Hopp til innhold

«Bokholderen i Auschwitz» dømt til fengsel

For over 70 år siden arbeidet han i konsentrasjonsleiren Auschwitz. I dag ble 94 år gamle Oskar Gröning kjent skyldig i å tilrettelegge for massemord og dømt til fire års fengsel.

GERMANY-NAZI/TRIAL Groening, defendant and former Nazi SS officer dubbed the "bookkeeper of Auschwitz", gestures as he listens to the verdict during his trial in Lueneburg

94 år gamle Oskar Gröning ble i dag funnet skyldig i å tilrettelegge for massemord gjennom sitt arbeid i Auschwitz.

Foto: POOL / Reuters

I 1942 ankom 21 år gamle Oskar Gröning sin nye arbeidsplass, konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Den tyske SS-soldaten ble satt til å ta hånd om bagasjen til nyankomne fangene.

Allerede første dagen var han tilskuer da SS-legene skilte kvinner og barn fra menn, de arbeidsdyktige fra dem som ble sendt rett i gasskamrene.

– Jeg er sikker på at mellom 80 og 90 prosent av dem jeg så den dagen, ble sendt rett i døden, sier Gröning i boken Auschwitz: a New History fra 2006.

I dag, over 70 år senere, ble den nå 94 år gamle mannen dømt for sine handlinger.

Gröning er kjent skyldig i å tilrettelegge for massemord på minst 300 000 jøder og må sone fire år i fengsel. Tyskeren drepte ingen personlig, men retten mener han støttet et regime ansvarlig for massemord gjennom sitt arbeid i konsentrasjonsleiren.

«Bokholderen i Auschwitz»

Rettssaken mot Gröning har i stor grad handlet om hvor vidt personer som ikke direkte deltok i massedrapene, men som likevel hadde en rolle i Naziregimet, kan dømmes for forbrytelsene.

Inntil nå har svaret fra det tyske rettsvesenet vært nei.

Oskar Groening

Oskar Gröning som ung mann, iført SS-uniform.

Foto: Museum Auschwitz-Birkenau / Ap

Oskar Gröning er kjent som «Bokholderen i Auschwitz». Han fikk etter hvert ansvaret for å telle og registrere alle fangenes eiendeler. Gröning har vært åpen om hva han deltok i og har uttalt at han føler en moralsk skyld.

– Jeg så gasskamrene. Jeg så krematoriene, fortalte han BBC i dokumentaren «Auschwitz: the Nazis and the "Final Solution» i 2005.

Bare Gud kan tilgi

Mer enn en million mennesker, de fleste av dem jøder, døde i Auschwitz mellom 1940 og 1945. De aller fleste av dem ble drept, men mange døde også av sult og sykdom.

Auschwitz

Den berømte porten inn til Auschwitz. Mer enn en million mennesker døde i leiren.

Foto: Ap

– Det var mange veldig syke mennesker. Mange var ikke i stand til å gå. Det var ensomme barn som kanskje hadde mistet sine mødre, sier den tidligere SS-soldaten i «Auschwitz: a New History».

I går fikk Gröning en siste mulighet til å forklare seg for dommerne. Han sa han beklaget sterkt det han gjorde under tiden i Auschwitz, og at ingen skulle ha deltatt i det som skjedde der.

Han arbeidet i leiren i to år og hevder selv at han flere ganger ba om å bli overført til fronten fordi han tvilte på at det de gjorde i Auschwitz var riktig.

Tidligere denne måneden uttalte han at han ikke hadde noen rett til å be ofrene for Holocaust om tilgivelse.

– Den eneste som kan tilgi meg, er Gud, sa 94-åringen.

SISTE NYTT

Siste nytt