To døde etter «Emil» i Storbritannia

Stormen «Emil» har etterlatt seg enorme ødeleggelser i Storbritannia. Vindkast på over 160 kilometer i timen og enorme regnmasser har ført til store ødeleggelser.

Skadet veiskilt i Skottland

En politibil passerer forbi et veiskilt som er blåst på skjeve på østkysten av Skottland etter at vind på over 160 km/t herjeg i området.

Foto: GRAHAM STUART / Afp

Uværet, som i Norge har fått navnet «Emil», førte til at to mennesker mistet livet på sin ferd forbi Storbritannia og Frankrike,..

En mann i 50-årene mistet livet i Tunbridge Wells. sørøst for London, da bilen han satt i ble truffet av en eik som veltet, opplyser politiet.

Den andre mannen som mistet livet var ombord i en båt i Den engelske kanalen da han ble truffet av en kjempebølge.

Mannen fikk store skader og ble fløyet i et marinehelikopter til et sykehus, men døde der etter kort tid, opplyser den britiske kystvakten.

Skottland, Nord-Irland og Frankrike

Noe av det verste været var i Skottland, der minst 75 avganger ble kansellert ved flyplassene i Glasgow og Edinburgh.

Fem personer ble skadet da i Dunoon i Vest-Skottland da campingvogner veltet i den sterke vinden.

Også Nord-Irland er hardt rammet og minst 10.000 husstander er uten strøm i provinsen.

Franske Le Monde melder at 13.000 husstander har mistet strømmen nordvest i landet, i området ved byen Calais.

Norske meteorologer følger situasjonen nøye.

Svakere enn «Dagmar»

emil

«EMIL» STORMER FREM: Satelittkartet fra Meteorologisk Insitututt viser hvordan uværet «Emil» beveger seg fra Storbritannia og opp mot Norge og Sørlandet.

Foto: Met

LES OGSÅ: Dette er ekstremværets fire faser

70 knops vindstyrke tilsvarer rundt 40 meter per sekund. Orkanen «Dagmar» som raserte store deler av Nordvestlandet og Midt-Norge i romjulen, lå på i overkant av dette.

Prognosene for «Emils» inntog over Sør-Norge i kveld tilsier vind opp mot 35 meter per sekund – og det er varslet full til sterk storm.

– Dette er ekstremt til å være Vest-Agder. Vi er litt bekymret for trykkforskjellen i vindkastene, og hva dette vil gjøre med bygg og materialer. Inn over land er det ventet store trykkforskjeller mellom bygninger, og når trykket skifter på kort tid, vil det kunne lage store skader, sier Eriksen.

«Emil» til Lønneberget

12392557 Storms lash Britain

BØLGER: Bølgehøyden er ventet opp mot 20 meter når stormen når Norge. Her er en båt i ferd med å gjøre vendereis utenfor Porsmouth i England på grunn av røff sjø.

Foto: Chris Ison / Pa Photos

Langs Sørlandskysten og ut mot Skagerrak vil den signifikante bølgehøyden komme opp i mot tolv meter, noe som vil si rundt 20 på det verste. Til tross for at dette er alt annet enn hverdagskost i den sørlandske skjærgården, tror ikke Eriksen at utfallet vil bli like katastrofalt som da «Dagmar» herjet.

– Det var et uvær som varte lenger, over flere fylker. Her er det mer kortvarig, ett fylke og slik det ligger an til nå – mindre vind, beroliger han.

«Emil» kommer trolig til å fare vel så hardt med Danmark og Sverige. Uværet med likt navn som Astrid Lindgrens rampete figur fra Lønneberget i fylket Kalmar i det sørøstlige Sverige.

– Det vil trolig bli større skader her enn i Norge. Særlig i Danmark, hvor det er så flatt, er man ikke like godt rustet for denne typen vær som vi er i Norge.

Britain Storms Storms lash Brghton

LUFTIG: Ved piren i Brighton syd i England blåste det også friskt nok til at bølgende nådde høyt.

Foto: Gareth Fuller / Ap

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.