001. Etter tolv år ved makten kan Hamid Karzai ikke stille til gjenvalg.

Valgkommisjonærer holder opp en stemmeseddel under telling ved et valglokale i Herat-provinsen

Valgkommisjonærer holder opp en stemmeseddel under telling ved et valglokale i Herat-provinsen.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Kø ved stemmelokaler

Da valglokalene skulle stenge lørdag, sto folk fortsatt i kø for å avgi stemme. Valglokalenes åpningstid ble forlenget en time til klokka 17 lokal tid på grunn av den store tilstrømningen, opplyste Nuristani.

Valgkommisjonen måtte sende ekstra stemmesedler og annet materiell til flere lokaler som gikk tomme.

Hamid Karzai selv stemte i Kabul etter å ha oppfordret Afghanistans nasjon til «å gå ut av husene for å stemme, til tross for regn, kaldt vær og truslene fra fienden».

– Jeg ber dere om å gjøre landet vellykket, sa han.

(Saken fortsetter under bildet)

En mann avlegger stemme i presidentvalget i Afghanistan, ved et lokale i Jalalabad øst for Kabul

STEMMER: En mann avlegger stemme i presidentvalget i Afghanistan, ved et lokale i Jalalabad øst for Kabul.

Foto: Rahmat Gul / Ap

– Stolte over å stemme

Journalisten Hammer har vært i provinsene Paktia og Logar i Øst-Afghanistan lørdag.

– De som møtte opp ved stemmelokalene, var veldig stolte av å være der, og svært glade for at de stemte, forteller han til NRK på telefon.

Men sikkerhetssituasjonen i provinsene regnes som svært usikker. Journalisten forteller at og folk var veldig urolige i går og i dag tidlig.

Taliban har truet folk før valget, og gjennomført angrep den siste tiden. Hammer fortalte tidligere i dag om en mann som hadde blitt skutt av en av Talibans skarpskyttere i det han var på vei til stemmelokalet.

(Saken fortsetter under videoen)

Journalist Anders Sømme Hammer om presidentvalget i Afghanistan.

VIDEO: Journalist Anders Sømme Hammer er i Kabul og forteller om presidentvalget i Afghanistan.

– Kabul i jerngrep

I alt 211 av de 6.212 valglokalene som ble åpnet lørdag morgen, måtte stenge av sikkerhetsgrunner. Ifølge Hammer har det også mange angrep i landet på valgdagen, selv om han ikke har oversikt over antallet.

– Vi har ikke sett noen store angrep, slik det var fryktet blant annet i Kabul. Hovedstaden har vært holdt i et jerngrep i dag, forklarer Hammer.

– Men det har vært mange små angrep, der mennesker har blitt skadd og drept. Det er for tidlig å si hvor stort skadeomfanget er nå, fordi det tar tid å få inn meldinger fra distriktene. Det vi vet nå, er det som har skjedd i store byer, legger han til.

Tre fjerdedeler av befolkningen i Afghanistan bor på landet, og det er svært få som rapporterer derfra, minner Hammer om.

(Saken fortsetter under bildet)

Mann skutt på vei til stemmelokale i Afghanistan

SKUTT: Mannen som ligger i fanget på Gul Khan ble skutt i nakken på vei til et stemmelokale i Paktia-provinsen i Afghanistan.

Foto: Anders Sømme Hammer

Vanskelig opptelling

– Men én ting er selve sikkerhetsutfordringen. Noe ganske annet er valgavviklingen, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Helene Lackenbauer, sikkerhetspolitisk analytiker ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt FOI, sier spørsmålet nå er hvor omfattende valgfusket blir ved årets valg.

– Den vanskelige prosessen begynner nå, og det er å føre valgurnene til stedene der opptellingen skal begynne. Dels kan transportene bli angrepet, det skjedde i forrige valg. Og dels kan valgurnene bli stående i dager og bli manipulert eller stjålet, sier Lackenbauer til nyhetsbyrået TT.

Anders Sømme Hammer

ALDRI VÆRT VERRE: Anders Sømme Hammer er i Afghanistan nå og har besøkt alle de fem regioner i forkant av dagens valg. Han har aldri opplevd en verre situasjon enn nå. Bildet er fra et tidligere besøk.

Det er ventet et valgresultat i midten av mai, men ifølge Hammer mener noen selv det er optimistisk.

– Det er en ganske spesiell affære å arrangere valg i Afghanistan. Stemmeurnene flyttes rundt med blant annet esler, forklarer journalisten.

Fusk forrige valg

Ved forrige presidentvalg, i 2009, tok det flere uker før resultatet ble klart. Samtidig var valgfusket så omfattende at Hamid Karzais motkandidat Abdullah Abdullah trakk seg fra annen valgomgang.

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier at selv om det er ventet at det vil bli fusket noe, så vil det neppe bli fusket så lite elegant som ved forrige valg i 2009.

Harpviken sier at det valgdagen er vanskelig å ha gode indikasjoner for utfallet av valget. Spenningen vil knytte seg til andre valgomgang og hvilke to kandidater som går videre.

Det er åtte kandidater å velge mellom, hvorav de tre favorittene er Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoul og Ashraf Ghani.

Stor valgdeltakelse vil trolig føre til at presidenten som velges, vil ha et sterkere mandat og større myndighet.

Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah og Zalmai Rassoul

FAVORITTER: Mange mener en av disse tre vil bli Afghanistans nesten president. Enten fra venstre: Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah eller Zalmai Rassoul.

Foto: WAKHIL KOHSAR/HASHMATULLAH/FILES / AFP